VaLePa vahvempi tärkeillä hetkillä

Savo Volley – VaLePa Sastamala Tampere 2-3 (17-25, 19-25, 25-17, 25-23, 11-15)

Siilinjärven Ahmon koulun täpötäysi katsomo tarjosi molempien joukkueiden kannattajille riemun hetkiä. Myös Sastamalasta oli pyhäpäivänä lähtenyt iso joukko kannustamaan omiaan. Janne Kangaskokko sanoi ennen ottelua, että syöttö on VaLePan vahvin ase. Näin kävi erityisesti kahdessa ensimmäisessä erässä. Pukkipaitojen vahva aloitussyöttöpeli pakotti savolaisten pelinrakentelun vaikeuksiin. VaLePa napsi torjuntoja, vaimennuksia ja puolustuksia. Pitkän erätauon jälkeen tilanne muuttui ja lopulta katsojille tarjottiin varsin jännittävä
pyhäehtoo. 

VaLePa käänsi lopulta viidennen erän omilla vahvuuksillaan voitoksi. Keskiviikkona ja torstaina jatketaan Vexve Areenalla. VaLePa nappasi Savossa kotiedun ja pyrkii pitämään siitä kiinni kotipeleissään. 

Aloituskokoonpanot
Savo Volley: F. Ivanov, Jauhiainen, Kovac, Michelau, Raadik, Räsänen, Sho L
VaLePa: Esko, Savonsalmi, Rösler, Mäkinen, Hänninen, Tihumäki, Ruohola L

Viidennessä erässä VaLePa onnistui jälleen painostamaan aloitussyötöillä savolaisten hyökkäyksen vaikeuksiin. Sen seurauksena VaLePan pelaajille jäi aikaa rakentaa hyvät torjuntapaikat. Erään tuli neljä tärkeää torjuntaa, Mikko Esko torjui kahdesti Michelaun, Severi Savonsalmi kerran ja Sebastian Rösler blokkasi Antti Siltalan yrityksen. Siitä VaLePa pääsi ottelupalloon, jonka Sakari Mäkinen tyylikkäästi peippasi kenttään torjujien kautta. 

Risto Ruohola on pelannut kauden parasta lentopalloa pudotuspeleissä. Hieno ominaisuus nuorelta mieheltä, parhaimmillaan paineen alla. Tänään Ruohola oli Savo Volleyn syöttöjen kohde. Alussa muutama pallo nousi huonosti, mutta sen jälkeen mies oli täyttä terästä niin vastaanotossa kuin puolustuksessa. Vastaanoton tarkkuus 62% ja niistä peräti 30% täydellisiä.

Severi Savonsalmi on myös ollut parhaimmillaan pudotuspeleissä. Nyt kouriin tarttui viisi torjuntaa ja hyökkäys oli tehokasta. Kokonaissaldo 16/+12, hyökkäysten ja torjuntojen lisäksi joukkueen tehokkain aloitussyöttäjä. 

Savo Volleyn valmentaja Timo Tolvanen vaihtoi toisessa erässä Andrus Raadikin tilalle Antti Siltalan ja hän sytytti erinomaisilla otteillaan joukkueensa kamppailuun otteluvoitosta. Myös Lelu Ojansivu tuli toisessa erässä Mikko Räsäsen tilalle hakkuriksi. Michael Michelau oli aloitussyöttöjen kohde, mutta selvisi tehtävästään hyvin ja hyökkäyskin sujui. 

Tässä Mestaruusliigan sivuilta Savo Volleyn otteluraportti

FINAALIT2022: VaLePa ryösti kotiedun Savo Volleyltä finaaliavauksessa

10.04.2022

Miesten ensimmäinen liigafinaali oli huikea yleisötapahtuma. Täpötäysi Ahmon koulu Siilinjärvellä eli vahvasti mukana, kun vuoristorataottelussa VaLePa lopulta kaappasi Savo Volleylta finaalisarjan kotiedun voittamalla ottelun lukemin 2-3 (17-25, 19-25, 25-17, 25-23, 11-15).

