Kunkun kunniakas ura

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko paanukattoisine torneineen seisoo ylväänä Rautaveden kallioisella Vanhan­kirkonniemellä. Pyöräilijä lähestyy kapeaa hiekkatietä. Jo kaukaa huomaa, että ajo on jotenkin hankalaa ja vauhti siksikin rauhallista ja hapuilevaa. Pienen naistenpyörän satula on aivan liian matalalla huomattavan pitkälle ajajalle. Urheilullisen ja jäntevän nuorukaisen levollinen katse viivähtää uima­rannan hiekalla, kuin jotain etsien. Pyöräilijä irrottaa otteensa ohjaustangosta ja pyörä jää kyljelleen takapyörän pyöriessä hiljalleen vielä hetken. Nuorukaisessa on jotain tuttua hänen astellessaan rennon rauhallisin askelin kohti laituria. 

Elettiin keskikesää vuonna 2000. Liigauraansa VaLePassa aloitteleva nuori Olli Kunnari pyöräili jo tutuksi käyneelle uimarannalle. Salskean nuoren miehen olemus herätti rannalla oleilevien uteliaan mielenkiinnon. Monikaan ei tunnistanut hänessä vielä tulevaa lentopalloilijaa, jonka tie veisi seuraavien vuosien aikana aivan maailman absoluuttiselle huipulle. Urheilulehdistö noteerasi Kunnarin niinkin korkealle, että Puolan MM-kisoissa vuonna 2014 Kunnari olisi mahtunut minkä tahansa maan edustusjoukkueen aloituskentälliseen.

Uran alku. Olli Kunnarin urheilu-ura alkoi kotipaikkakunnalla Alahärmässä jo aivan poikasena. Lentopallon hän aloitti kuusivuotiaana. Pesäpallo oli valtalajina monella Pohjanmaan paikkakunnalla. Luonnollista olikin, että nuoren miehenalun lajivalikoimiin kuuluivat myös pesäpallo, jalkapallo ja tennis. Pian kuitenkin lentopallo valikoitui, kuin luonnostaan lajiksi, josta hän nautti, pyöriessään ison veljen joukkueen mukana jaloissa, kuten Olli itse asiaa kuvailee. Isä Kalle Kunnari toimi joukkueen valmentajana ja komensi monesti Ollin, joka oli muita pienempi, hakkaamaan palloa seinään, ettei häiritsisi muiden harjoituksia. Tämä itsenäinen harjoittelu pallon kanssa kehitti nuorelle palloilijalle teknistä osaamista ja pallokontrollia kädessä. Nämä taidot kehittyivät uran edetessä aivan taiturimaisiksi ja Olli kiittääkin isän komennuksia itsenäisiin harjoitteisiin, joilla luotiin omat vahvuudet alusta alkaen. Alahärmässä ei ollut Ollin ikäluokan joukkuetta, joten hän siirtyi D-poikana Ylihärmään Jussi Haapojan valmennettavaksi. Olli kertoi, että harjoituksissa oli aina hauskaa, mutta silti tekemisen meininki. 

Varalan kautta Vammalaan. Olli muutti 17-vuotiaana opiskelemaan ja harjoittelemaan Tampereelle Varalaan, Lentopalloliiton valtakunnalliseen valmennus­keskukseen, pelaten lentopallon 1-sarjaa Kauhavan Wisassa ja edustaen samanaikaisesti myös ikäluokkansa nuorten maajoukkuetta. Kauhavan Wisan ajoilta Olli nostaa esiin mainion valmentajan Ilpo Pernaan ja Juha Finnin, Varalasta Juha ”Julle” Hämäläisen ja Pertti ”Pläki” Honkasen.

Olli siirtyi VaLePaan jo kaudelle 2000-2001, jolloin hän solmi sydämensä kautta pysyvän siteen Vammalaan, löytyihän täältä vaimo Satu. Olli pelasi VaLePassa kaikkiaan kaksi kautta hakkurina, ennen kuin rooli vakiintui yleispelaajaksi. Nuorukaisen otteet pelikentällä oli huomattu kautta koko Suomen ja Pielaveden Sampo kaappasi lupaavan pelurin vuonna 2002.

Savon kautta maailmalle. Ensimmäisellä kaudellaan Sammossa hän voitti SM-pronssia ja seuraavalla SM-kultaa. Kunnari oli joukkueen kantavia voimia. Hänet valittiin lopulta kauden 2003-2004 päätteeksi lentopalloliigan parhaimmaksi pelaajaksi. Erinomaiset otteet kotimaan lentopal­lokentillä veivät hänet lopulta kansainvälisille areenoille. Ollin ura nousikin todella hienoon lentoon lentopallon huippumaissa mm. Puolassa, Ranskassa, Kreikassa ja Turkissa. Seitsemän ulkomaankauden aikana hän voitti mm. Kreikan mestaruuden ja Ranskan Cupin. Olli valittiin Ranskassa ja Puolassa tähdistökentälliseen.

