Lentopallofinaalit pirkanmaalaisunelma – VaLePa ja Akaa-Volley ratkaisevat mestaruuden

1. finaali

VaLePa Sastamala Tampere – Akaa Volley ti 11.4. klo 18.30 Vexve Areena. Otteluisäntä Sastamalan kaupunki

Lippuja ennakkoon lippu. fi

Toimistolta ma klo 14-16 ja ti 10-12 sekä ennen peliä klo 15 alkaen Vexve Areenan aulasta

Lentopallon finaaliottelut alkavat ensi tiistaina Vexve Areenalla. Ottelusarja on pirkanmaalaisten lentopallofanien unelma, koska lyhyiden etäisyyksien vuoksi peleihin on helppo tulla paikan päälle. Mestaruusliigan pääsarjaryhmän päätöksen mukaan ottelupäivät on sidottu ja suositus on koti-vieras-vieras-koti ja tarvittaessa koti-vieras-koti. Mestaruuteen tarvitaan neljä voittoa.

Tänä keväänä molemmat finalistit löytyivät vasta ratkaisevassa viidennessä finaalissa. VaLePan ja Savo Volleyn ottelusarjassa otteluvoitot tulivat selvin eränumeroin, vain kahdessa pelissä hävinnyt joukkue sai erän. Akaa-Volleyn ja Raision Loimun välisessä ottelussa kolmessa pelissä pelattiin täydet viisi erää. Loimulla oli jo kerran finaalipallo, jossa Greg Pettyn kutospaikan hyökkäyksestä pallo sujahti niukasti torjujien käsistä eturessuun. Ratkaiseva viides finaali tuli akaalaisille 3-0 kotivoitolla. 

Pudotuspelien ottelusarjat

VaLePan vahvuus on hyvä vastaanottopeli ja sen jälkeinen monipuolinen hyökkäyspeli. Eilisessä pelissä ratkaisijan rooliin nousivat yleispelaajat Sakari Mäkinen ja Karli Allik, molemmat ovat erittäin taitavia ja monipuolisia pelipaikoillaan. Lisäksi Mäkinen on erinomainen torjuja ja Allik puolestaan saa vastustajan varpailleen syöttönurkkauksessa. Kun molemmat yleispelaajat ja libero Eetu Pennanen ovat erittäin nopeita liikkeissään ja hyviä sijoittumaan, saavat pukkipaidat useimmiten enemmän puolustuksen jälkeisiä hyökkäyksiä kuin vastustaja. 

Osansa VaLePan hyvään puolustuspelaamiseen on VaLePan 210 cm pitkillä keskipelaajilla Severi Savonsalmella ja Jacob Ekmanilla. He ovat vahva pelote vastustajan hyökkääjille ja helpottavat siten takakentän toimintaa. Toisaalta on ollut komeaa katsoa sekin, kun pitkä mies pelastaa tiikerillä puolustuksessa palloja. 

Mikko Esko on taitava, kokenut ja monipuolinen pelinrakentaja. Hän osaa käyttää tarpeen mukaan laajaa hyökkäysmateriaalia. Eilisessä pelissä vastustaja yllättyi, kun hän siirtyi käyttämään laitatempoa aiemmin tehokkaan keskipelin sijasta. Tärkeä aisapari Eskolle VaLePan hyökkäyspelissä on hakkuri Urpo Sivula, heillä on yhteistä pelikokemusta monen vuoden ajalta niin seura- kuin maajoukkuepeleissäkin. Sivula on Mestaruusliigan parhaimpia hakkureita puolustuspelaamisessa. 

VaLePan vahvuus on pelaajamateriaalin tasaisuus kaikilla osa-alueilla ja pelipaikoilla. Joukkueen peli ei ole tietyn tai tiettyjen pelaajien varassa. Lisäksi vaihdosta löytyy hyviä vaihtoehtoja.

Akaa-Volley teki välierissä uskomattoman nousun finaaliin. Joukkueessa oli ensimmäisissä välieräpeleissä niin paljon poissaoloja, että valmentaja Olli Kunnari joutui pukemaan numeropaidan päälleen. Pelaajat toipuivat pelikuntoon ja osin toipilainakin pystyivät kääntämään ottelusarjan voitoksi.

Ratkaisevin pelaaja finaalipaikan metsästyksessä oli amerikkalainen yleispelaaja Greg Petty, joka osoitti pystyvänsä ratkaisuihin kovankin paineen alla. Hyökkäyspelin lisäksi hän on ollut tehokas syöttöviivan takana. Hakkuri Ali Fazlin hakkuripeli oli ajoittain vaikeuksissa runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä yhteistyö passari Anton Välimaan kanssa on sujunut hyvin. Fazlin paras ase hyökkäyspelissä on mahtava kyky ponnistaa kevyesti todella korkealle.

Sastamalan Äetsästä kotoisin oleva FC-57:n kasvatti keskipelaaja Sauli Sinkkonen on ollut voittopeleissä tehokkaana. Sinkkonen on viime vuosina ollut maajoukkueen kuusikkopelaajia ja hänen kokemuksensa on arvokas joukkueelleen. Toisesta keskipelaajan paikasta kamppailevat Panu Pitkänen ja nuori Petteri Tyynismaa.

Mestaruusliigan värikkäin pelaaja on akaalaisten yleispelaaja Mohammadreza Beik. Iranilainen käyttää energiaa tuuletuksiin vähintään yhtä paljon kuin pelisuorituksiin. Fokus pysyy kuitenkin hyvin pelissä ja aihetta tuuletuksiin löytyy usein. Beikin ja Pettyn rinnalla aloituksia vastaanottaa kanadalainen libero Elijah Risso.

X