VaLePan yhteistyö Pohjola Sairaalan kanssa toimii mainiosti

Jos haluaa menestyä, terveydestään on huolehdittava joka päivä

27. huhtikuuta 2021

Lentopalloilija Mikko Esko nosti tänä keväänä neljännen kerran peräkkäin ilmaan suomenmestaruuspokaalin. Yksi VaLePan menestyksen taustalla oleva tekijä on tietoinen huomion kiinnittäminen pelaajien terveyteen.

VaLePan joukkueen kapteeni Mikko Esko on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä lentopalloilijoista. Hän on pelannut pitkän uransa aikana Suomen lisäksi ammattilaisena Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Venäjällä ja Turkissa. Mies oli vuosia myös Suomen maajoukkueen luottopassari.

“Palasin kasvattiseuraani VaLePaan syksyllä 2015, jolloin perheemme osti talon Sastamalasta. En ole sen jälkeen kaivannut muualle, vaikka kysyntää ulkomaille olisi edelleen”, Esko sanoo.

Ammattilaisuus vaatii kurinalaisuutta

Eskon VaLePassa pelaamat viime vuodet ovat olleet täynnä menestystä: kapteeni on päässyt nostamaan suomenmestaruuspokaalia neljä kertaa peräkkäin ja Suomen Cupin pokaalia viidesti. Esko kuuluu joukkueensa selkärankaan niin pelillisesti kuin henkisesti.

“Onnistumisten taustalla on paljon työtä, josta vain murto-osa näkyy pelikentällä. Ammattilaisuus tarkoittaa päivittäin tehtäviä valintoja ja kurinalaisuutta”, Esko sanoo.

Hän kuvailee pitävänsä esimerkiksi tarkkaa huolta tasaisesta ruokarytmistä ja riittävästä levosta. Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän myös palautumiseen on Eskon mukaan kiinnitettävä huomiota.

“Menen nukkumaan pelikaudella joka ilta kymmeneltä ja huolehdin, että nukun vähintään kahdeksan tunnin yöunen. Ruokavaliossani kiinnitän huomiota riittävään proteiinimäärään.”

Uransa alkumetreillä, kun mies vasta opetteli ammattilaisuutta, Esko muistelee joskus vetäisseensä ennen treenejä lihapiirakan. Tuosta ajasta on yli 20 vuotta aikaa ja nyt tempaus lähinnä hymyilyttää konkaria.

Esko sanoo nauttivansa edelleen pelaamisesta, ja mies teki tammikuussa kaksivuotisen sopimuksen VaLePan kanssa.

“Minua nimitetään toisinaan joukkueen isähahmoksi. Olen iloinen, jos voin toiminnallani kannustaa joukkueemme nuoria pelaajia, jotka puolestaan antavat minulle lisävirtaa.”

MikkoEsko8 LOWRES

Huomio terveyteen

Yhdeksi VaLePan menestystekijäksi Esko nimeää sen, että pelaajien terveyteen kiinnitetään joukkueessa paljon huomiota.

“Meillä ei juuri ollut koko kaudella loukkaantumisia, vaan kaikki pelaajat olivat terveinä ratkaisupeleissä”, Esko analysoi.

VaLePan toiminnanjohtaja Hanna Arve-Talvitie sanoo yhteistyön Pohjola Sairaalan kanssa sujuvan hyvin. Jos jotakin sattuu, ammattitaitoisen avun saa nopeasti, ja yhteistyölääkärinä toimiva ortopedi Vesa Lepola käy toisinaan seuraamassa myös joukkueen harjoituksia.

Iso merkitys vammojen ennaltaehkäisyssä on sillä, että VaLePalla on toista kautta oma, päätoiminen fysioterapeutti Jaro Nieminen. Hän on mukana niin aamu- kuin iltaharjoituksissa ja tekee tiivistä yhteistyötä Pohjola Sairaalan kanssa.

“Päätoimisen fysioterapeutin ansiosta pystymme muun muassa minimoimaan rasitusvammojen syntymistä ja pelaajilla on paljon henkilökohtaisia harjoitteita.”

Mikko Esko ja Hanna Arve-Talvitie arvostavat Pohjola Sairaalan lajituntemusta ja ymmärrystä ammattilaisurheilun vuosirytmistä.

“Menestyminen ei olisi mahdollista ilman asiantuntevaa terveyden yhteistyökumppania”, Arve-Talvitie toteaa.

