Jorma ”Nakke” Tervamäen leikekirjat Sastamalan pääkirjaston lukusalissa

Artikkelikuva Ilkka Metsälä

Jorma ”Nakke” Tervamäki menehtyi vuosi sitten keväällä. Nakke tunnettiin intohimoisena lentopallomiehenä. Hänellä oli pitkä ura 60-luvulla pelaajana sittemmin hän toimi mm. Kisan mestaruussarjajoukkueen päävalmentajana. Sen jälkeen Nakke siirtyi valmentamaan Kisan juniorijoukkueita. Aina ystävällinen, auttavainen ja hyväntuulinen oli myöhemmin vakivieras VaLePan liigapeleissä. 

Nakke seurasi hyvin tarkkaan kaikkea urheilua, mutta lentopallo oli hänen intohimonsa. Nakken juuret ovat vahvasti Nälkälänmäessä ja sieltähän olivat melkein kaikki 70-luvun Kisan mestaruussarjapelaajat. Myöhemminkin sastamalalaiset liigapelaajat ovat pääosin tulleet Vammaskosken sillan pohjoispuolelta. 

Nakke keräsi lentopallopeleistä lehtileikkeitä, jotka hän sitten huolellisesti liimasi leikekirjoihin. Perustyrvääläisenä häntä lähellä olivat erityisesti kotiseudun joukkueet ja pelaajat. Nakkella oli 15 kansiota 2010-luvun alusta kauden 2017-2018 loppuun asti. Näissä kansioissa pääosissa ovat VaLePan liigajoukkueen uutiset, mutta hän seurasi aktiivisesti myös maajoukkueen uutisointia. Osansa saivat myös juniorit sekä naisjoukkueet. Joukossa oli myös joitain uutisia 70-luvun Kisasta. 

Nakken vaimo Kirsti ja perikunta antoivat suostumuksen, että kansiot voidaan sijoittaa Sastamalan pääkirjaston lukuhuoneeseen. He ovat iloisia, että kaikilla halukkailla on mahdollisuus käydä muistelemassa historiallisia lentopallotapahtumia. Kirjastonjohtaja Sari Sillanpää oli myötämielinen idealle.

– Ei ole itsestäänselvyys, että kirjasto voi ottaa kaikkea tarjottua materiaalia. Lentopallo on kuitenkin niin merkittävä tekijä Sastamalasta ja VaLePasta Sastamala tunnetaan. Sastamala tunnetaan myös kirjakaupunkina. On hienoa, että nyt nämä kaksi asiaa lyövät kättä keskenään. Nykyään ollaan huolissaan lasten oppimisesta, luku- ja kirjoitustaidosta. Liikunta kehittää myös aivoja.

Nakke oli lentopallomies henkeen ja vereen. Hän halusi lentopallon parasta yli seurarajojen. Nyt Nakken tekemä työ ilahduttaa meitä kaikkia Sastamalan pääkirjastossa. 

X