VaLePan Mestaruusliiga-joukkue tilastoijaa vaille valmis

VaLePan ensi kauden joukkue on koossa. Minttu Lehmus ei työasioiden vuoksi voi jatkaa, joten tilastoijaa vielä haetaan. Joukkueen kotimaisuusaste on korkea, pelaajista vain passari Matthieu Garcia tulee ulkomailta, Ranskasta. Suomalaiset pelaajat harjoittelevat yhdessä juhannukseen asti. Yhteiset harjoitukset jatkuvat omatoimijakson jälkeen elokuun alusta, jolloin Garcia liittyy mukaan ryhmään. Uudistunut joukkue on nuori ja nälkäinen.

Päävalmentaja Janne Kangaskokon ajatuksia tulevasta kaudesta.

– VaLePan tulevan kauden joukkue on uudistunut jälleen paljon. Joukkue on nuorentunut ja suomalaistunut. Mielestäni edessä on uusi aika VaLePan polulla ja tuleva joukkue on osoitus siitä. Joukkueessa on runsaasti pelaajia, jotka ovat urallaan siinä vaiheessa, että he hakevat isoa kehitystä tai läpimurtoa liigassa. Tämä luo tervetullutta kilpailua ja motivaatiota suoriutua korkealla tasolla arjessa. Joukkueen rakennus oli tänä vuonna loppujen lopuksi varsin kivuton prosessi. Löysimme passarin jo hyvissä ajoin ja muutamat tärkeät palaset lyötiin myös hyvissä ajoin lukkoon. Olen erittäin tyytyväinen uuteen joukkueeseen ja odotan innolla, että pääsemme luomaan systeemiä ja joukkuehenkiä koko porukalla.

Yleispelaaja Aleksi Muukkonen ⁠19.6.2002 ja 197cm

2019-2021 Oulun Etta
2021-2023 Hurrikaani Loimaa
2023-2024 Lindemans Aalst

Aleksi Muukkonen on nuoresta iästä huolimatta jo kokenut pelaaja. Kaudella 2020-2021 Muukkonen teki kovaa jälkeä Oulun Ettan hakkurina. Muuten hän on kuitenkin pääosin pelannut yleispelaajana ja siihen rooliin hän tulee myös VaLePassa. 

Muukkonen on Parikkalan Urheilijoiden kasvatti ja toisen polven lentopalloilija. Isä Sami Muukkonen pelasi yli 260 liigapeliä. Aleksi Muukkonen aloitti lentopallon 7-vuotiaana. Jari Help ja isä Sami ovat juniorivuosien merkittävimmät valmentajat. 

VaLePa haki yleispelaajien Jiri Leinosen, William Groffierin ja Juho Turrin rinnalle hyökkäysvoimaista pallontappajaa. Aleksi Muukkonen on juuri sopiva hankinta tähän rooliin. 

Janne Kangaskokko on iloinen Muukkosen tulosta VaLePaan

– Viimeinen palanen VaLePan kokoonpanoon. Olen todella tyytyväinen, että saatiin Aleksi joukkueeseen. Nuoresta iästä huolimatta hänellä on jo vahva kokemuspohja vastuunkannosta joukkueessa. Odotan hänen nousevan liigan yleispelaajiston kirkkaimpaan kärkeen tällä kaudella. Aleksi on viimeinen palanen uuteen joukkueeseen ja hän sopii etsimääni rooliin täydellisesti. Tavoitteena saada hyvä kesä alle ja saada Aleksi hyvin mukaan joukkueeseen.

Muukkoselle VaLePa oli selkeä ykkösvaihtoehto

– ⁠⁠Lopulta VaLePa oli helppo valinta. Se on ollut Suomen kärkiseura ja -organisaatio jo useat vuodet ja joukkueen rakenne kuulosti hyvälle. Odotan tulevalta kaudelta hyviä treenejä ja sen myötä mahdollisimman korkeaa sijoitusta, arvioi Muukkonen.

