VaLePa-legenda Mauri Esko 70 vuotta!

Hämeenkyrössä 12.06.1953 kauppiasperheeseen syntynyttä Mauri Antti Eerikki Eskoa voi hyvällä syyllä kutsua sastamalalaisen ja miksei koko suomalaisen lentopallon ikoniksi, todelliseksi legendaksi. Hänen toimintansa lentopalloilun hyväksi on vailla vertaa. Hänen ansiostaan moni lahjakas nuori on valinnut lajikseen lentopallon. Esimerkiksi kelpaa omien poikien, Mikon ja Antin ohjaaminen lajin pariin. Ja kummankin mittavat saavutukset urallaan ovat tänä päivänä meidän kaikkien tiedossa.

Vanhempien liike-elämän seurauksena perhe muutti viisi kertaa jo ennen, kuin Mauri aloitti kansakoulun Mouhijärvellä. Koti vaihtui paikkakunnalta toiselle vielä monen monta kertaa, mutta lopulta pitempiaikainen asuinsija löytyi Lempäälästä, jossa Mauri kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1972. 

Mauri harrasti monipuolisesti urheilua kuten siihen aikaan oli tapana. Lempäälässä vuosina 1971-1975 lentopalloilu alkoi kuitenkin valikoitua päälajiksi pelaajana alemmissa sarjoissa.  Opettajaksi hän valmistui 1976 ja sai viran Vammalasta, jonne tuore opettaja Pirjo-vaimon ja esikoistytär Hanna-Marian kanssa asettuikin sitten pidemmäksi aikaa.

Lempäälän Kisa 1972. (Kisan arkisto) Tämän joukkueen jälkikasvusta tuli 5 liigapelaajaa: Antti ja Mikko Esko, Tommi ja Pauli Roininen sekä Anni Mäkinen. Lisäksi nro 9 Eero Maja voitti Suomen mestaruuden Raision Loimun joukkueessa.

Lentopalloharrastus jatkui Vammalassa seurakuntanuorissa 1978 ja 1980 Maurin perustamassa yhdistyksessä, Vammalan Seurakuntaveljissä nelossarjassa ja myöhemmin Tyrvään liigassa.

Seuratoiminta alkoi toden teolla nuoremman pojan Antin juniorijoukkueen joukkueenjohtajana. Tiimiä valmensi Jukka Kutila.

Mauri ja kollega Jukka Kutila muodostivat monivuotisen tehoparin. Hiihtoladuilta ja lenkkipoluilta kaverukset ammensivat energiaa työhönsä ja varsinkin lentopalloilun kehittämiseen. Kahden samanmielisen urheilumiehen synergia ruokki kummankin tavoitteellista etenemistä. Tehokkaan seuratoiminnan suuntaviivat luotiin jo tuolloin. Mauri suuntautui enenevässä määrin seuratoimintaan, pelaajahankintoihin ja yritysyhteistyöhön. Jukka tunnettiin aikanaan intohimoisena valmentajavelhona. Kumpikin on saavuttanut tahoillaan meriitit vailla vertaa. Maurin ura jatkuu edelleen, Jukka menehtyi nuorena, vain 54-vuotiaana. Hedelmällinen vuorovaikutus tuotti tulosta aina Jukan kuolemaan saakka.

Legendaarinen valmentaja Sauli ”Pappa” Vainiomäki alkoi järjestää 90-luvulla Kisan juniorivalmentajille kokoontumisia, joita vetämään hän kutsui Maurin. Pappan sosiaaliset taidot sopivat mainiosti Maurin joviaaliin tyyliin. Saulin omin sanoin: ”kemiat toimivat äärettömän hyvin”. Näihin aikoihin alkoi systemaattinen seuratyö. Tämä yhteistyö jatkuikin pitkään, kunnes Sauli Vainiomäki menehtyi vuonna 2017.

Vuonna 1998 perustettiin VaLePan junnutiimi, jonka puheenjohtajana toimi Heikki Kosonen ja sihteerinä Mauri Esko.

