VALEPAN JA LENTOPALLOLINJAN KASVATTEJA LIIGAJOUKKUEESEEN

Tulevalla kaudella VaLePan joukkueessa Mestaruusliigassa on peräti kolme seuran omissa juniorijoukkueissa lentopallo-oppinsa saanutta pelaajaa. Opiskelu Vammalan lukion tai SASKY:n lentopallolinjalla on osaltaan kehittänyt pelaajia liigaryhmään. Passari Matti Maijala ja libero Anselmi Ryyppä tulevat uusina pelaajina joukkueeseen ja Juho Turri jatkaa VaLePassa. Kaikkien pelaajasopimus on mallia 2+1. VaLePan pelaajapolun mukaisesti Maijala ja Ryyppä ovat jo olleet ajoittain mukana liigaharjoituksissa. 

Passari Matti Maijala 17.5.2006, 195 cm

Matti jatkaa pitkää Arto Mäkisestä alkanutta vammalalaisten passarien ketjua. Matilla riittää esikuvia, menestyneimmistä voisi mainita Mäkisen lisäksi Antti ja Mikko Eskon, Jussi Ahosen, Toni Tuomisen ja Sastamalan alueelta Eemi Tervaportin. Matilla on hyvät edellytykset nousta huippupassariksi, ulottuva pelaaja, jolla on hyvä perustekniikka. Matti valittiin keväällä -23 B-junioreiden finaaliturnauksen all stars- joukkueen passariksi. Janne Kangaskokko tuntee jo Matin taidot ja haluaa olla kehittämässä häntä edelleen seuraavalle tasolle.

– Matti on erittäin potentiaalinen passari, jolla on pehmeä sormilyönti ja hyvä ulottuvuus. Olemme tehneet jo pari vuotta yhteistyötä Matin kanssa ja valmistaneet häntä liigajoukkuetta ajatellen. Nyt on tullut aika siirtyä kokonaan liigan harjoitusrinkiin ja jaksotukseen. Olennaista Matin harjoittelussa tulevalla kaudella on fyysinen ja tekninen kehitys, sekä urheilijana kasvaminen. Lähdetään kehittämään kaikkia osa-alueita maltilla ja järkevästi, jotta saadaan potentiaali irti.

Matilla on takana pitkä juniorijakso kokeneiden valmentajien kanssa. Nyt on aika ottaa seuraava askel. 

– Aloitin lentopallon 5-vuotiaana. Ensimmäinen valmentajani oli Juha Tapio. Muita valmentajia minulla on ollut Markus Kallionsivu, Sauli ”Pappa” Vainionmäki, Juha Kortesuo, Aki Söderlund, Saara Esko sekä Teemu Ryyppä. Liigatreeneissä käyminen on ollut minulle opettavaista ja niissä olen nähnyt kuinka kovaa treenaaminen Suomen huippuseurassa oikein on. Odotan innolla tulevaa kautta, kovatasoista sekä monipuolista harjoittelua ja uusia kokemuksia.

Libero Anselmi Ryyppä 8.10.2007, 178cm

Anselmi Ryyppä on toisen polven libero ja kolmannen polven lentopalloilija. Anselmin isä Teemu Ryyppä pelasi liberona VaLePassa vuosituhannen vaihteen aikoihin. Lisäksi hän valmensi VaLePan pronssille vuonna 2008. Teemun isä Lasse Ryyppä puolestaan pelasi 70-luvulla Vammalan Kisan joukkueessa. Janne Kangaskokko on tyytyväinen, sillä Anselmin mukaantulo liigajoukkueeseen tuo uusia mahdollisuuksia.

– Pitkäaikainen haaveeni kahdesta liberosta toteutuu vihdoinkin tulevalle kaudelle. Kahden liberon tuominen jokapäiväiseen harjoitteluun kehittää joukkueen puolustus- ja vastaanottopelaamista jatkuvasti. Anselmi on ollut kuluneella kaudella paljon liigan harjoituksissa ja näytöt ovat lupaavia. Erittäin nopea ja uhrautuva pelaaja, joka on parhaimmillaan puolustustyöskentelyssä. Anselmilta löytyy hurjan paljon intoa ja tahtoa harjoitteluun ja kehittymiseen. 

Anselmi arvostaa saamaansa juniorivalmennusta ja on valmis uusiin haasteisiin.

– Aloitin lentopallon 7-vuotiaana ja ensimmäinen valmentajani oli Aatu Wälimäki. Minulle tärkeitä valmentajia on ollut isäni sekä Saara Esko, koska heiltä olen saanut eniten oppia. Olen jo liigatreeneissä käydessäni huomannut, että treeneissä on kova vaatimustaso sekä hyvä valmennus. Odotan tulevaa kautta innolla sekä odotan itseltäni isoja kehitysaskelia omaan pelaamiseen.

Yleispelaaja Juho Turri 20.07.2004, 191 cm 

Juho liittyi viime kesänä VaLePan liigajoukkueeseen ja vaihtoi hakkurista yleispelaajaksi. Roolin vaihto sujui hyvin. Helmikuussa Juho teki ensimmäisen liigapisteensä ja maaliskuussa Savo Volleyta vastaan tuli jo 9 hyökkäyspistettä ja 1 torjunta ja Juho oli ottelussa joukkueen tarkin vastaanottaja. Kangaskokko on iloinen Juhon ensimmäisen kauden kehityksestä.

– Juhon kulunut kausi VaLePassa oli nousujohteinen. Hän selvisi ensimmäisen liigakauden harjoittelukuormasta onnistuneesti ja kehitystä tapahtui huimasti. Ainoa negatiivinen asia kaudessa oli sormivamma, josta kuitenkin selvittiin. Juhossa parasta on rauhallisuus ja periksiantamaton luonne. Hän myös pohtii ja keskustelee harjoittelemisesta ja pelaamisesta hienolla tavalla. Tulevalla kaudella Juhon rooli kasvaa 5. yleispelaajasta askeleen eteenpäin ja harjoitus- ja suoriutumisvastuu kasvaa entisestään. Uskon, että Juho pystyy jatkamaan kehittymistään tulevalla kaudella erityisesti puolustuksen ja hyökkäyksen osalta.

Kevätkauden onnistumiset innostavat Juhoa tulevalla kaudella

– Ensimmäinen liigavuosi oli hyvä kokemus, sormen murtuma häiritsi vähän alkukautta, mutta sen jälkeen kevät oli hyvää tekemistä. Pelaamaan pääseminen oli mukavaa ja se sujui hyvin. Urheilijan elämäkin oli helppo omaksua. Suurin kehittyminen tapahtui vastaanotto/puolustuspelissä niin kuin tavoite olikin, lisäksi fysiikka kehittyi. Seuraava steppi kehityksessä on hommata räjähtävyyttä ja nopeutta sekä kehittyä hyökkäyksessä ja jatkaa vastaanoton kehittämistä. Odotan ensi kaudelta uuteen joukkueeseen tutustumista ja kovia pelejä. Nähdään hallilla!

Kuvat Anselmi Ryyppä, Matti Maijala ja Hannu Moilanen
Teksti Mauri Esko

X