Juho Turri lentopallolinjalta ylioppilaaksi, sähköasentajaksi ja Mestaruusliigaan

Vammalan lukion ja Saskyn lentopallolinja tarjoaa Sastamalassa erinomaisen mahdollisuuden yhdistää toisen asteen opiskelu ja lentopallo. Ensimmäistä kautta VaLePan liigajoukkueessa pelaava Juho Turri hyödynsi tilaisuuden koko skaalan. Hän valmistui keväällä Saskysta sähköasentajaksi ja 5.12.2023 Juho lakitettiin ylioppilaaksi Vammalan lukiosta. 

– Kaksoistutkinto ja lentopallolinjan harjoituksien sovittaminen vaatii oppilaitoksilta joustavuutta. Tämä on toiminut erinomaisesti. Olen pystynyt yhdistämään opiskelun lentopalloharjoitukset hienosti, Juho kertoo.

JunnuValepa järjestää lentopallolinjan valmennuksen. Yhteistyö linjan ja VaLePan kanssa toimii hyvin ja jokaiselle nuorelle löytyy VaLePasta omille taidoille sopiva joukkue. Tytöillä on vaihtoehtona lisäksi LP-Vampula. Saara Eskon ammattimaisessa valmennuksessa pelaajat oppivat kurinalaiseen valmennukseen. Juhon lisäksi useat muutkin VaLePassa pelanneet ovat opiskelleet joko Saskyssa tai Vammalan lukiossa. He ovat saaneet yhdistettyä opiskelun ja harjoittelun mm.Elviss Krastins, Sakari Mäkinen, Aaro Nikula, Mikko Karjarinta ja Aaro Pihlajamäki.

– Lentopallolinjalla olen oppinut harjoittelemaan tasokkaasti ja tottunut aamuharjoituksiin jo ennen liigajoukkueeseen siirtymistä. Olen saanut hioa yksilötaitoja, tänä syksynä ennen kaikkea vastaanottoa, kiittää Juho Saaran valmennustaitoja ja linjan tarjoamia mahdollisuuksia.

Juho Turri on VaLePan juniorityön kasvatti. Hän aloitti 4-vuotiaana lentopalloharjoittelun Juha Kortesuon ohjauksessa. Ensimmäinen joukkue oli F-juniorit ja sen jälkeen hän läpikäynyt kaikki ikäluokat. Alkuvaiheen merkittäviä valmentaja Kortesuon lisäksi olivat Pappa Vainiomäki ja Arto Mäkinen. Janne Kangaskokko ja Miguel Ambrosio valmentavat nyt Mestaruuliigan joukkueessa ja Teemu Ryyppä A-pojissa sekä 2-sarjassa. 

Lentopalloidolit ovat tärkeitä lapsille. Onneksi VaLePa pystyy tarjoamaan näitä esikuvia. Juhon ensimmäinen idoli oli hakkuri Jose Luis Martel, Juho halusi olla kuin hän. Myöhemmin Ansis Medenis nousi ihailun kohteeksi ja Juho halusi samanlaisen kampauksen kuin Ansiksella. Juho on hyvä esimerkki siitä, että edustusjoukkueen pelaajat ovat hyviä esikuvia ja innoittajia nuorille pelaajille. Vanhempien kannattaa käyttää tätä hienoa mahdollisuutta hyväkseen ja tuoda pieniä pelureita katsomoon idoleitaan ihailemaan. Ensin siellä juostaan ja painitaan hiki päässä, mutta pikkuhiljaa pelin seuraaminen lisääntyy.

– On jännä ajatella, että pienenä juniorina sai ihaillen katsoa ylöspäin VaLePan edustusjoukkueen pelaajia, ja nyt saan itse olla tässä joukkueessa, Juho mietiskelee omaa lentopallohistoriaa tähän mennessä.

– Lajitaidot ovat kehittyneet aivan jokaisella osa-alueella odotettuakin paremmin ja tunnen pysyväni jo hyvin mukana treeneissä sekä haastavani muita. Myös fysiikka on kehittynyt hyvin hyvän ja ohjatun fysiikkaharjoittelun myötä. Kokeneemmat pelaajat ja molemmat valmentajat antavat hyviä ohjeita ja vinkkejä todella paljon, mistä olen tykännyt myös. Myöskin urheilijan elämäntapa on tullut tutuksi ja nautin arjesta enemmän kuin koskaan. Toisen asteen opinnot ovat ohitse ja aion toistaiseksi keskittyä pelkästään lentopalloon. Ensimmäinen tavoite lentopallossa on saavuttaa kuusikkopaikka liigajoukkueessa. Katsotaan rauhassa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, päättää Juho.

X