VaLePan vuosi 2022 ja hyvää uutta vuotta!

On aika palata vuoden 2022 VaLePa-tapahtumiin ennen kuin suunnataan katse vuoteen 2023. Monenlaisia asioita on vuoden mittaan tapahtunut. 

Tässä koottuna keskeisimpiä asioita kuluneelta vuodelta.

VaLePa pelasi vuoden aikana 51 virallista peliä, joista europelejä 6. Liigajoukkueella on ollut vuoden aikana yhteensä 270 yhteistä laji-, fysiikkaharjoitusta tai valmistavaa harjoitusta tai tapahtumaa. 

VaLePan kokoonpano kaudella 2021 – 2022

Loukkaantumisien ja virusten riivaama talvi

Pukkipaitojen miehistö koki monenlaisia terveydellisiä takaiskuja jo syyskaudella. Pahin loukkaantuminen oli hakkuriksi hankitun Jerome Crossin nilkan vääntyminen ennen kauden alkua Hunajaturnauksessa. Mies ei kuntoutunut koko syksyn aikana ja sopimus purettiin yhteisymmärryksessä vuodenvaihteessa.

Heti uuden vuoden 2022 aluksi 4.1.2022 keskimiehenä pelanneen Tuomas Hautalan akillesjänne vaurioitui Loimu-pelissä. Kun samaan aikaan toiselle keskipelaajalle Mikko Karjarinnalle määrättiin pitkä lepo, piti tilalle hankkia Saksasta nuori Sebastian Rösler. Tuomas Tihumäki nostettiin 2-joukkueesta paikkaamaan vajavaista keskipelaajaosastoa. Lisäksi Italian vahvistus Alberto Cavasin kärsi alkuvuodesta pitkäkestoisesta virussairaudesta. VaLePa sinnitteli ajoittain kymmenellä pelaajalla.

Tammikuussa koronavirus esti yleisön pääsyn peleihin, mutta oli koronasta muutakin murhetta. Viikkoa ennen Suomen Cupin lopputurnausta VaLePan joukkueesta suurin osa pelaajista sairastui koronaan. Pelaajat pääsivät ensimmäisiin harjoituksiin vasta päivää ennen välieräpeliä Savo Volleyta vastaan. Erinomaisesti pelannut Savo Volley eteni finaaliin 3-1 (21-25, 25-21, 25-21, 25-21). Savolaiset veivät Cup-mestaruuden 3-0 voitolla Kokkolan Tiikereistä. VaLePan toimi yhdessä Lentopalloliiton kanssa turnauksen järjestäjänä. Järjestelyt suuivat erinomaisesti, mutta valitettavasti jouduttiin vielä pelaamaan tyhjille katsomoille.

Mestaruusliigan runkosarjassa tuli koronan vuoksi niin paljon ottelusiirtoja, ettei kaikkia pelejä voitu pelata ja paremmuusjärjestys ratkaistiin pistekeskiarvon perusteella.

Mestaruusliigan runkosarja 2021-2022

Pudotuspelit

VaLePa aloitti pudotuspelit puolivälierillä Karelian Hurmosta vastaan ja vei kaikki kolme peliä selkeästi 3-0. Välierissä Akaa-Volleyta vastaan pukkipaidat olivat jo tiukemmalla. Akaassa oli tiukka vääntö, mutta tuloksena 3-2 voitto ja ottelusarjasta 3-0 voitoin finaaliin.

Mestaruuteen seitsemännessa finaalipelissä

Finaalissa oli uudenlaiset asetelmat. Suomen Cupissa Savo Volley nappasi voitolla VaLePasta finaalipaikan itselleen. Savo Volley voitti runkosarjan ja Antti Siltala ja Olli-Pekka Ojansivu ilmoittivat, että heidän lentopallouransa päättyy tähän finaalisarjaan. Savolaiset pyrkivät ottamaan henkistä yliotetta finaalisarjassa Antti Siltalan johdolla.

