Ekman ja Leinonen jatkavat – Joel Itänen ja Juho Turri uudet pukkipaidat

Jacob Ekman
Keskitorjuja
Syntynyt 2002, pituus 210 cm
Seura juniorina: Värnamo Volley
Aikuisena: Rig Falköping, Falkenbergs VBK, VaLePa

Jacob Ekman oli suuri arvoitus viime kesänä, kun häntä tarjottiin VaLePaan keskitorjujaksi. Hän on aloittanut lentopallon pelaamisen vasta 16-vuotiaana. Ennakkoon tiedettiin, että nuori, pitkä ruotsalainen esitti videolla lupaavia otteita. Silti kaikille oli yllätys, miten hyvät edellytykset hänellä on ja miten nopeasti hän kehittyi. Hienon kauden kruununa oli paikka Mestaruuliigan kauden tähdistössä.

– Mielestäni meillä oli todella hyvä kausi kaiken kaikkiaan, tietysti olisi ollut hauskaa päästä Mestarien liigan lohkovaiheeseen, mutta oli todella opettavaista ja hauskaa päästä pelaamaan sitä. Meillä oli todella hyvä joukkuehenki koko kauden ajan, mikä mielestäni helpotti hyvää ja korkeaa tasoa, vaikka hävisimmekin pari peliä siellä täällä. Minulle henkilökohtaisesti kausi on ollut uskomaton, kehityin paljon ja sain itsevarmuutta.

Monet arvelivat, että Ekmanin matka olisi huippukauden jälkeen jatkunut isompiin seuroihin.  Hän katsoi kuitenkin parhaaksi jäädä tuttuun turvalliseen seuraan ja hioa taitojaan VaLePassa.

– Tavoitteenani on, että pystyn vakiinnuttamaan hyvän tason peleissä koko kauden ajan ja haluan kehittyä torjuntapelissäni. Joukkueen kanssa päämääränä on pääsy Mestarien liigan lohkovaiheeseen sekä mestaruuksien saavuttaminen.

Vaikka Ekman teki jo ensimmäisellä kaudella suuren vaikutuksen, kokee Janne Kangaskokko, että Ekmanilla on mahtava mahdollisuus kehittyä edelleen. 

Yksi kovimpia läpimurtopelaajia edellisen kauden joukkueessa. Olen todella iloinen, että Jacob jatkaa meillä. Hänessä on paljon potentiaalia, jota hän väläytteli jo viime vuonna. Jacob on valmennettavana vastaanottavainen ja hän kokeilee rohkeasti uusiakin asioita pelaamisessa. Tämän kauden suurina tavoitteina ehdottomasti urheilullisuuden kehittäminen ja torjuntapelaaminen.

Joel Itänen
Hakkuri
Syntynyt 2001, pituus 193
Joukkueet juniorina: Seinäjoki Lentis, Nurmon Jymy
Joukkueet aikuisena: Nurmon Jymy 1-sarja, Lempo-Volley 1-sarja, Akaa-Volley

Kuva: Mestaruusliiga

Joel Itäsen lentopalloura on hyvin samankaltainen kuin Tuomivaaralla. Hän aloitti lentopallon pelaamisen 6-vuotiaana ja nousi myöhemmin Lempo-Volleysta farmisopimuksen kautta Akaa-Volleyn liigamiehistöön. Itänen on tavoitteellinen sekä urheilussa että siviilielämässään. Hän opiskelee historiaa kolmatta kautta Tampereen yliopistossa. 

– Haluan kehittyä mahdollisimman taitavaksi ja monipuoliseksi lentopalloilijaksi. Haluan luonnollisesti myös enemmän vastuuta tulevaisuudessa, sillä nautin kilpailutilanteiden tuomasta paineesta. VaLePa oli oman uran kannalta paras valinta tulevaksi kaudeksi, sillä pääsen keskittymään täysipainoisesti lentopalloon. Joukkueessa on useita taitavia pelaajia, joilta on varmasti paljon opittavaa. Lisäksi valmennus ja olosuhteet ovat varmasti huippuluokkaa, joten kaikki oleellinen kehitystä ajatellen on kunnossa.

Itänen luottaa itseensä tiukoissa tilanteissa, mutta näkee myös kehityskohteita.

– Pidän itseäni suhteellisen monipuolisena hyökkääjänä ja minulla on hyvä paineensietokyky, sillä nautin tiukoista tilanteista ja paineista. Omassa pelissä on tavoitteenani parantaa aloitussyötön tehokkuutta ja torjuntapeliä.

