VaLePa voittoon jännittävässä Urpo Sivulan juhlapelissä

Pelissä Kyky-Betsetiä vastaan oli oma jännitysmomenttinsa. Ennakkoon tiedettiin, että Urpo Sivula menee 12. tehdyllä pisteellä Mestaruusliigan kaikkien aikojen pistepörssin kärkeen ohi Normunds Veinbergsin (7150 pistettä). Pelistä tuli muutenkin varsinainen jännitysnäytelmä, kun Kyky-Betset nosti VaLepan hyökkäykset uhrautuvasti peliin kerta toisensa jälkeen. Erät edettiin tasapisteissä loppumetreille asti.

Vexve Areenan 615-päinen yleisö huokaisi ensimmäisen kerran helpostuksesta, kun Sivula teki kolmannen erän tilanteessa 0-1 kakkospaikan hyökkäyksellä tarvittavan 12. pisteen. Tässä vaiheessa salin valot sammuivat, tulostaululla komeili Upi 7151 ja kultasuihkut lensivät. Toisen kerran kotiyleisö pääsi pinteestä, kun Mikko Esko peippasi ottelupallon kenttään. Tiedotteen lopussa on vielä Toni Flinkin juttu Urpo Sivulasta.

VaLePa Sastamala Tampere – Kyky-Betset 3-1 (23-25, 25-23, 29-27, 25-20)

Aloituskokoonpanot
Esko, Ekman, M. Leinonen, Kaunisto, Franca, Sivula, Pennanen L
Laakso, Lovejoy, Berg, Andersson, Asikanius, Jansons, Liunenko L

VaLePan kokoonpanosta puuttui Jiri Leinonen ja Kyky-Betsetillä libero Joel Andersson pelasi yleispelaajana.

VaLePan laitahyökkääjistä Gabriel Franca oli tehokas hyökkäyksessä 15/+7, mutta vastaanotto ei tänään ollut parhaimmillaan. Urpo Sivula 20/+8 onnistui juhlahumun ja paineen alla mainiosti. Sivula kestää paineet hienosti ja siksi hän johtaa Mestaruusliigan pistepörssiä. Vaatimattomasta vastaanotosta huolimatta Mikko Esko heitteli keskimiehille Jacob Ekmanille 15/+12 ja Miro Leinoselle 11/+6 näyttäviä siirtohyökkäyksiä, joita he päättivät tehokkaasti. Eetu Pennasen liike on kevättä kohden parantunut ja tänään nähtiin useita loistavia pallonhakuja tärkeillä hetkillä. 

VaLePa vei torjunnat 12-9, Esko otti neljä torjuntaa ja Ekman 3.

Kyky-Betsetin pelätty hakkuri Renars-Pauls Jansons 23/+17 aloitti pelin virheettömästi ja löi palloa muutaman kerran vastustamattomasti torjunnan yli. Vähitellen VaLePan torjunta sai paremmin otetta hänen hyökkäyksistänsä. Hänet torjuttiin lopulta 5 kertaa. Silti kokonaisuudessaan erinomainen peli häneltä. Pukkipaidoille ja katsojille suuri yllätys oli libero Joel Anderssonin 16/+5 tehokas pelaaminen yleispelaajana. Hän sai toiseksi eniten passeja, vastaanotti 60%:n tarkkuudella ja toi joukkueen puolustuspeliin tehoa.

Länsi-Suomen Metsätilat toimi otteluisäntänä. Toimitusjohtaja Jukka Pusaja LKV Miika Buctman palkitsvati parhaat pelaajat.

VaLePa Urpo Sivula
Kyky-Betset Joel Laakso

PROLibero Eetu Pennanen

Juho Kaunisto sai kolmannen erän puhelinkoppitorjunnasta kolmannen erän tilanteessa 19-19 Hyvinvointiapteekki Sastamalan tuotepalkinnon ottelun näyttävimmästä suorituksesta.

Pisteet
Sivula 20/+8, Ekman 15/+12, Franca 15/+7
Jansons 23/+17, Andersson 16/+5, Asikanius 13/-3

Ässät 8-9
Syöttövirheet 11-13
Vo% 39 (19) – 44 (22)
Hyökkäys% 42-42

Torjunnat 12-9

Tilastot

Lehdistö

Joel Laakso: Pelattiin tänään energinen peli, oltiin hyvällä ilmeellä liikkeellä ja laitettiin VaLePa tiukoille tänään. Pelattiin ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Eilen aloitettiin peli hyvin, mutta se loppu jäi vaiheeseen. Hyvä peli-ilme tänään. Upi on aina merkitty mies, kun VaLePaa vastaan pelataan. Kaudessa on ollut hyviä pätkiä, hyviä pelejä ja taas vastaavasti toisinpäin.  Nyt on ollut yksi vaikeampi jakso, hieman on ollut miehillä vaivaa.