Kovan paineen alla kotivoittojen ottaminen osoittautui haasteelliseksi. Sarja oli ensimmäistä kertaa katkolla Sastamalassa 21.4. 2022 pelatussa ottelussa. VaLePa johti otteluvoitoin 3-2, kolmesta voitosta kaksi vieraskentillä. Neljäs ratkaiseva finaali alkoi hienosti, erät Sastamalaan 25-20 ja 25-16. Pitkällä erätauolla savolaiset jo onnittelivat mestaruudesta. Mutta ei, jälleen nähtiin, miten hieno laji lentopallo on. Savolaiset kaivoivat väkisin 3-2 voiton ja ratkaisu siirtyi Kuopio-halliin.

Seitsemäs finaali pelattiin Kuopio-hallissa 23.4. 2022. Savo Volley oli saanut houkuteltua finaaliin yli 2700 katsojaa. Tässä pelissä VaLePan kevään loukkaantumisdramatiikka sai jatkoa. Erinomaisesti otellut hakkuri

Matias Tihumäki loukkasi olkapäänsä ja joutui pelistä sivuun. VaLePa ei siitä häkeltynyt, hyökkäysvastuu siirtyi enemmän Sakari Mäkisen harteille. VaLePalle lopulta voitto 3-0 (25-19, 25-23, 25-20), seitsemäs mestaruus ja viides peräkkäinen.

Puolivälierät

VaLePa Sastamala Tampere – Karelian Hurmos    3-0

VaLePa Sastamala Tampere – Karelian Hurmos 3-0

Karelian Hurmos – VaLePa Sastamala Tampere 0-3

Välierät

VaLePa Sastamala Tampere – Akaa-Volley   3-0

Akaa-Volley – VaLePa Sastamala Tampere    2-3

VaLePa Sastamala Tampere – Akaa-Volley   3-0

Finaalit

Savo Volley – VaLePa Sastamala Tampere     2-3

VaLePa Sastamala Tampere – Savo Volley     3-1

VaLePa Sastamala Tampere – Savo Volley     0-3

Savo Volley – VaLePa Sastamala Tampere     3-1

Savo Volley – VaLePa Sastamala Tampere     1-3

VaLePa Sastamala Tampere – Savo Volley    2-3 (25-20, 25-16, 20-25, 22-25, 13-15)

Savo Volley – VaLePa Sastamala Tampere     0-3 (19-25, 23-25, 20-25)

Sakari Mäkinen valittiin kauden liigapelaajaksi ja hänen lisäkseen Mikko Esko on liigatähdistön passari.

Kaudelle 2022-2023 joukkueen kokoonpanoon muutoksia

Kauden jälkeen liigajoukkue koki pelaajamuutoksia. Joukkueesta lähtivät Jiri Hänninen Belgiaan, Alberto Cavasin Italiaan, Sebastian Rösler Saksaan. Matias Tihumäki ja Risto Ruohola siirtyivät TUTO Volleyn riveihin ja Ville Järnvall Rovaniemelle. Tuomas Hautala parantelee akillesjännevammaa. Fysioterapeutti Jaro Nieminen siirtyi Italiaan käsipallojoukkueen fyssariksi ja Djordje Nahood tilastoijaksi Romaniaan.

Uusina miehinä joukkueeseen liittyivät Jacob Ekman Ruotsista, Karli Allik Virosta ja Ben-Simon Bonin Saksasta sekä Suomen sarjoista Jiri Leinonen, Tino Vuori ja Eetu Pennanen sekä Urpo Sivula. Joukkueen uusi fysioterapeutti on Ziga Copi ja hän on myös 2-valmentaja.

Joukkue kaudella 2022-2023

Päävalmentaja Janne Kangaskokko

2-valmentaja ja fysioterapeutti Ziga Copi

Huoltaja Mauno Soro

Manageri Hanna Arve-Talvitie

Tiedotus Mauri Esko, Hanna Arve-Talvitie

Pelit Mestaruusliigassa syksyllä 2022

VaLePan joukkue oli koossa hyvissä ajoin elokuussa ja pääsi kokonaisuudessaan harjoittelemaan EM-karsintojen jälkeen. Pelit ovat sujuneet hyvin. Jopa yli odotusten, totesi päävalmentaja Janne Kangaskokko. Pelaajamateriaali on laajempi ja tasokkaampi kuin aiemmin. Siitä on apua harjoituksissa ja valmentaja pystyy paremmin kierrättämään pelaajia otteluissa.