Hakkuri Urpo Sivula 15.03.1988, 195 cm

Urpo Upi Sivulan sopimuksen ulkomaanpykälän takaraja meni umpeen viime perjantaina ja varmistui, että hän jatkaa pukkipaidassa myös ensi kaudella. Sen lisäksi, että Upi johtaa pistepörssiä 7402 pisteellä, hän on 457 ottelussa ottanut 535 torjuntaa ja syöttänyt 511 ässää. Tähän kokemukseen ja tehoon päävalmentaja Janne Kangaskokko on sangen tyytyväinen

– Uskomattoman kokemuksen ja periksiantamattomuuden omaava Upi on luonnollisesti yksi tärkeimpiä pelaajia tulevallakin kaudella. Suuren hyökkäysvastuun lisäksi hänellä tulee olemaan Eetun kanssa vahva rooli pelin johtamisessa ja joukkueen hengenluonnin näkökulmasta. Upi on ammattilainen, joka tekee työnsä esimerkillisesti ja pitää kehostaan huolta tavalla, josta kannattaa ottaa mallia.

Upille VaLePa on Suomen lentopallon lippulaiva, tyylikäs, luotettava, koti, unelma. 

Upi kuvailee vahvuuksiaan ja tulevan kauden odotuksia seuraavasti

– Pelaajana vahvuuteni ovat: fysiikka mitä ei ole tehty pelkästään salilla vaan saatu äidinmaidossa jo, kylmäpäisyys ja jonkinlainen hulluus samassa!  Odotukset ovat maltilliset mutta samalla pienen pojan isot taivasta tavoitellen, koska on paljon uutta ja ns. mittaamatonta potentiaalia! Faneille terveiset, että nuori ja pääosin kotimainen joukkue tulee varmasti antamaan ennenäkemättömiä kokemuksia tulevalla kaudella.

Valmennus ja huolto

Fysioterapeutti ja kakkosvalmentaja Sebastian Ortiz  s.12.3.1997 Kolumbia

Sebastian Ortiz toimii Miquel Ambrosion jalanjäljillä VaLePan ensi kauden fysioterapeuttina ja kakkosvalmentajana. Ortiz on valmistunut 2019 fysioterapeutiksi. Hän on työskennellyt muutamilla Kolumbian parhaista fysioterapiaklinikoista. Hänellä on lisäksi voimaharjoittelun maisterin tutkinto.

Kaksoisrooli on Ortizille tuttu jo Kolumbian maajoukkueesta. Vuodesta 2022 hän on toiminut Kolumbian maajoukkueen fysioterapeuttina ja vuonna 2023 lisäksi apuvalmentajana Etelä-Amerikan mestaruuskilpailuissa sekä Pan American kisoissa. Samana vuonna hän toimi vielä maajoukkueen päävalmentajana Pan American Cupissa. Lisäksi hänen vastuullaan on ollut joukkueen fysiikkaharjoitus.

Ortizilla on myös pelaajataustaa. Hän aloitti lentopalloharrastuksen 7-vuotiaana ja pelasi passarina pääsarjatasolla.

Sebastian Ortiz on erittäin innostunut uudesta tehtävästään ja se kuuluu myös hänen kommenteistaan.

– Valitsin VaLePan ja Suomen muiden tarjousten sijaan, koska uskon, että Suomi on poikkeuksellinen maa. Olen kuullut erittäin positiivista maan ihmisistä, maisemista ja kulttuurista. Lisäksi seuralla on vahva historia ja maine sekä eurocupeissa että Mestaruusliigassa, ja se on tunnustettu laadukkaasta lentopallostaan ja organisaatiostaan. Näen seurassa loistavan mahdollisuuden henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kasvuun. Toivon voivani pysyä seurassa monta vuotta. Teemme jo kovasti töitä valmistautuaksemme tähän kauteen ja toimiaksemme parhaimmillamme.

– Tuon mukanani kaiken kokemukseni pelaajana, fysioterapeuttina ja ammattilaisena. Lisäksi toivon voivani levittää meille kolumbialaisille ominaista iloa koko seuralle. Toivon voivani auttaa heitä kaikella kokemuksella, jota olen hankkinut vuosien aikana ammattilaisena. Minulla on paljon tietoa annettavana seuralle, ja mikä tärkeintä, minulla on halu jatkaa oppimista. Enemmän kuin ammattilainen, olen ihminen ja ymmärrän urheilijoita inhimillisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta. Toivon voivani auttaa ja tukea heitä kaikin mahdollisin tavoin.

