Tänään 30 vuotta VaLePan ensimmäisestä mitalista

Kaudella 1991-92 pelattiin ensin 8 joukkueen kaksinkertainen sarja eli 14 ottelua, VaLePa sijoittui viidenneksi. Sen jälkeen oteltiin 6 joukkueen jatkosarja eli 10 ottelua. VaLePa sijoittui kolmanneksi ja välierässä vastaan tuli Isku-Volley. Keskustelua ja hämmennystä herätti Isku-Volleyn pelaajaneuvottelut VaLePan pääiskijän Ain Porkin kanssa ennen välieräpelejä. Välierissä Isku-Volley vei puhtaasti kaikki pelit, mutta Raision Loimu piti tulevaa mestaria KUPS-volleyta ahtaalla. Raision Loimu tulikin pronssiotteluun maajoukkuevalmentaja Vodek Sadalskin johdolla ennakkosuosikkina. 

Välierät 
KuPS-VolleyRaision Loimu3–23-0 , 1-3 , 1-3 , 3-0 , 3-2
Tampereen Isku-VolleyVammalan Lentopallo3–03-1 , 3-1 , 3-0
Voittajat loppuotteluun, hävinneet pronssiotteluun

Tasan 30 vuotta sitten sunnuntaina 15.3.1992 alkoi Sylvään koulun salissa klo 15.00 pronssiottelu Vammalan Lentopallon ja Raision Loimun välillä. Pronssimitali ratkaistiin yhdessä pelissä. Sylvään salin täyttänyt yleisö kannusti hurjasti omaa joukkuettaan. Tunnelma Sylvään salissa oli katossa ja jännitys katsomossa lähes kestämätön. Loimulla oli jo ottelupallo tilanteessa 15-14, mutta Jukka-Pekka Pave Vuorenmaa hankki jujulla pallon VaLePalle. Seuraavaa palloa ei Loimu saanut kuolemaan, vaan VaLePan tehokkain hyökkääjä Ain Pork toi pisteen VaLePalle hyökkäyksellä kolmen metrin viivan takaa. Pronssin VaLePalle ratkaisi Pave Vuorenmaa, joka torjui tylysti Loimun hyökkäyksen ja Sylvään salissa puhkesi valtava riemu VaLePan ensimmäisestä mitalista. 

Laimons Raudsepp totesi pelin jälkeen.

– Minun ja joukkueeni onni oli tarkka vastaanottopeli ja molemmilla passareillamme oli kelpo pelipäivä. Tyytyväinen olen koko joukkueeseeni, joka on pelannut hyvän vuoden.

Maajoukkuevalmentaja Sadalski kertoi huomioineensa nuorten pelaajien Loimun Ville Kakon, VaLePan Petteri Laurilan ja Isku-Volleyn Sami Leinosen kehittymisen kauden aikana.

Vammalan Lentopallo – Raision Loimu 3-2 (10-15, 15-7, 15-13, 9-15, 17-15)

Kuvassa Vammalan Lentopallon pronssijoukkue

Kuva: Markku Mäkinen

Takarivi vasemmalta: Jukka-Pekka Vuorenmaa, Kari Mäkinen, Esa Kotiranta, Ain Pork ja valmentaja Laimons Raudsepp
Eturivi vasemmalta: Petteri Laurila, Mikko Pyrhönen, Markku Raatikainen, Janne Pulkkinen, Timo Mäkelä

Lentopallo oli siihen aikaan vähän erilainen peli kuin nykyään. Piste tuli vain omasta syötöstä eikä ollut liberopelaajia. Passarin rooli oli selkeä ja pelinrakentelusta vastasivat Petteri Laurila ja Timo Mäkelä. Muut pelipaikat eivät olleet niin selkeitä. Janne Pulkkinen ja Kari Mäkinen olivat päävastuussa vastaanotossa, mutta myös muut osallistuivat vastaanottoon, koska liberoa ei ollut ja keskipelaajat pelasivat myös takakenttäkierrokset. Jukka-Pekka Vuorenmaa oli selkeimmin keskipelaaja, mutta Paven ollessa takakentällä Ain Pork ja Markku Raatikainen vuorollaan olivat muun pelaamisen ohessa myös keskellä. 

Pronssijoukkue kokoontui kymmenen vuotta sitten VaLePan 35-vuotisjuhlan yhteydessä. Illanvietossa pronssikautta ja -pronssipeliä pelattiin vielä monta kertaa uudestaan. Tähän kevääseen ei joukkueen kokoontuminen onnistunut, mutta ensi syksynä on uusi yritys.

Pronssitanssiaiset vietettiin hotelli Ellivuoressa ja tahdit takasi hienosti eksoottinen unkarilainen trio Fortuna. 

X