Ensimmäisessä vieraspelissä 30. päivä syyskuussa hakkuri Urpo Sivula loukkaantui Akaassa harmillisesti, kun pallo pomppasi torjunnasta Upin jalkoihin. Onneksi Upi kuntoutui kolmessa viikossa pelikuntoon, mutta luonnollisesti pitkä tauon jälkeen paluu takaisin huippukuntoon kesti aikansa.

Syyskaudella on tullut 12 kolmen pisteen voittoa. Ainoa kolmen pisteen menetys tuli Hurmosta vastaan Joensuussa, Akaa-Volley ja Loimu ovat napanneet 3-2 voitot. Hieno saldo, vaikka europelit matkoineen ovat tuoneet oman lisänsä joukkueen toimintaan.

VaLePan kaikkien pelien tulokset löytyvät täältä

Suomen Cupissa VaLePa voitti marraskuussa puolivälieräpelissä Karelian Hurmoksen 3-0 ja pelaa final four turnauksessa 4.2.2023 Savo Volleyta vastaan välierissä.

Europelit

Mestarien liigassa tuttu vastustaja

Viime kauden mestarina VaLePalla oli jälleen oikeus lähteä Mestarien liigaan tavoittelemaan pääsyä lohkovaiheeseen. Päätös osallistumisesta oli selkeä päätös. Kansainvälisillä peleillä VaLePa haluaa osaltaan

kehittää suomalaista lentopalloa. Myös joukkueen pelaajat saavat kansainvälisistä peleistä arvokasta oppia ja kokemusta.

VaLePa pelasi totutusti nimellä Ford Levoranta SASTAMALA. Joukkue pääsi suoraan toiselle kierrokselle. Sivula ei ollut vielä pelikunnossa ja joukkue pelasi kolme yleispelaajan systeemillä itävävaltalaista Aich/Dob joukkuetta vastaan.

2. karsintakierros
5.10.22, SK Zadruga Aich/Dob AUT – Ford Levoranta Sastamala     
3-2 (16-25, 25-20, 25-23, 22-25, 19-17)

13.10.22  Ford Levoranta Sastamala – SK Zadruga Aich/Dob
3-1 (25-16, 23-25, 25-17, 25-23)

Kolmannella kierroksella vastaan tuli viime kauden tapaan Benfican joukkue, joka oli lähes samalla kokoonpanolla liikkeellä kuin vuosi sitten. Rutinoitunut ja kokenut joukkue otti Vexve Areenalla 3-1 voiton. Portugalissa FLS vei selvästi toisen erän ja Benfican joukkue joutui pieneen paniikkiin. FLS johti jo selvästi kolmatta erää, mutta joutui lopulta taipumaan ja Benfica eteni lohkovaiheeseen.

3. karsintakierros
20.10.22         Ford Levoranta Sastamala – Sport LISBOA e Benfica
1-3 (21-25, 25-21, 22-25, 17-25)

26.10.2022     Sport LISBOA e Benfica – Ford Levoranta Sastamala          
3-1 (25-16, 20-25, 25-23, 25-18)

CEV Cupissa vastassa olympiavoittajia ja maailmanmestareita

Jälleen historia toisti itseään ja CEV Cupissa vastaan tuli Modenan kivikova joukkue kuten viime syksynä. FLS pelasi kotipelin Kauppi Sports Centerissä. Tampere on paikka, johon katsojien on helppo tulla ympäri Suomea katsomaan maailmantähtiä, niin kävi nytkin. Modena Volley otti selkeän voiton Tampereella, mutta kotihallissaan Modenan peli sekosi, kun Pukkipaidat ottivat toisessa erässä selkeän erävoiton. Modena onnistui voittamaan kolmannen erän ja varmisti itselleen jatkopaikan.