Kangaskokko on saanut pitempään seurata Itäsen kehityskaarta.

– Lisää nuorta verta joukkueeseen. Joelkin on tuttu pelaaja jo Lempo-Volleyn ajoilta ja Akaassa kehityskaari näyttää jatkuneen hyvin. Joel on määrätietoinen ja asenne urheiluun on kunnossa. Hyvän ponnistusvoiman ansioista Joelilla on paljon potentiaalia pelaajana. Odotan innolla, minkälaisia kehitysaskelia hän kauden aikana ottaa.

Juho Turri
Syntynyt 2004, pituus 191cm
Yleispelaaja
Kotipaikka Sastamalan Kiikka
Seura juniorina ja aikuisena: VaLePa

Juho Turri on saanut lentopallo-oppinsa VaLePassa muun muassa Sauli Pappa Vainiomäen ja Arto Mäkisen opissa. Turri aloitti lentopallon jo 4-vuotiaana ja silloin hakkurina pelannut Jose Luis Martell oli hänelle suuri esikuva. Palo kehittyä Martellin jalanjäljissä on edelleen kova.

-Lentopallon saralla tavoite olisi edetä niin pitkälle kuin pystyn, ehkä joskus jopa ulkomaille pelaamaan. Halusin tulla VaLePan liigajoukkueeseen erityisesti kehittymään lentopallon pelaajana sekä urheilijana, koska tiedän, miten hyvä organisaatio VaLePa on. Odotan tulevalta kaudelta hyvää kokemusta sekä oppia niin valmennukselta kuin myös itseäni kokeneemmilta pelaajilta.

Turri on tähän asti pelannut VaLePan juniorijoukkueissa hakkurina, mutta nyt on aika vaihtaa roolia yleispelaajaksi.

– Omana vahvuutenani pidän hyökkäyspeliä, erityisesti vastaanoton ja puolustuspelaamisen kehittäminen taas on yksi päätavoitteistani.

Turri on Kangaskokolle jo tuttu mies VaLePan liigaharjoituksista. 

– Juho on ottanut ajoittain jo tuntumaan liigatreeneihin paikkaamalla loukkaantumisia ja sairastumisia. Olen saanut hyvän kuvan Juhosta, näissä tapahtumissa ja nyt hän pääsee näyttämään toden teolla osaamistaan. Juho panostaa tänä vuonna kaikkensa lentopalloon, mikä luo hyvät mahdollisuudet kehittymiseen. Koen erityisen tärkeänä Juholle treenimäärän ja intensiteetin lisäämisen sekä teknisen kehittymisen.

Jiri Leinonen
Syntynyt 4.4.2004, pituus: 194 cm
Yleispelaaja
Seurat juniorina: Rikala Volley, Salon Viesti, Kuortane
Seurat aikuisena: VaLePa

+VaLePa-Tuto Volley 1.3.2023, kuva Hannu Moilanen

Leinosen sopimus jatkuu VaLePassa toista kautta. Ennakkoluulottomilla otteillaan hän ihastutti niin valmennusta kuin yleisöäkin. Leinosen kovissa hypäreissä saatiin näyttöä hänen paineensietokyvystään, sillä ne pysyivät varmoina tiukoissakin tilanteissa. Hyvän ensikauden jälkeen Leinonen odottaa innolla tulevaa.

– Viime kausi oli omasta mielestä parempi mitä osasin odottaa, koska pääsin pelaamaan paljon enemmän mitä odotin ja joukkue oli todella hyvä. Ens kaudesta odotan et pääsis ottamaan taas uusia askelia parempaan suuntaan uralla.

Päävalmentaja Janne Kangaskokko näki Leinosen kyvyt harjoituksissa ja peliaika kasvoi kauden edetessä. 

– Jiri otti hyviä kehitysaskeleita ensimmäisen liigakauden aikana, ja lupa on odottaa saman jatkuvan. Jirissä on paljon potentiaalia monessakin suhteessa. Jiri omaa hyvän mentaliteetin urheiluun ja on kylmäpäinen pelaaja höystettynä sopivalla huumorilla. Jiri meni eteenpäin myös teknisesti, erityisesti vastaanotossa. Myös Jirin kanssa on hienoa jatkaa siitä mihin viime kaudella jäimme.

VaLePa sopimuspelaajat

Passarit
Mikko Esko
Saku Tuomivaara

Keskipelaajat
Jacob Ekman

Yleispelaajat
Jiri Leinonen
Juho Turri

Hakkurit
Urpo Sivula
Joel Itänen

Libero 
Eetu Pennanen

Valmennus
Janne Kangaskokko

X