Ranskalaista taitoa ja charmia VaLePaan

On ilo kertoa vastaus odotettuun kysymykseen, kuka on ensi kaudella VaLePan passari Mikko Eskon jälkeen. Hän on ranskalainen Matthieu Garcia. Pukkipaitaan pukeutuu tulevalla kaudella myös toinen pelaaja, jolla on ranskalaista taustaa. Hän on nuori lahjakkuus William Groffier, joka on syntynyt Creteilissä Pariisin esikaupunkialueella ja isä on ranskalainen.

Passari Matthieu Garcia 11.3. 2000, 184 cm

Kuva. Hanna Arve-Talvitie

Matthieu Garcia on keväällä ollut Trentinon joukkueen mukana Serie A:ssa ja Mestarien liigassa. Tähän liittyy tarina, joka hienosti yhdistää Mikko Eskon ja Matthiu Garcian. Eskoa kysyttiin keväällä Trentinon joukkueeseen, kun ykköspassari Roberto Sbertoli loukkaantui ja joukkueeseen tarvittiin passaria. Esko oli jo edustanut VaLePaa Mestarien liigassa eikä voinut sen vuoksi enää pelata europelejä toisessa seurassa. Seuraava vaihtoehto oli sitten Ranskan pääsarjan Pro A:n Arago de Seten ykköspassari Matthiu Garcia. Osansa seurasiirrossa oli myös VaLePan hyvillä suhteilla Trentinon kanssa. Tulevalla kaudella Arago de Seten joukkueessa pelaa Hurrikaanin pomppuihme Daenan Gyimah.

Garcia kertoo omasta lajihistoriastaan

– Aloitin lentopalloharrastuksen 7-vuotiaana kotikaupungissani Arago de Setessä. Voitin seurassa kolme nuorten mestaruutta ja nousin joukkueen ykköspassariksi.

Pelaajaneuvotteluissa Garcia löysi nopeasti yhteisymmärryksen päävalmentaja Kangaskokon kanssa.

– Päätin tulla pelaamaan VaLePaan, koska tunsin heti seuran ja valmentajan kiinnostuksen minua kohtaan. Tämä vaikutti valintaani vahvasti. On myös se tosiasia, että VaLePa on erittäin kilpailukykyinen joukkue kansallisella tasolla ja europeleissä.

Kangaskokko löysi helposti yhteyden Garcian kanssa ja vakuuttui hänen halustaan kehittyä.

– Uusi äärimmäisen tärkeä palanen VaLePan joukkueessa. Sain hänestä heti alkuun vahvan intuition, että tässä kaverissa on jotain. Dynaaminen ja aktiivinen pelityyli sai laajemmassa tarkastelussa vahvistusta ja uskon, että hän sopii tyyliltään ensi kauden joukkueeseen. Matthieu on intohimoinen urheilija, joka haluaa kehittyä paremmaksi ja paremmaksi. Pidän myös siitä, että hän kertoi haluavansa kehittää ja analysoida peliään valmennuksen kanssa. Passarin vaihtuminen on luonnollisesti iso muutos VaLePassa ensi kaudella. Odotan, että Matthieu suoriutuu roolistaan hyvin ja löytää yhteispelin hyökkääjien kanssa.

Garcian tavoitteena on VaLePan menestys ja oma kehitys passarina

– Toivon tulevalla kaudelleni VaLePassa Suomen mestaruutta ja cupin voittoa. Haluan kehittää itseäni henkilökohtaisesti ja saada lisää kokemusta passarina. Tuon VaLePaan kokemukseni, kärsivällisyyden, kovan työn, halun voittaa ja hyvän huumorin. Otan mukaani myös tyttöystäväni ja erittäin, erittäin lämpimiä vaatteita.

Matthieu Garcia (#19) Mestarien liigan palkintokorokkeella. Roberto Sbertoli kuntoutui Mestarien liigan finaalipeliin. Itas Trentino voitti loppuottelussa puolalaisen Jastrzebski Wegielin 3-0. Kuva: Hanna Arve-Talvitie.  

Yleispelaaja William Groffier 4.1. 2005, 193 cm

Kuva: Mestaruusliiga

⁠William Groffier aloitti lentopalloharrastuksen 9-vuotiaana Karkkilassa. Hän haluaa Karkkilan Poikien juniorityöstä nostaa erityisesti valmentaja Nina Mimmu Salmijärven. Hän on tehnyt erinomaista työtä Groffierin taustalla aina A-poikiin asti ja sen jälkeen myös nuorempien pelureiden kanssa. Karkkilan Pojat voitti kultaa A-poikien finaaliturnauksessa ja Groffier valittiin kisojen All Stars ryhmään. Hänellä on kokemusta myös nuorten maajoukkuepeleistä.

Nuorelle huippulahjakkuudelle oli luonnollisesti kysyntää myös muista seuroista.

– Valitsin VaLePan, koska olen kuullut vain hyviä asioita olosuhteista ja treeni-intesiteetistä, mitä VaLePa tarjoaa. Muutama puhelu Kangaskokon kanssa myös toi paljon luottamusta valintaani, tuntui että hän ymmärsi heti tilanteeni ja että mitä lähdetään kehittämään. Ja kun tiesin että vierellä tulee olemaan laadukkaita ja hyviä laitureita, niin se kasvatti liekkiä päästä kilpailemaan pelipaikasta. 

Janne Kangaskokko näkee Groffierin tulossa paljon mahdollisuuksia

– Hienoa, että William päätti siirtyä VaLePaan. Näen hänessä suurta taitoa ja potentiaalia tulla erinomaiseksi pelaajaksi. Nuoreksi pelaajaksi hän on fyysisesti valmis liigatasolle ja tekninen suoritustaso on hyvällä mallilla. Varmasti yksi isoista tavoitteista ja kehityskohteista on pelinluku ja oikeiden valintojen teko. Monien vahvuuksien ansiosta William on erinomainen pelaaja täydentämään yleispelaaja nelikkoa ja luomaan kilpailua pelipaikalle. Mielenkiintoista nähdä mitä Williamilla on annettavaa persoonansa puolesta joukkueelle.

Groffierillä on selkeät tavoitteet tulevalle kaudelle.

– Odotuksia tulevalle kaudelle on tietenkin kehittyä ihmisenä, mutta ennen kaikkea pelaajana mahdollisimman paljon, ja saada lisää kokemusta kokeneiden pelaajien vierellä. Totta kai haluan olla mukana jatkamassa VaLePan hienoa mitaliputkea.

Korjaus tekstiin. Groffierin arvostama juniorivalmentaja on Nina Mimmu Salmijärvi.

Teksti Mauri Esko

X