Kuten numerot osoittavat, ottelu oli kahden erän verran selkeää vieraiden hallintaa. Kolmas erä oli puolestaan kotijoukkueen näytöstä. Ottelun huipentuma nähtiin neljännessä erässä, missä kotijoukkue nousi pitkään tappiolla oltuaan viime metreillä ohi. Kotijoukkueen sytyttäjänä toimi Antti Siltala, joka tuli kentälle hieman haparoineen Andrus Raadikin tilalle.

Neljännen erän lopun hurmos ei kuitenkaan kotijoukkueella kantanut viidenteen erään, mitä VaLePa vei muutaman pisteen erolla koko ajan, ja repäisi vielä lopuksi kolmen pisteen putkella otteluvoiton Sastamalaan.

– Otan osittain omaan piikkini, ettemme olleet valmiita ottelun alussa, myönsi Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

– Oma vastuunsa on kuitenkin pelaajillakin. Vastus oli nyt pykälää kovempi kuin aiemmissa pudotuspeleissä. Tällaisessa ottelussa ei pärjää rutiinisetillä. Pitää olla alusta lähtien tappamisen meininki.

Vastustajan valmentaja Janne Kangaskokko kiitteli omaa joukkuettaan, kun se sopeutui verkon toisella puolella tehtyihin pelaajavaihtoihin.

– Uumoilimmekin, että Savo Volleyn ratkaisija voisi muuttua. Siinä meidän piti olla hereillä, sanoi Kangaskokko

– Voimasuhteet vaihtelivat toisen erän jälkeen, ja viidennessä olimme riittävän hereillä.

Kotijoukkueen pistelinko oli tällä kertaa Michael Michelau joka kasasi pisteet 23/+10. Yhdysvaltalainen paransi loppua kohti, mutta hänenkään panos ei tällä kertaa riittänyt.

Antti Siltala teki vajaaseen kolmeen erään kunnioitettavat pisteet 14/+8.

– Pienestä oli taas kaikki kiinni. Harmittaa, totesi Siltala.

Savo Volleyn ongelmat olivat tällä kertaa hakkuriosastolla. Mikko Räsänen aloitti hakkurina, mutta valmentaja Tolvanen laittoi kentälle jo toisessa erässä Lelu Ojansivun. Konkari ei kuitenkaan ollut lähelläkään parhaimmassa vedossa – ja kun passari Fedor Ivanov ei voinut häntä juuri hyökkäyksissä käyttää (yhteensä kahdeksan passia), oli laitahyökkäyksen pelote pykälää pienempi.

Keskihyökkääjistä Miki Jauhiainen oli parhaassa vedossa – yhdestätoista passista komeasti kahdeksan tappoa.

VaLePan laitahyökkääjät olivat kaikki vaikeita pideltäviä kotijoukkueen torjunnalle ja puolustukselle.

Jiri Hänninen oli tehokkain (18/+9), Sakari Mäkinen säesti hyvin (18/+8), eikä hakkuri Matias Tihumäkikään jäänyt paljoa jälkeen (12/+6).

Keskipelaaja Severi Savonsalmi nautiskeli entisiä joukkuekavereitaan vastaan useita pisteen tuottaneita hyökkäyksiä, ja koppasi puolestaan viisi kertaa kotijoukkueen hyökkäyksen kiinni.

Ottelusarja jatkuu Sastamalassa keskiviikkona ja torstaina. Neljäs ja mahdollinen viides taisto käydään pääsiäispyhinä Kuopiossa.

Joukkueiden parhaat:
Michael Michelau, Savo Volley
Jiri Hänninen, VaLePa

Savo Volley – VaLePa 2-3
17-25, 19-25, 25-17, 25-23, 11-15
Koti:Michelau 26/+13, Siltala 14/+8, Jauhiainen 11/+7
Vieras:Mäkinen 19/+10, Hänninen 18/+9, Savonsalmi 16/+12
Katsojia: 835

Otteluvoitot 1-0 VaLePalle, mestaruuteen tarvitaan neljä otteluvoittoa

Miesten finaalien otteluohjelma
KE 13.4. Sastamala 18:30
TO 14.4. Sastamala 18:30
SU 17.4. Kuopio 17:00
——————
MA 18.4. Kuopio 17:00
TO 21.4. Sastamala 18:30
LA 23.4. Kuopio 17:00

Kuvat: Juha Leskinen

/

X