Suomen Cupin kolmen vuoden kehitystyö

VaLePa sai Suomen Cupin järjestelyvastuun 2019. Suomen Cupin arvostus ja kiinnostus oli heikolla tasolla. Kaikki liigajoukkueet eivät osallistuneet Cupiin ja finaaliviikonloppuna pelasivat vain finaalijoukkueet. Yksittäiset pelit keräsivät vain vähän yleisöä ja osallistumisesta tuli seuroille kuluja.

VaLePan urheilu- ja tapahtumajohtaja Hanna Arve-Talvitie avaa Cupin järjestelyn lähtökohtia.

– Kun saimme järjestelyvastuun aloitimme Cup-viikonlopun näyttävän brändäyksen ja tuotteistamisen. Teknikum Oy lähti turnauksen pääyhteistyökumppaniksi kolmeksi vuodeksi ja tapahtuman nimeksi tuli Finnish Teknikum Cup. Kaikille Cupiin osallistuville Mestaruusliigan seuroille rakennettiin tulonhankkimismahdollisuus, myös niille, jotka eivät pääse lopputurnaukseen.

Ensimmäisenä vuotena 2019 saatiin Cup pelata normaalina yleisötilaisuutena. Silloin pelattiin vielä vain finaaliottelut, mutta viikonloppuna järjestettiin runsaasti oheistapahtumia. Sen vuoksi Cup-viikonloppu keräsi paikalla mukavasti yli 2300 katsojaa. Päivien aikana pelattiin F-junioreiden massaturnaus, B-nuorten kärkipoolin turnaus ja 1-sarjaottelu isolla areenalla ison yleisön edessä.

Hanna Arve-Talvitie avaa ensimmäisen finaaliviikonlopun runsasta tarjontaa.

– Järjestimme finaalipelien lisäksi yhdessä Lentopalloliiton kanssa erilaisia koulutuksia. Mestaruusliigaseurojen kehittämisseminaarissa kehitettiin Suomen Cupia yhdessä seurojen kanssa. Ensimmäisten kierrosten pudotuspelit ovat osana Mestaruusliigaa ja finaaliviikonloppuna pelataan 4 naisjoukkueen ja 4 miesjoukkueen Final Four turnaus. Suunniteltiin myös Talvi Power Cupin järjestämistä. Lisäksi viikonloppuna oli aluevalmentajien koulutuspäivä, kasvukeskusten lentopalloseurojen koulutus- ja kehittämispäivä. Myös Lentopalloliiton hallitus kokousti viikonlopun aikana. Tavoite, että finaaliviikonloppu luonnollisella tavalla yhdistää seuratoimijat ja tarjoaa mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen, onnistui. Ylen televisiointi ja heidän kanssaan aloitettu yhteistyö tapahtuman kehittämisestä on ollut tärkeää tapahtuman näkyvyyden kannalta.

Ensimmäinen tapahtumaviikonloppu onnistui erinomaisesti ja tarkoituksena oli seuraavana vuonna saada jälleen seuratoimijat yhteen ja kehittää oheistapahtumien kautta viikonloppu lentopalloväen suurtapahtumaksi. Tapahtuman tarkoitus oli kerätä myös laajasti lentopallon katsojia ja seurojen faneja yhteen, olihan mukana kahdeksan joukkuetta.

Covid-19 on kurittanut kovalla kädellä tapahtumatuotantoa ja niin myös Finnish Teknikum Cup 2020 ja 2021 Final Four viikonloppuja. Turnaukset pelattiin ilman yleisöä, mutta TV-katsojaluvut nousivat yllättävän korkeiksi. TV-lähetykset tarjosivat seuroille mahdollisuuden tulonhankkimiseen, vaikka yleisöä ei ollutkaan.

Tapahtumaa on kehitetty yhteistyössä, josta Arve-Talvitie lausuu parhaat kiitokset.

– Iso kiitos pääyhteistyökumppani Teknikumille, Tampereen kaupungille, Ylelle, Lentopalloliitolle ja VaLePan tapahtumatiimille! Lisäksi erityiskiitos VaLePan talkooväelle, sydän pakahtuu tämän porukan pyyteettömästä työstä tehdä ja kehittää yhdessä, Ei oo mua, on vaan me.

Covid-19 on rajannut kahden viimeisen tapahtuman järjestämismahdollisuuksia, mutta näistä lähtökohdista tästä on mahdollisuus tulevaisuudessa rakentaa lentopallon suurtapahtuma.

X