Lauantaina Mestaruusliigan huippuavauksessa kohtaavat viime kauden finalistit

Finaalimuistoihin palataan ennen ottelun alkua, kun VaLePan kahdeksas mestaruusviiri nostetaan Vexve Areenan kattoon. Otteluisäntänä toimii Telilän Sähkötyö https://www.telila.fi/. Viime kauden mestaruusjoukkueen kuvia on jaossa nopeimmille.

VaLePa lähtee tulevaan kauteen paljolti uusin voimin. Seura on profiloitunut pelaajien kehittäjäksi Euroopan ammattilaiskentille. Vuosien varrella VaLePasta on lähtenyt useita pelaajia ulkomaille, mm. Niko Suihkonen, Elviss Krastins, Aaro Nikula ja Jiri Hänninen. Myös moni ulkomaalaisvahvistus on VaLePan kautta päässyt ulkomailla urallaan eteenpäin. Tällä kaudella keskipelaaja Severi Savonsalmi siirtyi saksalaiseen huippuseuraan VfB FriedrichshafeniinSakari Mäkinen Hollantiin Active Living Orion joukkueeseen Karli Allik jatkaa uraansa Israelissa ja Ben-Simon Bonin pelaa Saksassa VC Bitterfeld-Wolfen joukkueessa Bundesliigaa. Joel Laakso vahvistaa tulevalla kaudella Kyky Betsetin joukkuetta, Tino Vuori hakkuroi Akaa-Volleyssa ja Raiviss Oiguss on Pälkäneen Luja-Lukon yleispelaajana. Mikko Karjarinta koki harmillisen akillesjännevamman viime keväänä ja päätti ryhtyä opiskelemaan. Keväällä Karjarinta haki ja pääsi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun, jossa tavoitteena neljän ja puolen vuoden opiskelun jälkeen on vahtiperämiehen tutkinto. Siitä voi sitten edetä yliperämieheksi asti ja pitkän työkokemuksen myötä jopa laivan kapteeniksi

Mikko Esko valittiin viime keväänä kuudennen kerran peräkkäin miesten liigatähdistön passariksi. Hän jatkaa pukkipaitojen kapteenina ja passarina. Rinnalleen hän on saanut nuoren Saku Tuomivaaran, joka on osoittanut hyviä otteita harjoituspeleissä. Jacob Ekman on saanut kesän aikana voimaa ja nopeutta lisää. Se näkyy erityisesti torjuntapelissä. Keskipelaaja Miro Leinonen kamppaili maajoukkueen Kultaisen liigan peleissä enimmäkseen ykköskuusikossa. Nyt pieni vamma on pitänyt miestä sivussa pelikentältä, mutta kuntoutuminen edistyy hyvää vauhtia. Hyväpomppuinen Chase Direito on harjoituspeleissä pikkuhiljaa päässyt paremmin mukaan VaLePan pelisysteemiin. 

Brasilialainen Gabriel Franca on harjoituspeleissä ollut yleispelaajien tehokkain. Hänen vastaanottonsa on kaunista katsottavaa ja tarkkaa. Aleksandar Andonovic on syksyn mittaan parantanut peliään. Jiri Leinonen on jakanut peliajan hänen kanssaan hyvällä menestyksellä. Juho Kaunisto ja Juho Turri ovat harjoituksissa osoittaneet olevansa valmiita ottamaan pelivastuuta tarvittaessa. 

Urpo Sivula jatkaa hakkurina. Hänen monipuoliset ja kylmäpäiset ratkaisunsa ovat tiukoissa paikoissa joukkueelle tärkeitä. Lisäksi hän hakkuriksi hyvä puolustuspelaaja. Joel Itänen osoitti viime kauden finaaleissa, että hän nauttii tiukoista pelitilanteista. Määrätietoinen Itänen haluaa kamppailla peliajasta Sivulan kanssa. 

Eetu Pennanen valittiin ensimmäisellä liberokaudellaan Mestaruusliigan tähdistöön. Kehitystä tapahtui koko kauden ajan ja mikä ettei suunta jatkuisi samanlaisena ensi kaudellakin. Juho Turri on tarvittaessa Pennasen tuuraaja. 

Mestarivalmentaja Janne Kangaskokko on saanut rinnalleen brasilialaisen Miguel Ambrosion. Hän on myös joukkueen fysioterapeutti. Kangaskokko iloitsee siitä, että hänen ja Ambrosion ajatukset fysiikkaharjoittelusta ovat hyvin samansuuntaiset. Minttu Lehmus on uusi tilastoija. Ja tietenkin joukkue-esittelyn suosituin Manu Soro jatkaa huoltajana pitkällä kokemuksella ja hyvällä huumorilla. 

Akaa-Volleyn joukkueessa vaihtuvuus on ollut suuri. Tärkein tekijä kuitenkin jatkaa, sillä Olli Kunnari jatkaa akaalaisten päävalmentajana seuraavat kaksi vuotta.

Passareista Anton Välimaa palasi Kokkolan Tiikereihin, jossa myös Nico Nurmesniemi jatkaa uraansa. Saku Tuomivaara ja Joel Itänen siirtyivät pukkipaitaan. Hakkuri Ali Fazli palasi Loimuun, Greg Betty pelaa Hurrikaanissa. Mohammadreza Beik ja Eliah Risso eivät pelaa Suomessa ja Sauli Sinkkonen päätti uransa.

Savo Volleysta tullut passari Ilja Ivanov kantaa todennäköisesti päävastuun pelin pyörittämisestä. Viime kaudella PerPon ykköspassarina pelannut Lasse Jäntti on hyvä vaihtoehto. Panu Pitkänen jatkaa joukkueen kapteenina. Petteri Tyynismaa pelasi kesällä maajoukkueessa, mutta harmillinen loukkaantuminen pitää hänet pitkään pois peleistä. Rantaperkiön Iskusta tullut Antti Taponen on heti päässyt pelivastuuseen.

Yleispelaajaosastolla turbulenssi on suurin. Kovakätinen pommittaja Mikko Räsänen Joensuusta vastustajien kauhuksi. Jere Heiskanen pelasi kauden Saksassa ja toisen Hollannissa, mutta palasi Suomeen ja vahvistaa nyt erityisesti joukkueen vastaanottopeliä. Pozo Sebastian Hernandez on Räsäsen tyyppinen kovakätinen pallontappaja ja syöttäjä. Jere Tikkalapelotteli valepalaisia viime keväänä syöttöruudussa. 

Hakkuriosastoa hallitsee tsekkiläinen 205 cm pitkä Matej Smidl. Vankkatekoinen Smidl on harjoituspeleissä osoittautunut varmaksi pelaajaksi. VaLePasta tuttu Tino Vuori on fyysinen vaihtoehto Smidlille.

Luis Pineau oli viime kaudella Ducksille selkeä vahvistus ja nyt ura jatkuu Akaa-Volleyssa. Lempo-Volleyn Jyri Niemi on päässyt toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa pelipaikasta liigassa. Niemi loistaa erityisesti puolustuspelissä.

X