Mikko Korpelan asiantuntevaa analysoinitia FSL:n Cev Cup vastustajasta

CEV Cupissa vastaan asettuu VK CEZ Karlovarsko

Karsiuduttuaan Mestareiden liigasta Ford Levoranta Sastamalan eurotaival jatkuu CEV Cupissa ja verkon toiselle puolelle astelee Tšekin liigan viime kauden pronssimitalistijoukkue VK CEZ Karlovarsko. Läntisessä Tšekissä sijaitsevasta inan reilu 50 000 asukkaan Karlovy Varyn kaupungista tuleva joukkue, nappasi viime kaudella myös Tšekin Cup:n hopeaa. Kaupungista löytyy myös jääkiekon pääsarjajoukkue, joten melkoisesta urheilukaupungista voidaan puhua, vaikka usein kaupungin matkailuvalttina pidetään sen kylpylöitä. Eiköhän pitäjästä joku panimokin löydy, josta janoisimmat saa paikallista mallasta tuoppiin, joten omatoimimatkailijat kipin kapin varaileen matkaa ja viettämään marraskuun lopun ratoksi kulttuurimatkaa Keski-Eurooppaan ja kannustamaan FLS voittoon.

VK CEZ Karlovarsko on viime vuosikymmen puolen välin jälkeen saavuttanut paljon kotimaansa kentillä, mestaruuksia löytyy kolme, joista viimeisin keväältä 2022, Super Cup voitot on tullut plakkariin kahdella viimeisimmällä kerralla ja Tšekin Cupissa 5 hopeaa ja 4 pronssia. Nämä kaikki siis saavutettu kaudesta 2014–2015 alkaen tähän päivään. Tällä hetkellä joukkue majailee Tšekin liigan viidentenä, 7 pelatun ottelun jälkeen vain piste eroa kolmantena ja neljäntenä olevaan, joista kumpainenkin pelanneet yhden ottelun enemmän. Voittoja tili näyttää 5 ja tappiota on kertynyt 2. Tätä peliä edeltävässä kamppailussa kaatui sarjan häntäpään porukoihin lukeutuva Benatky suoraan 3–0. Eurocup kentillä joukkue on pelannut 9 kaudella tämä kausi mukaan lukien. Mestareiden liigassa Karlovy Varyn joukkue on pelannut neljästi, sijoittuen parhaillaan 14. viime kaudella. Cev Cup:n puolella paras sijoitus on 5.

13 pelaajan rosterissa vaihtuvuutta oli n. puolet kun joukkueeseen liittyi kuusi uutta pelaajaa. Varahakkurin tontille pestattiin parikymppinen Filip Houda, joka ei kyllä millään paikkaa viime kaudella ykköshakkurin viitan itselleen napannutta ja Puolaan palannutta Kevin Sasakia. Yleispelaajisto täydentyi yliopistotaustaisella yhdysvaltalaisella Spencer Olivierilla, jonka managerina häärii Nisse Huttunen ja Kroatian maajoukkuemies Marino Marelicilla, joka menneen kauden pelasi Ranskan pääsarjassa. Keskitorjuja osastolla tapahtui suurin muutos, kun koko kolmikko vaihtui. Uusina niminä joukkueeseen liittyi SKV Usti nad Labemista Radek Balaz, brasilialainen aiemminkin Euroopan kentillä pelannut kokenut Eder Levi Kock, kotimaansa pääsarjasta sekä viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä kausilla 2016–2018 ammattilaisuransa pukkipaidoissa aloittanut ulottava jenkki Tommy Carmody. Vaikka vaihtuvuuttakin oli, niin joukkueen runko pysyi varsin hyvin kasassa, suurissa rooleissa olleista pelaajista joukkueessa jatkaa ykköspassari, luotto yp ja libero. Vastuuroolien suhteen varsin ulkomaalaispainotteinen rosteri, sillä oletetussa aloitusseitsikossa on vain kaksi tšekkiläistä pelaajaa. Muutoinkin 13 pelaajan nipusta peräti 7 on ulkomaalaisia.

Valmennus joukkueella vaihtui täksi kaudeksi kokonaisuudessaan, kun ruoriin tarttui nelikymppinen australialainen Liam Sketcher. Sketcher on toiminut aiemmin apuvalmentajana Australian maajoukkueessa ja pari viime kautta Saksan pääsarjassa, joista viimeisimmän kauden VfB Friedrichshafenissa. Valmennus uran ensi askeleita mies otti päävalmentaja Tanskan liigassa kahden kauden verran ja myöhemmin neljän kauden verran myös Sveitsissä. Apuvalmentajana miehellä on Jakub Salon, joka oli kolme edeltävää kautta Tšekin liigan Black Volley Beskydyn päävalmentajana. Pelaajaurallaan 41-vuotias Tšekki takoi palloa hakkurina, niin kotimaansa pääsarjassa kuin Ranskan pro A:ssa ja pro B:ssä.