Urpo Sivula: Pelipäivä, siitä kiitos. Peli on itsellä mielessä, ei oltu alussa valmiina peliin. Kaveri pelasi ennakkoluulottomasti ja pelasi kenttää hyvin. Kyllä meillä oli vaikeaa pelata lentopalloa välillä, mutta 3 pistettä ja se on tärkeintä.  Joka kaudessa on omat haasteensa. Meillä on kolmesta tavoitteesta kaksi mennyt seinille ja nyt mennään viimeistä tavoitetta kohti. Peli pitää olla uomissaan se lähtee selkärangasta ja sielusta. Kirkkain tavoite on jäljellä ja sitä kohti mennään. Ei kuohuja aukea tänään, se menee suoraan pohkeisiin, taidan saunassa käydä. Mutta kotona sanottiin, että onko se maailman ennätys ja jos se olisi tullut niin olisin avannut kuohuvapullon.

Guntis Atars: Ilme oli tänään hyvä. Eilisen pelin jälkeen tehtiin pienet muutokset, libero laitettiin yleispelaajan paikalle. Saatiin hyvää energiaa kentälle. Molemmilla yleispelaajilla on jo ikää, nyt pitää välttää riskit ja valmistautua pudotuspeleihin. Alku kausi oli todella hyä, joulun jälkeen hävisi rytmi, mutta vähitellen olemme löytäneet peli-iloa takaisin.

Janne Kangaskokko. Oli hieman tuskainen peli, mutta tärkeät kolme pistettä kaivettiin ja se on olennaisin asia. Pudotuspeleihin saadaan varmasti pelaajat kuntoon. Miksi tänään meni noin tiukaksi niin se ei johdu mistään sellaisesta, tänään kuitenkin 7 pelikuntoista oli kentällä, fokus ja tekeminen vain pitää olla kentällä. Saatiin näyttämään peli hieman vaikealta, kuten Upikin jo sanoi. Uusi mies myös vastustajalla laidassa ja emme osanneet reagoida siihen. Mutta oma peli pitää olla kunnossa ja tekeminen pitää olla hyvällä tasolla niin ei ole väliä kuka vastustajalla on kentällä.

VaLePan seuraava peli on Raisiossa ensi viikon sunnuntaina 3.3.2024 Loimua vastaan.

Toni Flink

Sivulasta kaikkien aikojen pistemies Mestaruusliigassa

Urpo Sivulasta tuli maanantaina miesten lentopallon kotimaisen pääsarjan tason kaikkien aikojen paras pistemies. Sivulan illan 12. piste KyKy-Betsetiä vastaan oli 35-vuotiaan VaLePan hakkurin 7151. piste. Sillä Sivula ohitti tilaston ykköspaikkaa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopusta hallussaan pitäneen Normunds Veinbergsin (7150).

Sivula lähti käynnissä olevaan kauteen 6776:stä pisteestä ja nyt kasassa on kuluneella kaudella 7159

35-vuotias Sivula on pelannut Mestaruusliigassa 14 kauden aikana debytoituaan Pielaveden Sammon paidassa 1. lokakuuta 2006 Santasportia vastaan. Santasportin riveissä pelasi tuonakin iltana juurikin Normunds Veinbergs. 

Parhaalla kaudellaan 12014-2015 Sivula teki liigassa Raision Loimun paidassa 40:een otteluun 834 pistettä. Yhden runjkosarjakauden piste-ennätys on samaisen kauden 615 pistettä.

Mestaruusliigassa Sivula on edustanut Sampon ja VaLePan lisäksi Raision Loimua, Akaa-Volleyta ja Kokkolan Tiikereitä. Lisäksi Kurun Ryhdin kasvatti on pelannut 4,5 kautta ulkomailla kvoissa liigoissa Turkissa, Italiassa ja Saksassa.

Mestaruusliigassa on tehty pelaajatilastoja kaudesta 1995-1996 alkaen, pois lukien kausi 1999-2000. Veinbergs pelasi liigassa kaudet 1996-2011 eli käytännössä hänen pistemääränsä on noin viitisensataa pistettä isompi, kun siitä puuttuu kauden 1999-2000 pisteet. 

Kaikkien aikojen miesten lentopallon Mestaruusliigan parhaat pistemiehet (23.2.2024).

1 Urpo Sivula 7159 *

2 Normunds Veinbergs 7150

3 Marko Aho 6450

4 Olli Kunnari 6409

5 Salvis Cielavs 6366

6 Tuomas Tihinen 6259  

7 Olli-Pekka Ojansivu 5773

8 Ismo Moilanen 5551

9 Toni Kankaanpää 4825

10 Jussi Niemelä 4817

11 Eduard Venski 4794

12 Joni Mikkonen 4595

13 Jimmy Hernandez 4462

14 Anssi Vesanen 4371 

15 Anssi Hakala 4291

16 Ossi Rumpunen 4139

17 Eetu Häyrinen 4011 *

18 Aivars Petrusevics 3859 *

19 Eetu Pennanen 3825 *

20 Olli Aakula 3773

21 Matti Oivanen 3726

22 Joonas Jokela 3703 *

23 Antti Ropponen 3693 #

24 Pekka Kortteinen 3647

25 Sakari Mäkinen 3467 #

# ura jatkuu ulkomailla

* pelaa Mestaruusliigassa tällä kaudella

Kuvat Hannu Moilanen

X