Mauri tuli mukaan pelaajahankintaan vuonna 2005. VaLePan hallitus asetti tuolloin tavoitteeksi: ”kultaa 2008”. Tavoite ei ihan toteutunut, mutta kuitenkin mitali, pronssinen väriltään, ripustettiin kauden päätteeksi pelaajien kaulaan.

Mauri jäi eläkkeelle 2008, toimittuaan kolmenkymmenen vuoden ajan opettajana. Näihin vuosiin sisältyi 19 vuotta rehtorina. Nyt oli aikaa keskittyä täysillä lentopalloon ja VaLePaan. VaLePa seurana alkoi kehittyä yhä ammattimaisempaan suuntaan. Allekirjoittaneella oli suuri kunnia olla mukana VaLePan tiedotustoiminnassa. Teimme vuosia kehittävää ja hyvää yhteistyötä koko organisaationkin puitteissa. Kiitokset näistä unohtumattomista vuosista.

Mauri nimitettiin VaLePan toiminnanjohtajaksi vuonna 2009. Samana vuonna Mauri löysi VaLePan päävalmentajaksi Ugis Krastinsin. Hannu Hautamäki tuli toiminnanjohtajaksi 2011 ja Mauri jatkoi työskentelyä hänen kanssaan. Nämä tapahtumat tahdittivat myöhemmin, osaltaan myös hyvien pelaajavalintojen myötä, VaLePan menestykseen useine Suomen liigamestaruuksineen, Suomen Cupin voittoineen ja mahdollisuuteen pelata eurooppalaisia Cup-pelejä. Ja tämä tarina jatkuu edelleen.

Hallituksen kokouksissa Mauri Esko on ollut mukana vuosina 2005–2020.

Mittavasta työstä lentopalloilun hyväksi on tullut myös valtakunnallista tunnustusta. Mauri valittiin vuoden lentopallovaikuttajaksi 2011. VaLePa sai 2021 lentopallossa tittelin Kauden liigatiedottaja. Tiedottamisesta vastaa Maurin lisäksi Hanna Arve-Talvitie. Maurille on vuosien varrella muotoutunut hyvin ammatin kautta persoonaakin kuvaava titteli: ”Senior Advisor”, joka juontuu pitkälti lentopalloilun isosta perspektiivistä kehkeytyneestä kokemuksesta ja näkemyksestä.  

Tiiviin seuratoiminnan lisäksi Mauri ehtii harrastaa musiikkia, eritoten bänditoimintaa. Mökkeily ja lasten lapsien kanssa puuhastelu on lähellä sydäntä. Lapin matkailu on kuulunut myös vuosikaudet ohjelmaan. Urheilumiehen luonnollisin harrastus on tietysti liikunta. Lentopallon lisäksi harrastusvalikoimaan tuli sulkapallo. Ugis Krastins oli valmentajakaudellaan vakiovastustaja. 

Tähän loppuun terveiset Ukrainasta!

Ugis Krastins wrote as follows:

”Mauri was big time mentor of mine. Those coffee brakes what we had were priceless. Life lessons and wisdom what I got from him really made me grow as a person and coach and helped me to manage true challenges and obstacles what we had in our way to success .

I wish him many years of happiness and many more good students like I was.”

Suomennos: ”Mauri oli suuri mentorini. Ne kahvihetket, joita meillä oli, olivat korvaamattomia. Häneltä saamani elämän opetukset ja viisaus saivat minut todella kasvamaan ihmisenä ja valmentajana ja auttoivat minua hallitsemaan todellisia haasteita ja esteitä, joita meillä oli tiellämme menestykseen.

Toivotan hänelle monia onnellisia vuosia ja monia muita hyviä oppilaita, kuten minä olin.”

Mauria onnittelevat merkkipäivänä VaLePan kannattajat, sastamalalainen lentopalloväki ja yli seurarajojen ulottuva runsaslukuinen suomalaisen lentopallon ihailijakaarti. Eikä unohtaa sovi ystäviä matkan varrelta ulkomaita myöten. Hyvää syntymäpäivää ja virkeitä toiminnallisia vuosia lisää!

VaLePa tiedotus

Seppo Haavisto

X