Tampereelle mielenkiintoisia vierasjoukkueita Euroopan liigan viikolla

Hakametsän jäähallissa pelataan miesten Kultaista liigaa ja naisten Hopeista liigaa. VaLePa on mukana tapahtuman järjestelyissä Lentopalloliiton kanssa. Miesten maajoukkueella on uudet luotsit, kun joukkueen päävalmentajana on Olli Kunnari ja GM:na Mikko Esko. Alla on Toni Flinkin mainio ennakko Euroopan liigan turnauksen joukkueista ja linkki lipunmyyntiin.

13.05.2024

Suomen vastustajiksi miesten Euroopan Kultaisen liigan ja naisten Hopeisen liigan turnauksiin tällä viikolla saapuu neljä mielenkiintoista joukkuetta: miehissä Belgia ja Kroatia sekä naissa Luxemburg ja Portugali. Toni Flinkin pienet koosteet tulevista vastustajista seuraavassa.

Luxemburg, naiset
CEV ranking 36
Edellinen kohtaaminen: 116.2006 Mariborissa EM-karsinnat, 3-0
Kaikki kohtaamiset: 6-0 Suomelle ilman erätappioita
Kohtaamiset 10 vuoden aikana: ei kohtaamisia
Ensimmäinen maiden kohtaaminen koskaan Suomessa

*Luxemburg eli ”Red Lions” on ollut mukana Hopeisessa liigassa kahdesti: 2021 ja 2022 häviten kaikki 14 peliään ilman erävoittoja. EM-karsinnoissa maa oli mukana viimeksi 2016 hävtten kaikki kolme peliään 0-3. 2015 maa oli mukana viimeksi pelatussa pienten maiden EM-karsinnassa, jossa se sijoittui kolmanneksi Kyproksen ja Skotlannin jälkeen.
*Lähes kaikki joukkueen pelaajat pelasivat päättyneellä kaudella maan omassa liigassa. Passari Giulia Tarantini pelasi Itävallan kakkosliigassa TI Volley Innsbruckissa, hakkuri Carla Mulli Utrechtissa Hollanissa ja toinen hakkuri Emma Van Elslande Coastal Carolinan yliopistossa USA:ssa.
*Luxemburgin liigan tämän kauden tuplamestarin Mamerin riveissä pelasi Mestaruusligastamme tuttu Anu Vukicevic (os.Ennok).

Portugali, naiset
CEV ranking 22
Edellinen kohtaaminen: 1.6.2017 MM-karsinnassa Viano de Castelossa 2-3
Kaikki kohtaamiset: 9-6 Suomelle
Kohtaamiset 10 vuoden aikana: 3-1 Suomelle

*2023 EM-kisoista Portugali karsiutui jäätyään alkulohkossaan selkeästi kolmanneksi Ukraina ja Unkarin jälkeen kahdella voitolla sekä neljällä tappiolla.
*EM-kisoissa maa oli viimeksi 2019 jäätyään viimeisesii (24.s.).
*Viime kesän Hopeisessa liigassa Portugali oli kolmas. Lohkovaiheessa se oli lohkonsa kakkonen hävittyään yhden pelin kuudesta ja Final 4-turnauksessa se hävisi välierän Virolle 1-3 ja voitti pronssiottelussa Montenegron 3-1. 2022 Hopeisessa liigassa Portugali hävisi finaalissa Ruotsille ja 2021 se oli neljäs.
*Kultaisessa liigassa Portugali oli viimeksi 2018 jäätyään viimeiseksi.
*Joukkueen ykkösnimi on ollut viime vuodet hakkuri Julia Kavalenka, joka on pelannut viimeiset neljä kautta Italiassa kakkosliigaa. Tänä keväänä hän oli nostamassa Talmassonsi A1-liigaan.

Kroatia, miehet
CEV ranking 16
Edellinen kohtaaminen: 29.8.2023 Varnan EM-turnauksessa 3-0
Kaikki kohtaamiset: 9-1 Suomelle, ainoa tappio 1995 Rijekassa, jonka jälkeen kahdeksan voittoa edellisistä otteluista
Kohtaamiset 10 vuoden aikana: 1-0

* Kroatia oli viime vuoden EM-lopputurnauksessa puolivälierissä, jossa se hävisi Romanialle 2-3. Alkulohkossaan se kohtasi avauspelissä Suomen häviten 0-3. Sen jälkeen Kroatia voitti Ukrainan 3-2 ja Espanjan 3-0 sekä Bulgarian 3-1. Slovenialle se hävisi 0-3.
* Joukkueen kärkinimiä olivat EM-turnauksessa hakkuri Petar Dirlic ja yleispelaajat Tino Hanzic sekä Marko Sedlacek.
* Kroatia oli viime kesän Kultaisessa liigassa alkulohkonsa kolmas voitettuaan kaksi peliä kuudesta, mutta Final4 -isäntänä tuolloinkin se pääsi pelaamaan myös lopputurnauksessa. Siellä joukkue hävisi välierässä Ukrainalle 1-3 ja voitti pronssiottelussa Tsekin 3-0.

BELGIO – SVIZZERA VOLLEY CAMPIONATI EUROPEI PALLAVOLO MASCHILE ANCONA 06-09-2023 FOTO FILIPPO RUBIN

Belgia, miehet
CEV ranking 11
Edellinen kohtaaminen: 20.5.2023 Leuven, maaottelu 2-3. Joukkueet pelasivat kaksi maaottelua, joyka päättyivät 3-2 ja 2-3. Tätä edelliset kohtaamiset olivat 2015 maaottelut Maaseikissa ja edelliset arvo-ottelu Maailmanliigassa 2015 Tampereella ja Kortrijkissa (voitot 0-4 Belgialle)
Kaikki kohtaamiset:
Kohtaamiset 10 vuoden aikana: 6-8 Belgialle

* Belgia oli viime vuoden EM-lopputurnauksessa puolivälierissä, jossa se hävisi Euroopan mestariiden voittanelle Puolalle 1-3. Alkulohkossaan se voitti Sveitsin 3-0 sekä Viron 3-1. Tappiot tulivat Italialle, Saksalle ja Serbialle. 
* Joukkueen tähtiä olivat EM-kisoissa yleispelaajat Sam Deroo ja Matthijs Desmet, hakkuri Ferre Reggers sekä passari Stijn D´Hulst. Deroo ei ole nyt. mukana Kultaisen liigan pelaajalistalla.
* Viime kesän Kultaisessa liigassa Belgia oli seitsemäs. Se oli oman alkulohkonsa kakkonen voitettuaan kaksi peliä kuudesta.
* Belgiaa valmentaa nyt kolmatta kautta 59-vuotias Emanuele Zanini.

Suomen Euroopan rankingit
Miehet 15.
Naiset 27.


Tampereen turnauksen otteluohjelma
To 16.5. 18:30 Suomi – Luxemburg (naiset)
Pe 17.5. 16:30 Portugali – Luxemburg (naiset)
Pe 17.5. 19:30 Suomi – Kroatia (miehet)
La 18.5. 15:00 Suomi – Portugali (naiset)
La 18.5. 18:00 Belgia – Kroatia (miehet)
Su 19.5. 17:00 Suomi – Belgia (miehet)

Teksti: Toni Flink

X