C-tytöt 03:n sarjakausi hienoon päätökseen

8.4.2018

Niukasti SM-finaalien ulkopuolelle jääneet VaLePan 03-tytöt pelasivat lauantaina kauden päättävän sijoitusturnauksen Lempäälän Sääksjärvellä. Turnauksessa ratkaistiin sijat 17-22 C-tyttöjen sarjassa, jossa pelasi ennätykselliset 140 joukkuetta. Tamperelaisen Kalevan Lentopallon ja VaLePan lisäksi mukana olivat Raision Loimu, Järvenpään Blues Volley, Someron Pallo 03 sekä Virtain Veikot. Turnaus pelattiin kahdessa lohkossa, joista molemmista kaksi parasta eteni ratkomaan sijoja 17-20 kolmosten pelatessa sijoista 21-22. Muutama tytöistämme pelasi jo viime vuonna vanhempien C-tyttöjen mukana päätyen sarjassa sijalle 21. Tytöillä olikin selkeä tavoite parantaa tätä sijoitusta ja edetä maan 20 parhaan joukkoon.

Ensimmäisenä aamulla vastaan asettui kotijoukkue KaLe. Peli oli jatkon kannalta tärkeä, koska kolmanneksi joukkueeksi lohkoon oli arvottu kivikova Raision Loimu. Peli alkoi tasaisena VaLePan johtaessa pitkään 1-3 pisteellä. KaLe kiri ensimmäistä kertaa tasoihin tilanteessa 23-23, mutta VaLePan hermo piti ratkaisupalloissa paremmin ja erä lopulta riemukkaasti VaLePalle 26-24. Peli oli pääsääntöisesti hyvää, mutta jännitys näkyi joukkueiden pelissä mm. useina verkkovirheinä. Toisessa erässä KaLe karkasi heti alussa edelle lähinnä VaLePan hyökkäysvirheidensä myötä. Koko erä oltiin takaa-ajajina ja erälukemat 22-25 tarkoittivat kolmatta ja ratkaisevaa erää. Tähän erään tyttömme heräsivätkin pelaamaan parhaalla tasollaan. Vastaanotto oli erinomaista, hyökkäys tehokasta ja erässä kaivettiin myös useita hienoja puolustuksia. Voitto VaLePalle pistein 15-10.

Seuraavana kohdattiin Loimu. Mahtoivatko tyttömme laskea olevansa jo jatkossa, koska pelistä ei meinattu saada minkäänlaista otetta. Loimu piti tahtipuikkoa etenkin painavalla syötöllään. Yhdeksän ässää ja neljä annettua vastapalloa eivät jättäneet VaLePalle mahdollisuuksia, vaan erä helposti Loimulle 12-25. Toiseen erään vastaanotto tarkentui ja peliin päästiin paremmin mukaan. Taistelu kaatui kuitenkin huolimattomaan syöttö- ja hyökkäyspeliin: 5 syöttövirhettä ja 7 suoraa hyökkäysvirhettä, ja tämäkin erä Loimulle 18-25. Loimun voitettua vielä KaLen oli VaLePa kuitenkin selvittänyt tiensä turnauksen välierään toisen lohkon voittanutta SoPa 03:a vastaan.

SoPan 03 ja 04 -joukkueita vastaan on pelattu kauden aikana useita tasaisia kamppailuja, joten vastustaja tunnettiin hyvin. SoPan peli perustuu kovaan keskihyökkäykseen, minkä lisäksi ilkeitä peippejä heitellään todella paljon. Tähän turnaukseen SoPa oli koonnut parhaat pelaajansa 03 ja 04 -joukkueista, joten vastus ei tulisi olemaan helppo. Ensimmäiseen erään SoPa tuli vahvasti VaLePan pelin takkuillessa. SoPa eteni ponnettomalta vaikuttaneen VaLePan edellä 19-25 -erävoittoon. Toinen erä lähti liikkeelle samaa tahtia. VaLePalle heti alkuun neljä omaa virhettä, ja SoPa eteni ensimmäisen tehdyn pisteensä myötä jo 0-5 -johtoon. Tässä kohtaa valmentaja Ville Innan aikalisä herätti lopulta VaLePan. Tämä kauden viimeinen turnaus ratkaisisi, kumpi koko kauden tasaisesti kamppailleista seuroista olisi lopulta sarjassa korkeammalla. VaLePa löysikin aikalisältä vielä kerran upean taisteluilmeen. Vastustajan peipit torjunnan takaa sekä myös kovat lyönnit etenkin vitoskulmasta nostettiin järjestäen peliin. Myös hyökkäyksiin löytyi uutta puhtia, kun etenkin yleispelaaja Viia Rainio alkoi lyödä palloa vastustamattomasti vastustajan kenttään. Hienon nousun myötä erävoitto VaLePalle 25-21. Kolmas erä jatkui VaLePan komennossa jo 7-3 -tilanteeseen. Tässä vaiheessa SoPa tyytyi enää lähinnä toimittamaan palloa VaLePan puolelle, mutta VaLePan viiden lähes peräkkäisen oman helpon virheen myötä vastustaja olikin yhtäkkiä edellä 8-9. Vaihtopalloilla edettiin aina tilanteeseen 12-13 SoPalle, kunnes VaLePa osoitti tiukassa paikassa luonteensa, ja päätti pelin lopulta Lyyti Ryypän ässällä lukemiin 15-13.

Pitkän päivän päätteeksi oteltiin vielä turnausvoitosta Loimua vastaan. Makean SoPa-voiton jälkeen VaLePan takki oli kuitenkin tyhjä, ja Loimu oli väsyneiden joukkueiden kohtaamisessaa selvästi vahvempi. Ensimmäisessä erässä Loimu eteni VaLePan virheillä johtoon 0-8 ja jatkoi tästä erävoittoon 15-25. Valmennuksen herättelystä huolimatta toinenkin erä alkoi nihkeästi Loimun tahtiin lukemiin 0-7, mistä ei enää noustu. Tämäkin erä nopeasti Loimulle 10-25.

Vaikka viimeisestä pelistä jäi vähän valju maku, oli kausi tytöiltä kokonaisuutena erinomainen. Kauden alussa tytöt asettivat tavoitteekseen pääsyn kevään SM-välieriin, eli maan 28 parhaan joukkoon. Lopulta sijoitus oli 18. Valmennus Ville Inna, Pave Vuorenmaa, Jussi Jalonen sekä Arto Mäkinen ovat tehneet tyttöjen kanssa hienoa työtä.

Takaisin