Oletettu aloitusseitsikko:

Alla esitetty oletetun aloitusseitsikon pelurit. Olettamus perustuu kauden pelattujen pelien seitsikkoihin. Esimerkiksi viime kaudella n. 40 % peleistä pelannut Slovakian maajoukkuehakkuri Patrick Lamanec on tällä kaudella pelannut toistaiseksi vain 2/21 pelatuista eristä, kun on kärsinyt selkävaivoista.

Passari – #8 Wessel Keemink

Hollannin maajoukkuepassari, joka pelaa nyt neljättä peräkkäistä kautta Karlovarskon riveissä. Karlovarskon lisäksi pelannut myös Budvassa Montenegron pääsarjaa, Modenassa Italian A1-liigaa ja Aaltsin paidassa Belgian liigaa. Lentopallon maajoukkue edustuksien lisäksi mies on edustanut kotimaatansa beach-volleyn MM-kisoissa vuonna 2015.

Keskitorjuja – #2 Eder Levi Kock

Kokenut brasilialainen, jonka ura vanhalla mantereella alkoi Avo Keelin alaisuudessa Pärnussa kaudella 2019–2020. Tuon lisäksi kokemusta löytyy myös Portugalin pääsarjasta kauden verran ja runsaasti Brasilian pääsarjasta. Kuuden pelatun ottelun jälkeen tilastot ovat varsin identtiset Carmodyn kanssa.

Keskitorjuja – #10 Thomas Carmody

Enää ei voi ehkä näin sanoa, mutta sanotaampa silti eli meiän Tommy. VaLePassa ihastuttanut ulottuva keskari. VaLePa vuosien jälkeen Carmody piti seurajoukkuepeleistä välivuoden, jonka jälkeen palasi Suomeen ja kantoi Vantaan Ducksin paitaa kahden kauden verran. Tämän jälkeen miehen matka jatkui Tšekin liigan AERO Volley Vodaan, jossa niin ikään kaksi kautta ennen tätä kautta. Maajoukkuekokemusta Tommylle on karttunut maailmanliigassa kesältä 2017 ja Pan America cameseissä sekä Noreca mestaruuskisoissa kesältä 2019. 

Yleispelaaja – #13 Marino Marelic

Kroatian maajoukkueen ns. 3.yp, joka siirtyi Ranskan pääsarjan viime kauden keskikastin Saint Nazairesta Karlovarskon riveihin. Pelannut tämän vuosikymmenen kotimaansa ulkopuolella aloittaen Romanian SMC Craiovasta, josta matka jatkui Itävaltaan SK Zadruga Aich/Dobiin ja sieltä taas puolestaan viime kaudeksi jo mainitusti Ranskaan etc… Ollut toistaiseksi laitureista pienimmällä hyökkäysvastuulla, vaikka hyökkäystehot ovatkin kaikilla laitureilla olleet varsin identtisiä. 

Yleispelaaja – #15 Jakub Ihnat

Slovakian maajoukkueen luotto yp, joka on myös passari Keeminkin luottopeluri. Jotain kolmannen kautensa Karlovarskossa aloittavasta Ihnatista kertoo myös se, että valittiin viime kauden päätteeksi kauden all-stars seitsikkoon. Ennen Karlovarskoon saapumistaan kantoi parin kauden verran VK Ostravan paitaa Tšekin liigassa, noita edeltävät vuodet mies oli viettänyt kotimaansa sarjassa. Joukkueen toiseksi paras pistemies alkukaudesta vain jokusen pisteen erolla hakkuriin. 

Hakkuri – #14 Matej Pastrnak

Nuori Tšekki roikale, joka junnumaajoukkueiden vakiokalustoa. Merkattu, joka puolella yleispelaajaksi, mutta Lamanecin selkävaivojen myötä kantanut alkukaudesta päähyökkääjään viittaa hakkurin tontilla hyvällä menestyksellä. Harva 18-vuotias pystyy kantamaan suurta vastuuta pelaavassa roolissa ja vielä onnistuen siinä. Jännä nähdä miten nuorukaisen taso riittää eurokentillä, kun Tšekin liigassa ainakin näyttää riittävän. Joka tapauksessa pojan nimi kannattaa painaa mieleen, sillä muutaman vuoden päästä, kun katselee kesän maajoukkuepelejä, ei välttämättä olisi kovin suuri yllätys, mikäli löytyy Tšekin joukkueesta. 

Libero – #3 Daniel Preffer

Koko uransa Karlovarskoa edustanut kokenut libero, joka parin kauden takaa valittiin sarjan parhaaksi liberoksi. Maajoukkueen kakkoslibero, jolta ensimmäiset kokemukset löytyvät jo kesältä 2015. Joukkueen kapteeni. 

X