Välierien lipunmyynti avautuu tänään ja lentopallotermejä

Välierät käynnistyvät maanantaina 28.3. klo 18.30 Vexve Areenalla. Vielä ei tiedetä, tuleeko vastaan Akaa-Volley vai Hurrikaani. Välieräliput tulevat myyntiin osoitteeseen www.lippu.fi tänään klo 16.00. Liput ennakkoon voi ostaa myös toimistolta. Tiina on paikalla klo 10-14 huomenna torstaina ja ensi maanantaina.

Lentopallotermien lyhyt oppimäärä, 2. uudistettu painos

Ennen finaaleja on hyvä käydä läpi muutamia lentopalloselostuksissa tai -jutuissa esiintyviä lentopallotermejä. Tämä koskee miesten pelejä, naisten otteluissa on luonnollisesti lisäksi myös eri termejä.

Peliroolit
Passari
pyrkii vastaanoton jälkeen luomaan hyökkääjille mahdollisimman hyvän hyökkäyspaikan. Passarin tavoitteena on harhauttaa vastustajan torjujat eri paikkaan, mihin passi menee.
Yleispelaajat ovat syötön vastaanottajia yhdessä liberon kanssa. He osallistuvat hyökkäyspeliin etukentällä paikoilta 4 ja 2 sekä takakentältä paikalta 6
Hakkuri kantaa ison roolin hyökkäyspelissä etukentällä pääasiassa paikalta 2 ja takakentällä paikalta 1. Hakkuri saa keskittyä hyökkäämiseen, koska heillä ei ole vastaanottovastuuta.
Keskipelaaja pelaa roolinsa mukaisesti keskellä verkkoa 3. paikalla. Heillä on iso vastuu joukkueen torjuntapelistä, siksi puhutaan myös keskitorjujasta. Hyökkäyspelissä he päättävät nopeita keskihyökkäyksiä. Takakentällä heidän tilalleen vaihdetaan libero aloitussyöttövuoron jälkeen.
Libero johtaa joukkueen puolustuspeliä ja aloitussyötön vastaanottoryhmitystä. Libero ei saa hyökätä hyppäämällä, mutta voi tarvittaessa toimittaa pallon sormilla tai hihalla vastapuolelle. Jos passari ei pääse passaamaan, silloin libero usein passaa, mutta hän ei saa passata sormilla kolmen metrin viivan etupuolelta.

Usein mainitaan suorituksen yhteydessä pelipaikka, nelospaikan hyökkäys, syöttö vitoskulmaan jne. Pelaajien pelipaikkojen numerointi näkyy yllä olevasta kuvasta. Pelaaja siirtyy aina oman joukkueen syötönvaihdon yhteydessä myötäpäivään yhden pykälän eli esim., paikalta 1 paikalle 6. Pelaajan pitää ennen kuin pallo osuu aloitussyöttäjän käteen, olla omalla paikalla, mutta heti sen jälkeen pelaajat vaihtavat paikkaa peliroolin mukaisesti.

Siirtyminen aloitussyötön jälkeen. Tässä kappaleessa on hifistelyä pelipaikoista, mutta tämän voi jättää väliin. Keskitorjujat siirtyvät syötön jälkeen verkolla aina paikalle 3, passari verkolla paikalle 2 ja takakentällä ollessaan passari tulee passaamaan 2. ja 3. paikan väliin. Hakkuri siirtyy pelin ollessa käynnissä takakentällä 1. paikalle ja etukentällä useimmiten 2. paikalle. Aloitusjärjestyksessä pelaajat ovat roolin mukaisesti aina ristikkäispaikoissa esim. jos toinen yleispelaaja on paikalla 1 niin toinen on paikalla 4, keskipelaajat ovat silloin paikoilla 2 ja 5 sekä hakkuri paikalla 6 ja passari paikalla 3. Syöttöhetkellä takakenttäpelaaja ei saa olla vastaavan etukenttäpelaajan etupuolella eikä myöskään sivusuunnassa saa olla viereisen pelaajan väärällä puolella. 

Rajarikko. Takakentällä olevan pelaajan pitää hyökkäyksessä hypätä kolmen metrin viivan takaa. Libero ei saa passata kolmen metrin viivan etupuolella sormilla. Takaraja eli syöttöviiva ja kolmen metrin viiva ovat pyhiä eikä jalka saa hypätessä osua yhtään viivan päälle. Keskirajan päälle saa astua, mutta virhe tulee, jos jalka on kokonaan keskirajan yli. Verkkoon koskeminen on verkkovirhe. 

Side out hyökkäys (saidaut) tai peli on vastustajan syötöstä tapahtuva vastahyökkäys. Ihan yhtä hyvin sitä voisi kutsua vastaanottohyökkäykseksi. 

