Mestarivalmentaja Janne Kangaskokon ura VaLePassa päättyy

Janne Kangaskokon valmennusura alkoi VaLePassa 10 vuotta sitten. Missä tahansa lajissa harvinaisen pitkä aika yhdelle henkilölle valmentajana samassa seurassa. Nuoresta iästään huolimatta, 41-vuotta, Janne Kangaskokko on miesten Mestaruusliigan menestynein valmentaja, yhteensä 6 Suomen mestaruutta ja 5 Suomen Cupin voittoa. Tämä kaikki on vaatinut tuhansia tunteja työtä ja paineensietoa, mutta myös antanut paljon. Tämä juttu avaa Janne Kangaskokon lentopallohistoriaa ja valmennustyötä.

Lentopallon ensiaskeleet Kärsämäellä

Janne Kangaskokolla on lämpimät muistot lentopallon ensiopeista Kärsämäen Katajan riveissä. Hänelle on jäänyt mieleen esikuvina isä Jorma KangaskokkoJukka ”Rölli Koirikivi sekä Viitalan veljekset Heikki ja Petri. Kärsämäeltä tie vei parinsadan kilometrin päähän Pudasjärvelle. Sieltä Kangaskokko haluaa nostaa valmentajista esille Matti Parkkisenniemen

Kultaa ja kunniaa

Pudasjärven Urheilijoiden jälkeen pelaajaura jatkui Santasportissa Rovaniemellä useamman vuoden. Keväällä 2008 Kangaskokko voitti ensimmäisen kultamitalinsa. Kauden 2009-2010 päätteeksi tuli toinen kultamitali Sun Volleyn hakkurina ja myös Suomen Cupin voitto.

Nousujohteinen valmentajaura

Valmentajaura alkoi Oulunsalon Vasaman päävalmentajana. Sieltä hänet löydettiin VaLePan kakkosvalmentajaksi 2015 ja samalla 1-sarjajoukkueen päävalmentajaksi. Kakkosvalmentajakausilta plakkariin tarttui 3 kultaa, 1 hopea ja 2 Suomen Cupin mestaruutta. Erityisen hyvät muistot noilta vuosilta on yhteistyöstä Sami Kurttilan kanssa. Molemmat arvostavat toisiaan ja luottamus oli molemminpuolinen.

Janne Kangaskokon ensimmäinen kausi päävalmentajana osui koronakauteen 2019-2020, jolloin ei pelattu pudotuspelejä. Ensimmäinen pokaali tuli tammikuussa 2020 Suomen Cupista heti ensimmäisellä päävalmentajakaudella. Päävalmentajana Kangaskokolla on 3 kultaa, 1 pronssi ja 3 Suomen Cupin voittoa. 

VaLePa-Savo Volley 12.4.2024, pronssipeli, kuva Hannu Moilanen

Valmentajan päivä

Menestys ei ole tullut helpolla. Valmentajan työ erittäin vaativaa ja työtunteja kertyy kauden mittaan hirmuinen määrä. Tässä esimerkki kahden harjoituksen päivästä.

8.45               Lähtö harjoituksiin
9.30               Aamutreeni fysiikkaharjoitus ja yksilöllistä ohjausta lajiharjoituksessa. Kangaskokko suunnittelee fysiikkaharjoituksen, Sebastian Ortiz valvoo ja ohjaa, Kangaskokko hoitaa lajiharjoituksen.
11.00             Lounas
12.00             VaLePan toimistolla harjoitusten suunnittelua. Vastustajan pelin analysointia datavolleyn kautta. Oman pelin kehittämiskohteiden miettiminen. Pelaajien henkilökohtaiset tapaamiset. Lisäksi joukkueenjohtajan tehtäviä: bussin varaamisia, ruokapaikkojen sopiminen, aikataulujen miettiminen. Keskustelut kakkosvalmentajan kanssa, yhteistyö sidosryhmien kanssa yms.
15.00             Lajiharjoitus
18.30             Kotona 

Parhaina kausina pelejä on kertynyt lähes 60. Näistä puolet on vieraspelejä, Suomessa matkat ovat pitkiä ja niihin kuluu paljon aikaa. Osa peleistä on pelattu ulkomailla, jolloin pelireissuun kuluu 3-4 päivää. Työpäivät ovat pitkiä eikä kauden aikana ole kovin montaa täysin lentopallovapaata päivää. Paitsi, että työ on fyysisesti raskasta ison työmäärän takia, on kaiken aikaa myös valtava henkinen paine, jonka päävalmentaja joutuu pitkälti kantamaan yksin. 

Kehitys mestarivalmentajaksi ja oma valmennusfilosofia

– Näiden kymmenen kauden aikana olen oppinut paljon. Tekninen ja taktinen ymmärrys on vuosien varrella kasvanut. Olen oppinut ymmärtämään ryhmädynamiikkaa ja strategista johtamista. Vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä ja taito osata ohjata erilaisia persoonia kullekin sopivalla tavalla. Tämä aika on ollut antoisaa, mutta henkisesti ja fyysisestikin raskasta, arvioi Kangaskokko omaa työtään.

– Minulle yksilöt ovat tärkeitä, heidän henkilökohtainen kohtaaminen ja ohjaaminen. Pyrin luomaan vuorovaikutteisen ja keskustelevan ilmapiirin. Haluan luoda joukkueeseen positiivista energiaa. Peliä rakennetaan yksilöiden vahvuuksien kautta. Arvostan valmennustietoa ja koulusta mahdollisuutena kehittää peliä. Datavolleyn kautta saatu data on tärkeää joukkueen pelin kehittämisessä, kuvailee Kangaskokko omaa valmennusfilosofiaansa. 

Maajoukkueen päävalmentaja Olli Kunnari aloitti valmennusuransa kakkosvalmentajana Kangaskokon toisella päävalmentajakaudella. Kunnari kertoo, mitä asioita hän oppi Kangaskokolta. Hän vahvistaa lausunnollaan Kangaskokon valmennusfilosofian keskeiset teemat. 

– Opin Jannelta paljon käytännön valmentamisesta. Vastustajan pelin analysoinnista, datan käytöstä, harjoitusten suunnittelusta. Janne on erittäin työteliäs valmentaja, joka käyttää paljon aikaa pelin kehittämiseen. Jannella oli iso halu viedä joukkuetta eteenpäin kehittämällä pelaajien henkilökohtaisia taitoja.

Lopuksi Janne Kangaskokko haluaa lausua kiitokset.

– Olen näiden kymmenen vuoden aikana antanut paljon ja olen saanut paljon. Kiitän VaLePan organisaatiota, talkoolaisia, faneja, yhteistyökumppaneita. Olen saanut tutustua useisiin hienoihin henkilöihin. Erityiskiitoksen ansaitsee Manu, joka on kulkenut tässä rinnalla koko kymmenen vuotta. Loistava persoona koko joukkueelle.

Lämmin kiitos näistä vuosista Janne! Tinkimätön työnteko on ollut menestyksen salaisuus. Olet ollut valmis tekemään myös kaikkea ylimääräistä joukkueen hyväksi, vaikka se ei välttämättä liity valmentajan perustyöhön. Tällä kaikella olet ansainnut auktoriteetin pelaajien keskuudessa. Halusi oppia kaiken aikaa lisää on avain kehitykseen. Kaikkea hyvää – ehkä tiemme vielä kohtaavat!

VaLePa-Savo Volley 12.4.2024, pronssipeli, kuva Hannu Moilanen
X