VaLePan mitaliputki sai jatkoa pitkän tunteikkaan lentopalloillan päätteeksi

Ennen ottelun alkua VaLePan toiminnanjohtaja Hanna Arve-Talvitie ja seuran puheenjohtaja Kimmo Karppanen ojensivat VaLePan puolesta Mikko Eskolle pystin, hänen mittavasta urastaan VaLePassa. Paikalla olleet 788 katsojaa osoittivat raikuvat suosionosoitukset lentopallolegendalle. Esko osoitti pelissä taidokkailla passiratkaisuilla olevansa edelleen maailmanluokan passari. 

Esko palasi VaLePaan 2015. Sen jälkeen joka kevät on tullut mitali, 6 kultaa ja yksi hopea ja nyt pronssi. Vuonna 2020 ei koronan vuoksi pelattu pudotuspelejä. Lisäksi VaLePa on voittanut Mikon aikana 6 Suomen Cupia. VaLePa selviytyi ensimmäisenä suomalaisena miesten joukkueena nykymuotoisen Mestareiden liigan lohkovaiheeseen ja CEV-cupissa 8 parhaan joukkoon. Ei oo mua, on vaan me – saavutukset ovat tulleet aina joukkueena. Mikon osuus menestyksessä passarina ja joukkueen kapteenina on ollut merkittävä. 

Pitkä kamppailu pronssimitaleista oli loppuun asti äärimmäisen jännittävä. Tilanteet vaihtelivat jatkuvasti pelin sisällä tasaisessa kamppailussa. VaLePa onnistui kääntämään pelin ja kultaisen erän itselleen ja saavutti 13. peräkkäisen mitalin.

Aloituskokoonpanot
Esko, Ekman, Kaunisto, J. Leinonen, Franca, Sivula, Pennanen L
Rodriquez, Siirilä, Kovac, Toiviainen, Michelau, Jokela, Rasinperä L

VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko vaihtoi Aleksandar Andonovicin ensimmäisessä erässä Gabriel Francan tilalle. Andonovic oli loistavalla pelipäällä tänään ja osin hänen ansiostaan VaLePa nousi 13-18 tappiotilanteesta eräpalloon. Michael Michelau päätti erän jatkopisteillä ässäsyöttöön.

Toisessa erässä Franca tuli J. Leinosen paikalle. Toisen erän ratkaisuksi tuli Jacob Ekmanin pitkä syöttövuoro. Hän aloitti sen kolmella ässäsyötöllä. Perään tuli vielä kolme kovaa hypäriä pisteeksi. Ekman sai hyökkäyksellä päättää erän. Erässä nähtiin kaksi maailmanluokan huippusuoritusta. Mikko Esko heitti kaukaa vitoskulmasta pitkän millimetrin tarkan takapassin Urpo Sivulalle kakkospaikalle. Muutamaa palloa myöhemmin Eetu Pennanen haki potkaisemalla pallon mainosaitojen takaa.

Kolmannessa erässä Ekmanin syöttöputki päätti erän. Mikko Esko haki hyökkäyksissä hienosti Andonovicin, silloin, kun kentän lyhyin mies Kevin Rodriquez oli häntä vastassa. Juuri tällaisessa tilanteessa Andonovic sai päättää pelin.  

VaLePa hallitsi neljättä erää niukasti, pukkipaitojen peli häiriintyi kolmen tuomaritulkinnan jälkeen ja Savo Volley käänsi erän selkeästi itselleen.

Viides erä olikin jännä. Mikäli Savo Volley olisi voittanut erän, pronssit olisivat matkanneet Savoon. Savo Volley johti erää jo 12-10. Eskon ässäsyöttö aloitti takaa-ajon. Andonovicin ässäsyöttö vei VaLePan ottelupalloon. Sivulan kova syöttö aiheutti savolaisille vastaanottovaikeuksia ja ottelu päättyi Michelaun hyökkäysvirheeseen.

Pronssin ratkaissut kultainen erä oli edelleen tasainen ja hermoja raastava. Ekmanin keskihyökkäyksellä 23-21. Andonivicin hyökkäys vei eräpalloon ja Ekman päätti ottelun keskihyökkäyksellä.

Eskon lisäksi kaikki vuorollaan olivat VaLePan onnistujia pitkän pelin aikana. Urpo Sivula pelasi loistavasti varsinaisessa ottelussa, vain yksi hyökkäysvirhe ja vain kerran torjunta sai hänet kiinni. Hyökkäysprosentti 68. Andonovic vastaanotti tarkasti ja hyökkäsi korkealta tehokkaasti. Ekmanin syötöt olivat myrkkyä vastustajalle. Eetu Pennanen pelasi erinomaisen liberopelin.

Joonas Jokela oli savolaisten tehokkain. Keskipelaajat Tommi Siirilä ja Jacub Ekman olivat jatkuva uhka VaLePalle.

Sivula 23/+17, Andonovic 23/+11, Franca 17/+10
Jokela 27/+19, Michelau 15/+1, Siirilä 11/+8

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ja kaupunginvaltuutettu Ulla Yli-Hongisto palkitsivat parhaat pelaajat.

MVP:t
Mikko Esko
Joonas Jokela

Sastamalan kaupunki muisti vielä erikseen Mikko Eskoa pitkästä pelaajaurasta.

X