Myös päävalmentaja Janne Kangaskokko on tyytyväinen jo alkaneeseen yhteistyöhön.

– Hienoa että Sebastian valitsi siirtyä VaLePaan. Saamme jälleen ammattimaisen toimijan joukkueeseen, jonka tärkeimpänä tehtävänä on huolehtia, että joukkue pysyy terveenä. Lisäksi tuntemus lajista ja passarin pelipaikasta on mahtava asia. Sebastian on aloittanut jo minun ja joukkueen kanssa työskentelyn, jotta mahdollisimman moni asia olisi jo selvänä, kun hän saapuu paikalle elokuussa. Erittäin innostunut ja osaava henkilö.

Mauno Manu Soro huoltaja

On kunnia ilmoittaa suuri ilouutinen. Manu Soro jatkaa VaLePan huoltajana myös ensi kaudella. Lääkelaukun sisältö on taatusti kunnossa, juomat sekoitettuna ja pyyhkeet pestynä. Ja mikä parasta Manu luo ensi kaudellakin joukkueeseen hienoa rauhallista ja positiivista tunnelmaa.

Manu oli pitkään VaLePan autonkuljettajana, kunnes 2013 siirtyi joukkueen huoltajaksi. Hän on ollut huoltajana yli 500 pelissä. Plakkarissa on melkoinen mitalirypäs, 8 kultamitalia, 7 Suomen Cupin voittoa, 2 hopeaa ja 4 pronssimitalia. Manu odottaa innolla seuraavaa kautta. 

– Totta kai aina haluaisi voittaa kultamitalin, mutta pronssi oli hyvä saavutus. Ehkä oli hyväkin, että mestari välillä vaihtui. Nyt lähdetään uudistuneella joukkueella innokkaasti tavoittelemaan mestaruutta. Meteliä vaan katsomoon, niin kyllä siitä hyvä tulee, kertoo Manu.

Janne Kangaskokko tietää vuosien varrelta Manun merkityksen joukkueelle.

– Mitäpä tässä muuta voi sanoa, että on se hurja mies! Manu on joukkueen sielu ja hengennostattaja sekä luotettava puuhamies. Ylisanoja ei tarvitse säästellä, kun puhutaan Manun sitoutumisesta ja halusta toimia VaLePassa. Lyhykäisyydessään sanon, että olen äärettömän iloinen, kun Manu jatkaa joukkueessa!

Janne Kangaskokko päävalmentaja

Janne Kangaskokon valmentajasopimuksen toinen kausi jatkuu kaudella 2024-2025. Janne on tehnyt hurjaa jälkeä päävalmentajana. Hän on Mestaruusliigan menestynein valmentaja. Hänellä on päävalmentajana 3 kultaa, pronssi ja 3 Suomen Cupin voittoa. Kakkosvalmentajana hän on voittanut 3 kultaa ja hopean sekä pelaajana 2 kultamitalia. Kaikkiaan Kangaskokko on ollut VaLePassa päävalmentajana 5 kautta ja sitä ennen kakkosvalmentajana 4 kautta.

Menestyksen takana on tinkimätön työ valmentajana ja vahva kokemus lajista. Kovan tekemisen kautta hän on kaiken aikaa kehittänyt itseään valmentajana. Pelivideoiden analysoinnin kautta Kangaskokko löytää joukkueen kehityskohteet ja -keinot. 

Kangaskokko on tehnyt valtavan työn pelaajien haussa. On monenlaista ja -tasoista tarjontaa ja pitää selvitellä henkilöiden taustoja. Nyt työ on siltä osin tehty ja uusi erilainen joukkue on innostava tilanne valmentajallekin.

VaLePa 2024-2025

Passarit
Matthieu Garcia
Matti Maijala

Keskipelaajat
Miro Leinonen
Juho Kaunisto
Atro Berg

Yleispelaajat
Jiri Leinonen
Aleksi Muukkonen
William Groffier
Juho Turri

Hakkurit
Urpo Sivula
Veeti Parkkinen

Liberot
Eetu Pennanen
Anselmi Ryyppä

Valmennus
Janne Kangaskokko päävalmentaja
Sebastian Ortiz kakkosvalmentaja, fysioterapeutti

Huoltaja
Manu Soro

X