Vastauksia ja apua nopeasti

Mikko Esko asioi Pohjola Sairaalassa viime kauden aikana kahdesti. Toisella kerralla hän sai kuntoutusapua pohkeensa vahvistamiseen. Loppusyksyllä syynä oli polven turpoaminen ja kipu, jonka syyksi paljastui nivelkalvoärsytys.

“Tuntui helpottavalta, että apu oli yhden puhelinsoiton päässä ja että magneettikuvauksessa selvisi nopeasti, ettei kyse ole mistään vakavammasta”, Esko sanoo.

Ortopedi Vesa Lepolan mukaan polven tyhjennys ja nivelensisäinen lääkitys toivat nopeasti avun. Lentopalloilija ei lopulta joutunut juuri pitämään harjoitustaukoa.

Esko on välttynyt koko uransa ajan vakavilta vammoilta. Itsekin lentopalloa pelanneena ja liigatasolla tuomarina toimineena Lepola uskoo tähän vaikuttaneen Eskon tinkimättömyyden ammattilaisena.

“Ammattilaisurheilijalta vaaditaan aina luontaisia ominaisuuksia ja intohimoa omaa lajia kohtaan, mutta myös sitoutuneisuutta pitää huolta omasta kehostaan.”

Pohjola Sairaalalle on tärkeää kulkea urheilijoiden ja sairaalan kanssa yhteistyösopimuksen tehneiden seurojen rinnalla arjessa.

“Haluamme olla tuttu ja joustava kumppani, joka ymmärtää ammattiurheilijan elämää ja tavoitteita. Yhtä tärkeää kuin vammojen hoito on olla mukana niiden ennaltaehkäisyssä.”

Lentopalloverkko mökin pihassa

Mikko Esko aloitti lentopallon pelaamisen 7-vuotiaana. Hänen lapsensa ovat nyt vähän tätä vanhempia ja harrastavat molemmat lentopalloa. Myös Mikon vaimo, Saara Esko, on entinen lentopalloilija. Mikon isä kuuluu edelleen VaLePan kantaviin voimiin.

“Kyllä meillä on mökilläkin lentopalloverkko ja pelaamme usein kesällä yhdessä, mutta paineita ammattilaisuuteen emme halua lapsille asettaa”, Esko toteaa.

Perhe ja mökki ovat Eskolle tärkeitä henkireikiä. Esko kertoo aloittaneensa viime syksynä avantouinnin ja jatkaneensa sitä koko kauden.

“Otin tavaksi, että tulin mökille aina peliä edeltävänä iltana, saunoin ja kävin avannossa. Samalla suuntasin ajatukseni kohti edessä olevaa peliä.”

VaLePan bussi jarrutti Eskon mökin lähellä myös suomenmestaruuden ratkettua. Suurin osa pelaajista suuntasi juhlimaan voittoa yhdessä, mutta Esko sanoo kaivanneensa hiljaisuutta ja hyviä yöunia ennen seuraavan päivän juhlallisuuksia.

“Perheellisenä jaksaa juhlia vähemmän ja ilo on hillitympää.”

Esko sanoo, että vaikka voittaminen ei tunnu samalta kuin parikymppisenä, siitä nauttii silti.

“Omaan iloon sekoittuu nykyään iloa toisten puolesta: on upeaa nähdä, miten joukkueemme nuoret pelaajat ovat kauden aikana kasvaneet kantamaan vastuuta ja kuinka se konkretisoitui menestykseen”, hän pohtii.

Vinkki nuorille

Passarilla on yksi vinkki nuorelle, joka haluaa kehittyä mahdollisimman hyväksi omassa lajissaan. Se on monipuolisuus.

“Pelasin lentopallon lisäksi pitkään jalkapalloa ja kotona pelasimme veljeni kanssa melkein aina jotakin. Tennistä ja sulkapalloakin kokeilin”, Esko sanoo.

Vapaa-ajallaan mies suuntaa toisinaan jännittämään lastensa pelejä, Eskon vaimo toimii junnujen lentopallovalmentajana ja jokusen kerran Eskokin on nähty antamassa vinkkejä VaLePan junnuille.

“Kentän laidalla on paljon jännittävämpää katsella pelejä kuin että olisi itse pelaamassa”, Esko tuumii.

Ajatteleeko hän silti, että valmentamisesta voisi tulla ammatti sitten, kun peliura joskus loppuu?

“Se on mahdollista, mutta moni valmentajaksi ryhtynyt tuttuni on sanonut, ettei valmentaminen vedä vertoja pelaamiselle. En siis aio kiirehtiä, vaan pelaan niin kauan, kun se tuntuu mukavalta.”

Teksti ja kuvat: Tiina Laaninen

X