VaLePa selviytyi yhdeksännen kerran finaaleihin

3. välierä
VaLePa Sastamala Tampere – Akaa-Volley 3-0 (25-22, 25-21, 25-20)

Vexve Areenalle tuli hienosti kauden ennätysyleisö. Tunnelma oli kuin ennen vanhaan, kun sai tavata vanhoja tuttuja ja jutella pelistä. Katsomossa oli jälleen hieno tunnelma. Peli nousi tasoltaan kauden kärkipeliksi. Nähtiin paljon pitkiä palloralleja, molemmat joukkueet puolustivat uhrautuvasti. Joukkueet olivat keskittyneitä ja virheet jäivät vähäisiksi. 

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Savonsalmi, Rösler, Mäkinen, Hänninen, Tihumäki, Ruohola L
Akaa-Volley: Tuomivaara, Sinkkonen, Pitkänen, Kollo, Vuorinen, Sivula, Köykkä L

Ensimmäisen erän erikoisuus oli, että molempien joukkueiden vastaanottotarkkuus jäi kovin vaatimattomaksi, mutta kuitenkaan kumpikaan joukkue ei tehnyt yhtään suoraa hyökkäysvirhettä. VaLePa pystyi vastaanotosta huolimatta 64%:n hyökkäystehoon ja siinä tuli suurin ero vastustajaan nähden. Sebastian Rösler teki ensimmäiseen erään 6/+6, ja laitureista erityisesti Sakari Mäkinen oli tehokas. Akaa-Volleyn neljä ässää pitivät pelin tasaisena. Matias Tihumäki otti kaksi torjuntaa. 

Toinen erä oli hyvin saman tapainen kuin ensimmäinen. VaLePan vastaanotto tarkentui hieman ja erä oli lievää VaLePan hallintaa. Pukkipaitojen hyökkäyspeli oli edelleen tarkkaa, vain yksi suora hyökkäysvirhe. VaLePan hyvän puolustuspelin ansiosta akaalaisten hyökkäyspeli jäi tehottomaksi.

Kolmas erä oli varsin erikoinen. VaLePa pelasi rennosti ja kotijoukkueelta nähtiin monia näyttäviä suorituksia. Akaa-Volleyn virheet auttoivat VaLePan etenemistä 19-10 johtoon. Saku Tuomivaaran ja Kristo Kollon syöttövuoroilla ei VaLePa pystynyt päättämään omia hyökkäyksiään. Akaa-Volleyn takaa-ajossa VaLePan johto kutistui pallo kerrallaan ja kotijoukkueen pelaamiseen tuli hermostuneisuutta. Kristo Kollon aloitussyötön vastaanotto nousi vastapalloksi ja Akaa-Volley pääsi jo kahden pisteen päähän 21-19. Seuraava pallo oli ratkaiseva, Sebastian Rösler otti torjunnan Kasper Vuorisesta. Seuraavassa pitkässä pallorallissa Rösler otti vaimennuksia ja Jiri Hänninen pääsi päättämään nelospaikalta 23-19. Mäkisen ässällä ottelu- ja finaalipalloon. Ottelu päättyi Sauli Sinkkosen syöttövirheeseen.

Sakari Mäkinen, Jiri Hänninen ja Mikko Esko ovat VaLePan luottopelaajat ja he kantavat suuren vastuun pelistä ja pelaavat korkealla tasolla. Severi Savonsalmi pelasi kauden parhaat pelit välierissä, yhteensä 51 aloitussyöttöä, joista viisi ässää eikä yhtään virhettä. Myös hyökkäys oli terävää, jopa muutama puolustus nähtiin. Libero Risto Ruohola on pelannut koko pudotuspelisarjan loistavaa vastaanottopeliä. Matias Tihumäki on täyttänyt paikkansa erinomaisesti ja hakkuriksi hän on poikkeuksellisen hyvä puolustuspelaaja ja joukkueen paras torjuja.’

On epäreilua verrata Mikko Eskoa ja Saku Tuomivaaraa. Tuomivaara on lahjakas passari ja hänen pelinrakentelunsa on erinomaista. Vastaanoton jäädessä vajaaksi hänen tekniikkansa ei vielä voi riittää samalla tavoin kuin Eskon pelinrakentelussa. Akaa-Volleyn tappio ei kuitenkaan ole missään tapauksessa Tuomivaaran syytä. Vastaanottajien olisi pitänyt pystyä tarkempaan vastaanottoon, että he olisivat voineet taistella otteluvoitosta. Vastaanottoprosentiksi jäi vaatimaton 22%. Tuomivaaralla on hyvät mahdollisuudet nousta liigan passarieliittiin lähivuosina. Urpo Sivula oli Akaa-Volleyn ykkönen ja jaksoi hienosti tiukan pudotuspelisarjan, vaikka kantaa ison vastuun joukkueen hyökkäyspelistä. Kasimir Vuorinen pärjäsi hyökkäyspelissä, mutta vastaanotto jäi heikoksi. 

Janne Kangaskokko: Runkosarjan loppu oli vaikea, vähän niin kuin viime kaudellakin. Aletaan odottelemaan sarjan loppumista. Mutta herättiin hyvissä ajoin ja tehtiin oikeat peliliikkeet ennen kuin playoff –ottelut alkoivat. Kaksi hyvää sarjaa takana niin hyvä on tästä lähteä finaali–sarjaa pelaamaan. Joukkue pelasi erittäin hyvin ja meillä on täällä hyviä kehittyviä pelaajia ja tästä yhdessä menemme kohti tavoitetta.

Tyrvään Sanomien päätoimittaja Hanna Pihlajamäki valitsi MVP-pelaajat 

VaLePa: Sakari Mäkinen

Akaa-Volley: Urpo Sivula

Ässät 6-6, Syöttövirheet 10-12, vo% 44(13)-22(12), hyökkäys 49%-39%, torjunnat 8-7

Pisteet

VaLePa: Tihumäki 13/+6, Hänninen 12/+8, Mäkinen 12/+4

Akaa-Volley: Sivula 12/+7, Vuorinen 10/-1, Sinkkonen 8/+4

X