Ford Levoranta Sastamalan (VaLePa) seuraava haaste on yhteenhitsaantunut Benfica

Toni Flink, Lentopalloliitto

— 19.10.2021 Euroopan cupit

Ford Levoranta Sastamala (VaLePa) kurkottaminen kohti miesten lentopallon Mestarien liigan lohkovaihetta jatkuu isolla haasteella tällä ja seuraavalla viikolla. Haasteen nimi on  Sport Lisboa e Benfica, Portugalin suurseura ja maan hallitseva mestari. Sport Hall Benficassa Lissabonissa pelataan ensimmäinen osa torstaina kello 22 Suomen aikaa. Kahden ottelun yhteenlasketut sarjapisteet ratkaisevat jatkajan.

Toinen osaottelu pelataan Sastamalassa ensi viikon keskiviikkona 27.10. kello 18.30.

Benfican suomalaisittain mielenkiintoisin hahmo on luonnollisesti Veljestenkin hakkurina EM-kisoissa nähty, viime kaudella vielä VaLePassa pelannut Aaro Nikula.

Otteluparin voittaja pelaa 3. kierroksella Mestarien liigan lohkovaiheen paikasta voittajaa vastaan parista CEZ Karlovarsko (Tsekki) – Mladost Zagreb (Kroatia). Lohkovaiheessa tämän kaavion osan voittajaa odottavat Tuomas Sammelvuon valmentama venäläinen Zenit Pietari, saksalainen Berlin Recycling Volley sekä serbialainen Vojvodina Novi Sad.

Otteluparin häviäjä siirtyy pelaamaan CEV Cupiin, jossa vastaan asettuu käytännössä maailman tämän hetken nimekkäin seurajoukkue, italialainen Modena. Modenan riveissä pelaavat mm. Bruno, Nimir Abdel-Aziz, Earvin N´Gappeth ja Leal.

Yhdeksän kertainen, ja myös hallitseva, Portugalin mestari on parhaimmillaan menestynyt Eurocupeissa kausilla 2014-2016, joilloin se oli 2015 hopealla ja edellisenä vuonna välierissä. Viime kaudella sen tie katkesi ennen kahdeksan parhaan vaihetta Challenge Cupissa.

Benfica voitti nyt Mestarien liigan avauskierroksella virolaisen Bigbank Tartun kaksi kertaa erin 3-1.

Benfica avasi kauden voittamalla tiukan taistelun jälkeen maan Supercupin. Kotimaan liigassa se on pelannut kolme ottelua, joista ensimmäisen se voitti murskaavasti, toisessa Fonte Bastardon 3-2 ja kolmannessa viikonloppuna Espinhon 3-0.

Päävalmentaja Janne Kangaskokon ajatukset vastustajasta:

– Vastassa on rutinoitunut joukkue, joka on pelannut pitkään yhdessä. Joukkue koostuu kokeneista pelaajista ja he pelaavat erittäin vähillä virheillä. Joukkueessa on myös laajuutta. Jokaiselle pelipaikalle on laittaa lähes samantasoinen pelaaja vaihtopenkiltä. Kokeneen joukkueen peli on tasaista ja rauhallista ja meidän on pystyttävä pitämään oma tasomme vastaanotossa ja hyökkäyksessä läpi ottelun. Voittaaksemme meidän täytyy jälleen onnistua torjunta puolustus pelissä kuten teimme Apeldoornia vastaan. 

Portugalin maajoukkueen runkomiehiä ja brasseja

Portugalin mestarijoukkueen päävalmentajana toimii 41-vuotias brasilialainen  Marcel Matz. Matz on ehtinyt urallaan valmentaa kotimaansa pääsarjan lisäksi Japanissa Suntory Sunbridsiä yhden kauden ajan. Benfican ohjaksissa Matz on nyt neljättä kautta. Vyöllä on myös maailmanmestaruus alle 21-vuotiaiden MM-kisoista 2009 apuvalmentajana sekä miesten Etelä-Amerikan mestaruus 2010 myös apuvalmentajana.

Joukkueen runko on pysynyt hyvinkin samana todella pitkään. Tutkapari Tiago Violas – Hugo Gaspar on pelannut seurassa jo 2016 lähtien, kuten myös libero Ivo Casas ja  keskipelaaja Flavio Soares sekä yleispelaajat Andre Lopes ja Raphael Oliveira. Rotaatiopelaajista ainoastaan Nikula ja brassikaksikko Bernardo Westermann – Lucas Santos ovat joukkueen tulokkaita.

Joukkueen ykköspassarina nähdään kokenut Portugalin maajoukkueen ykköspelintekijä Tiago Violas apumiehenään ensimmäistä kauttaan Euroopassa pelaava brassi Bernardo Westermann.

Hakkurina taituroi vielä Nikulan toimiessa kisällinä lääketieteen tohtorismies Hugo Gaspar. Jo viime vuosituhannella pääsarjauransa aloittanut 38-vuotias tasan kaksimetrinen pajavasara on tuttu lentopallon seuraajille pitkäaikaisena Portugalin maajoukkueen hakkurina.

Yleispelaajista ykkösoptiot ovat virolaisia vastaan loistanut brassi Andre Ryuma ja Portugalin maajoukkueen luottomies  Andre Lopes. Rapha ja Pablo Ventura ovat mainioita tuuraajia. Keskellä ykkösmies on itävaltalainen Peter Wohlfahrstätter ja todennäköinen toinen peliapaikan avaaja Zelao eli Flavio Soares. Myös Lucas Santos ja trinidadlainen Marc-Anthony Honore ovat saaneet peliaikaa keskellä. Liberoa pelaa myös Portugalin maajoukkueen luottomiehiin kuuluva Ivo Casas.

Yle Areena näyttää ottelun suorana lähetyksenä torstaina kello 21.55 alkaen, TV2 klo 22.15 alkaen.

X