Kunnarin kotiarkisto

Paluu Sastamalaan. Olli Kunnarin palaaminen miltei kotiseuraan käänsi osaltaan uuden sivun sastama­lalaisessa lentopallohistoriassa. Toki VaLePan organisaatiokin oli kehittynyt aina vain ammattimaisempaan suuntaan ja kaksituhattaluvun alusta asti jatkunut systemaattinen kehitystyö alkoi tuottaa hedelmää. Nyt oltiin matkalla menestykseen. Olli palasi VaLePaan 2011 ja oli heti suuressa roolissa keväällä 2012, kun VaLePa voitti ensimmäisen Suomen mestaruuden. 

Sastamalan lentopalloyleisö on ollut etuoikeutetussa asemassa. Se on saanut seurata uskomattoman taitavia otteita kentällä. Vastustajat, oma joukkue, yleisö on saanut nähdä ne hetket, jolloin Ollin silmissä syttyy palo. Sen jälkeen voittajasta ei ole epäselvyyttä. Sellainen hetki nähtiin mm. Tšekeissä Budojevicessä 2017, Ollin raivatessa VaLePalle tien Mestarien liigan lohkovaiheeseen kultaisessa erässä. Omasta mielestään tämä peli oli pitkän uran sykähdyttävimpiä hetkiä. Samansuuntaiset muistot tallentuivat myös Katowicen MM-kisoista 2014. Kisat olivat Kunnarille maajoukkueuran huipennus. Hän puki maajoukkuepaidan enää vain kertaalleen ylleen, EM-kisoissa 2015. Olli pelasi yhteensä 251 maaottelua. Hän on ollut kultaisen sukupolven kantavia voimia maajoukkueen huippumenestyksissä EM-kisoissa 2007 ja MM-kisoissa 2014.

Olli Kunnari voitti VaLePassa liigamestaruuden vuosina 2012, 2014, 2017, 2018 ja 2019 ja Suomen Cup voitot vuosina 2012, 2016, 2017, 2018 ja 2019. Ei ihme, että Olli valittiin miesten Mestaruusliigan vuosikymmenen lentopalloilijaksi. Taiturimaisena ja todella monipuolisena pelaajana Olli hallitsi lentopallopelin kaikki tekniset ja taktiset osa-alueet. Hänen roolinsa yleispelaajanakin vaihteli eri seuroissa ja maajoukkueessa. Työkalupakista löytyi työkalu joka lähtöön. Joskus tulikin tunne, että Ollilla oli apunaan toistaiseksi julkaisematon teos: ”Ollin oppivuodet – lentopalloilijan tie huipulle”, josta hän ammensi kulloinkin tarvittavat tiedot ja taidot.

Kuva Hannu Moilanen

VaLePan entinen päävalmentaja Sami Kurttila kuvaa valmennettavaansa näin: On ollut kunnia saada valmentaa Ollia. Olli on herrasmies, jonka karisma huokuu ulospäin. Olli on rauhallinen kaveri siviilissä, mutta kun tuomari viheltää pilliin, niin tulta ja tappuraa. Hänen halunsa ratkaista tiukkoja tilanteita on esimerkillinen. Kaikkien juniorilentopalloilijoiden tulisi ottaa opiksi Ollin syöttövalikoimasta ja hänen työkalupakistaan, jota hän hyökkäyksissä käytti.

Kuva Markku Mäkinen

Olli Kunnari johti omalla esimerkillään joukkueitaan, niin maajoukkuetta, kuin VaLePaa, jonka kapteenina hän toimi vuodet 2016-2020. VaLePan kultakausi alkoi Ollin myötä ja se jatkui aina uran päättymiseen saakka. Komean uran päätösottelu Hurrikaania vastaan pelattiin maaliskuussa 2020 Vexve Areenalla, koronarajoituksista johtuen, tyhjälle katsomolle. Samalla päättyi myös toisen huippulentopalloilijan Mikko Oivasen ura.

Ollin hillitty ja herrasmiesmäinen käytös ei rajoittunut ainoastaan peliareenoille, se oli sitä myös pelien ulkopuolella. Olli Kunnari on mitä hienoin esimerkki nuorille tulevaisuuden lentopalloilijoille. Hän on vertaansa vailla oleva suuri urheilija, jonka lentopalloura jatkuu nykyisin valmentajana.

VaLePa täyttää 45 vuotta 6.12.2023. Juhlia vietetään Vexve Areenalla 9.12.2023.  Samassa yhteydessä pelataan juhlaottelu Vantaa Ducksia vastaan ja Olli Kunnarin paita nousee Vexve Areenan kattoon. Lisäksi pelinumero 13 jäädytetään. Vielä kerran saa lentopalloyleisö juhlia hienoa idoliaan.

Teksti Seppo Haavisto

Artikkelikuva: Markku Mäkinen

X