Lentopallolegenda Raision Loimu Sastamalaan

Tiistaina Vexve Areenalla kohtaavat Mestaruusliigan pitkäaikaisimmat ja menestyksekkäimmät seurat Raision Loimu ja VaLePa Sastamala Tampere. Loimu on otellut pääsarjassa peräti 44 kautta, jona aikana seura on saavuttanut 6 kultaa, 2 hopeaa ja 7 pronssia. VaLePalla pääsarjakausia on 32 ja tuloksena 5 kultaa, 2 hopeaa ja 4 pronssia. VaLePan ikimuistoinen ensimmäinen pronssimitali ratkesi juuri Loimua vastaan 1992.

Loimun yleispelaaja Elviss Krastins on vankka yhdysside raisiolaisten ja Sastamalan välillä. Elviss tuli VaLePaan 2010 ja pelasi jo 16-vuotiaana ensimmäisen liigapelinsä. Kuuden VaLePa-kauden jälkeen hän siirtyi ammattilaiseksi Belgiaan Topvolley Antwerpenin riveihin. Tällä kaudella Krastins palasi Suomeen ja Loimuun.

Seurojen pitkän yhteisen historian aikana on Vammalasta ollut muitakin muuttajia Loimuun. Seitsemänkymmentäluvulla Vammalan Kisan keskitorjuja Jouni Päiväläinen siirtyi Loimun riveihin. Vammalan Kisan kaksi kertaa hopealle valmentanut Jukka Kutila ryhtyi 70-luvun loppupuolella Loimun valmentajaksi tuloksena kolme mestaruutta 82-84. Keväällä -97 Vammalan Kisassa juniorivuotensa viettänyt passari Toni Tuominen sai juhlia mestaruutta Loimun riveissä.

Korona on kovin ottein kohdellut myös lentopalloseuroja. Loimu joutui luopumaan ulkomaalaisvahvistuksista tauon aikana. Jenkkilibero Ryan Manoogian, ruotsalaishakkuri Johan Gruvaeus  sekä argentiinalaiset Facundo Imhoff ja Ignacio Luengas jäivät pois Loimun kokoonpanosta. 

Loimu jatkaa täysin suomalaisin voimin, mutta on esittänyt varsin lupaavia otteita. Toisen polven palloilija Pozo Hernandez on varsin kovakätinen yleispelaaja. Myös nuori Väinö Rahko haastaa Kratinsin ja Hernandezin tosissaan. 18-vuotias keskitorjuja Aleksei Zhbankov on Loimussa kolmas pelaaja, jonka isän aikoinaan lentopallo on tuonut Suomeen. 

Loimun nuorta joukkuetta valmentaa Ruotsin maajoukkuevalmentaja Per-Erik Dalqvist.

VaLePasta nimettiin peräti neljä pelaajaa Teollisuusliiton tammikuun ALLSTARS-miehistöön. Kuukauden tekijä Sakari Mäkinen sekä Mikko Esko, David Pettersson sekä Risto Ruohola. Hieno saavutus joukkueelta ja erityisesti ensimmäistä liigakautta pelaavalta Risto Ruoholalta.

Herkkujuustolan kummipelaaja Risto Ruohola on hyvä esimerkki siitä, miten kova työ ja määrätietoisuus vie huipulle. Hän aloitti lentopallon Lapin Narvi-Pallossa. Tavoitteellisena pelaajana Risto siirtyi pelaamaan VaLePan kakkosjoukkueeseen Janne Kangaskokon ja Matti Alatalon valmennukseen. Ruohola esitti sen verran kypsiä otteita, että tälle kaudelle hänet nostettiin vaativalle tontille VaLePan liberoksi. Risto on ollut tärkeä tekijä pukkipaitojen hyvässä puolustuspelissä.

X