CEV Cup

10.11.2022     Ford Levoranta Sastamala – Valsa Group Modena             
0-3 (18-25, 22-25, 21-25)

16.11.2022     Valsa Group Modena – Ford Levoranta Sastamala             
3-1 (25-21, 25-20, 25-20, 25-18)

VaLePa mukana tapahtumissa

VaLePa oli vuoden aikana mukana monen tapahtuman järjestelyissä ja toteutuksessa, osa Lentopalloliiton kanssa, osa yksin.

Finnish Teknikum cup 2021 Kauppi Sports Center, Tampere

Suomi-Unkari hopeisen liigan ottelu 2022 led –toiminta, Akaa

Led-operointi naisten EM-karsintapeleissä Seinäjoella ja Salossa

Beach Volley SM-osakilpailu Sastamala

Beach Volley junioreiden SM-osakilpailu U14 ja U18

Beach Volley JNBT ja JNCT turnaukset

Beach Volleyn SM-finaalit 2022 Keskustori, Tampere

Cateringin organisointi koripallomaajoukkueiden turnauksessa Hakametsässä

EuroVolley 2022 Suomen lohkon ottelutapahtumat Hakametsä, Tampere

Aito lastentapahtuma Vexve Areenalla

LP Viestin Mestarien liigan lohkovaiheen led -operointi

Vexve Areena 10 vuotta juhlapeli yhdessä SASKY ja Sastamalan kaupunki

Jarmo Korhosen InsideValepa Twitch kotipelien jälkeen

VaLePa on mukana 2-vuotisessa hankkeessa ”Tapahtumaosaamisella virtaa seutukaupunkeihin”. Projektityöntekijänä toimii Jenni Levävaara.

Muutoksia johdossa ja hallituksessa

Elina Tiainen jäi pois VaLePan toimitusjohtajan tehtävistä tammikuun lopussa. Hallitus käynnisti uuden haun ja valintaprosessin jälkeen Lauri Vettenranta aloitti elokuun alusta seuran toimitusjohtajana.

VaLePa ry:n vuosikokouksessa 20.9. 2022 tavanomaisten vuosikokousasioiden käsittelyn lisäksi nimettiin hallitus kaudelle 2022-2023. Vuosikokous valitsi hallituksen puheenjohtajaksi Kimmo Karppasen ja hallituksen jäseniksi Pekka Telilän, Jukka Pusan, Sami Yskin sekä uutena jäsenenä Veli Ollilan tilalle Mari Heikkilän. Mari Heikkilä toimii Kalaneuvos Oy:n vientipäällikkönä. Hallitus valitsi kokouksessaan Jukka Pusan VaLePa ry:n varapuheenjohtajaksi.

VaLePa ry ja JunnuValepa ry yhdessä lentopallon hyväksi

Yhteistyö jatkui JunnuValepan kanssa tiiviisti yhtenäisen VaLePa-perheen sisällä. Yhteistyössä järjestettiin junnujoukkueiden kummipelaajatoimintaa, JunnuValepalaiset toimivat aktiivisessa roolissa VaLePan ottelutapahtumissa ja säännöllinen tiedottaminen toimii seurojen välillä.

Kiitosten aika

Valtavasti toimintaa vuoden aikana. Jälleen on pakko todesta – Ei oo mua, on vaan me! Ilman monipuolista ja laaja-alaista yhteistyötä eri tahojen kanssa tämä ei olisi mahdollista. Talkoolaisten toiminta on erittäin tärkeää ja arvokasta. Kiitos kuuluu myös yhteistyökumppaneille, jotka omalta osaltaan mahdollistavat toiminnan. Samoin yhteistyö JunnuValepan kanssa on tärkeää. Katsojat ja fanit luovat yhdessä peleissä tunnelman, joka on tärkeä osa lentopallopeliä taidokkaiden suoritusten lisäksi.

Kiitos kaikille vuodesta 2022 ja suotuisaa vuotta 2023!

X