Pipe hyökkäys (paip) on hyökkäys kolmen metrin viivan takaa kutospaikalta. Tämä hyökkäys on yleispelaajien käytössä, koska hakkuri ollessaan takakentällä hyökkää ykköspaikalta. Pipe hyökkäys on vastustajille vaikea, koska se tulee keskihyökkääjien takaa nopealla tempolla. Samalla se on myös vaativa hyökkääjälle ja passarille. 

Saman kuuloinen termi on peippi. Kun pelaaja ei lyökään palloa, vaan pyrkii yhden käden sormilyönnillä nostamaan pallon yli torjunnan vastustajan kentän tyhjään paikkaan. Peipin alalajeja ovat tsekki ja power tip. Tsekkilyönnissä pelaaja lyö samalla lyöntiliikkeellä kuin iskulyönnissä, mutta rullaakin pallon yli torjunnan. Sakari Mäkinen ja Jiri Hänninen ovat taitavia näissä. Power tipissä eli suomeksi voimapeipissä hyökkääjä peippaa kovalla voimalla läpi tai ohi torjunnan. Liian pitkässä saattoliikkeessä on käsittelyvirheen vaara. Jos pallo nousee verkolle molempien joukkueiden tavoiteltavaksi, palloa voi yrittää painaa vastustajan puolelle tai kääntää voimakkaasti vastustajan käsistä yli sivurajan. Tämä taas on Mikko Eskon erikoisalaa. 

Keskihyökkäys on useimmiten pateri eli keskihyökkääjä tulee passarin etupuolelle passarin viereen, jolloin passari antaa nopean passin. Passi voi olla myös kaato, jolloin passi menee vähän pidemmälle vasemman olkapään kohdalle, jolloin hyökkäyssuunta on vastustajan ykköspuolelle. Takapateri on passarin takaa nopea.  Siirtohyökkäyksessä keskimies hyppää nopeaan passiin tietyn matkan päässä passarista ja saa pallon laakana sinne. 

Aloitussyöttö on joko hypäri, kova yläkierteinen lyönti, kuten esim. Jiri Hännisellä tai hyppyleija, hypystä lähetetään leijaava pallo ilman kierrettä, kuten esim. Mikko Eskon syöttö. Sitten on välimuoto, hybridi. Tässä vauhti ja käden liike on kuten hyppyleijassa, mutta pallo lyödäänkin lyhyellä kädenliikkeellä kova yläkierteisenä, mm. Severi Savonsalmi syöttää välillä näitä.

Pelaajavaihdot. Joukkueella on oikeus kuuteen pelaajanvaihtoon erää kohden. Yhdellä kertaa voidaan vaihtaa yksi tai useampi pelaaja. Erän aloittanut pelaaja voidaan vaihtaa ulos, mutta vain kerran erässä, ja hän voi palata vain omalle paikalleen aloitusjärjestykseen. Vaihtopelaaja voi tulla peliin vain kerran erässä, erän aloittaneen pelaajan paikalle, ja hänen tilalleen voidaan vaihtaa vain pelaaja, jonka tilalle hän tuli.

Erän sisällä tapahtuvissa pelaajavaihdoissa pelaajista tulee siis pari. Esim., jos Joe Laakso tulee Sebastian Röslerin tilalle aloitussyöttäjäksi ja syötön jälkeen Laakso halutaan ottaa vaihtopenkille, niin hänen tilalleen voi ottaa ainoastaan Röslerin. Rösleriä ei voi enää erän aikana vaihtaa, koska pelaajan saa kerran erän aikana ottaa vaihtoon ja takaisin kentälle ja silloin tämän parin vaihdot on käytetty.

Sitten on muutamia tyrvääläisiä termejä, joita ei kuule Ylellä, ei Ruudulla, mutta vanhempi polvi käyttää. Nuoremmat ja pelaajat eivät näitä viljele, mutta hyvä on nämäkin ymmärtää. Tässä muutama.

Pasma. Pallo on pasmasa jos se osuu verkon yläreunassa olevaan verkkonauhaan. VaLePan verkon yläpasmasa lukee Jackon. Sen edeltäjä oli Paavo Tihveräisen vuonna 1962 perustama Isora. Sastamalan seudulla styrox-levy edelleen tunnetaan laajasti nimellä tihveräinen.

Kauhee taagi on poikkeuksellisen voimakas iskulyönti. Synonyymi tälle on hirvee mässi.

Vihellyksen jälkeen toivotaan, että pelaajat huruttavat pallon. Tällöin pallo vieritetään lattiaa myöten pallotytöille/pojille.

Talvella mummu tuli rollaattorinsa kanssa Vexve Areenalta Ratakatua kohti. Mummu pelästyi tiellä menevää autoa ja kellahti nurin lumihankeen. Autoilija riensi hätääntyneenä kysymään, miten kävi. Mummu hihkaisi naama lumessa ojan pohjalta: – Hyvin kävi, VaLePa voitti 3-1. 

Liitän tähän vielä linkin wikipediaan, siellä on lähdetty liikkeelle aivan perusasioista https://fi.wikipedia.org/wiki/Lentopallo

X