VaLePan kansainvälinen asema vahvistui Euro Cup-peleissä

Modenan kotivoitto päätti tällä kaudella VaLePan eli Ford Store Levorannan tien Eurocupeissa. Kansainvälisyys ei kuitenkaan päättynyt, vaan nämä pelit ovat avanneet portteja kansainväliseen yhteistyöhön ja työ jatkuu.

VaLePa osallistui miehissä ainoana suomalaisjoukkueena Eurocupeihin. Osallistuminen on herättänyt suurta kiinnostusta. Yle lähetti ottelut suorana Yle Areenan kautta ja hyviin aikoihin myös Yle TV2:n kautta. Pelit herättivät suurta mielenkiintoa juuri päättyneiden EM-kisojen jälkeen.

Selvästi koettiin, että FLS on Suomen joukkue, joka on edustamassa maataan kansainvälisissä peleissä. Televisioinneista huolimatta myös Vexve Areenalle kokoontui hyvä määrä kansainvälisen huippulentopallon ystäviä myös Sastamalan ulkopuolelta.

VaLePan urheilu- ja tapahtumajohtaja Hanna Arve-Talvitie on tyytyväinen VaLePan kansainvälisen aseman vahvistumisesta.

“Eurocupien myötä seura on päässyt vahvistamaan kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoa. Olemme tulleet entistä tunnetummaksi Euroopassa ja Euroopan lentopalloliitossa CEV:ssä. Tällä hetkellä VaLePa tekee myös kansainvälistä seurayhteistyötä Modenan, Trenton ja Friedrichshafenin kanssa. Seuran arvostus näkyy kansainvälisten yhteistyötarjousten lisääntymisenä”, hän toteaa.

Italialaislehti Gazetta di Modena uutisoi laajasti Modenan ja sastamalalaisjoukkueen kohtaamisesta ja Mikko Eskon paluusta vanhaan pelikaupunkiinsa.

Kansainväliset ottelut ovat kiinnostaneet faneja, ja jokaisessa vierasottelussakin on ollut 15-20 suomalaista kannustajaa paikalla. Suurin innostus katsomossa nähtiin, kun maailman huippuja edustava Modena tuli pelaamaan Sastamalaan.

Kuva Hannu Moilanen

Täpötäydellä Vexve Areenalla NimirBrunoLeal ja muut ihastuttivat yleisöä. Tämä oli myös tärkeä kokemus ei ainoastaan VaLePan pelaajille vaan kaikille suomalaisille lentopalloilijoille.

VaLePan keskimies Severi Savonsalmi ihaili vastustajia, mutta näki myös mahdollisuudet.

“Oli hienoa pelata Modenan keskimies Mazzonea vastaan. Onhan hän parempi kuin minä, mutta nyt tuli uskoa, että jonain päivänä minäkin voin pelata tuolla tasolla, jos teen kovasti töitä.”

Italialaislehti Gazetta di Modena uutisoi laajasti Modenan ja sastamalalaisjoukkueen kohtaamisesta ja Mikko Eskon paluusta vanhaan pelikaupunkiinsa.

Joukkue, pelaajat ja valmentajat saivat peleistä itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen. Samaan aikaan tuli myös oppia, miten voi tehdä vielä paremmin. Sama koskee koko seuraa. Keskusteluissa toiminnasta huomaamme, että teemme samoja asioita, mutta pienemmässä mittakaavassa. Samalla seura saa oppia organisaatioiden ja toiminnan mallintamisesta.

Hanna Arve-Talvitie on innostunut yhteistyön tarjoamista mahdollisuuksista.

“Ammattimainen toimintamme on avannut portteja huippuseuroihin. Jotta voimme kehittyä, kontaktit meitä suurempiin seuroihin ovat tärkeitä. Haemme uusia innovaatioita huippuseuroja mallintamalla. Tavoitteena on toiminnan laadun kehittäminen ja että toimintamme voisi palvella koko suomalaista lentopalloa.”

Arve-Talvitien mukaan tulevaisuudessa olisikin tärkeää, että suomalaiset seurat lähtisivät Europeleihin laajasti.

“Meidän tavoite on tulevaisuudessa pelata lohkovaiheessa.”

Joukkue sai kovuutta omaan pelaamiseensa

Kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa pelaaja- ja valmentajayhteistyön kehittämisen. Europelit ovat näyteikkuna Euroopan seuroihin ja mahdollistavat yhteistyön molempiin suuntiin. Tälle kaudelle saimme Alberto Cavasinin riveihimme Trento-yhteistyön myötä.

Arve-Talvitie arvioi kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia taloudessa.

“Europelit ovat mukana oleville yhteistyökumppaneille hyvä väylä saada näkyvyyttä ja kontakteja sekä Suomessa että laajasti Euroopassa. Mestarien liigan peleissä on tiukat säännöt lähetyksistä ja hyvätasoisia lähetyksiä seurataan laajasti Euroopassa. Olemme seurana myös kiinnostuneita yhteistyökuvioista ulkomaalaisten yritysten kanssa.”

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko on tyytyväinen Europelien antiin.

“Europelit ovat aina hienoja tapahtumia. Niistä saa näkökulmaa ja tietoa oman joukkueen tasosta sekä yleisesti siitä, missä suomalainen lentopallo on hyvää ja missä on kehityskohteita. On tärkeää huomata, että pystymme tasaväkisesti kamppailemaan erä- ja otteluvoitoista hyvin monen maan joukkueita vastaan.”

Nykyiselle joukkueelle pelit ovat Kangaskokon mukaan tuoneet kovuutta omaan pelaamiseen ja erilaisia taktis-teknisiä asioita, joita voidaan käyttää myös kotimaan liigassa.

“Monelle nuorelle pelaajalle nämä ovat olleet ensimmäisiä kosketuksia kansainvälisiin peleihin, joten kokemus jo itsessään on tärkeä ja ainutlaatuinen tulevaisuuden pelaajapolulla. Myös kansainvälinen näkyvyys on pelaajien lisäksi tärkeää myös seuralle.”

Nyt on aika suunnata katseet kotoiseen liigaan. Heti ensi tiistaina on vastassa Savo Volley ja pukkipaidat pääsevät mittaamaan osaamistaan sarjajohtajaa vastaan.

X