C-tytöt 03 lähelle SM-finaalipaikkaa

27.3.2018

VaLePan C-tytöt lähtivät lauantaiaamuna kannattajineen linja-autolla kohti Helsingin Puistolaa. Edessä oli Vantaan PuMa Volleyn emännöimä välieräturnaus, jossa panoksena oli kaksi paikkaa SM-finaaliturnaukseen Kuortaneelle. Turnauksen muut joukkueet tulivat Pohjanmaalta: Kauhavan Wisa ja Seinäjoki Lentis. Haaste oli koko kauden 1-sarjaa D- ja E-pooleissa pelanneelle VaLePalle erittäin kova. Kaikki muut kolme joukkuetta ovat pelanneet kaudella SM-sarjassa, Wisa pääosin B-poolissa, jossa PuMakin on ollut välilllä mukana.

Ensimmäisenä kohdattiin päivän ennakkosuosikki Wisa, joka oli jo voittanut ottelunsa Seinäjokea vastaan. VaLePan pelinrakentelu yski, kun Wisa sitä vastoin pelasi erittäin varmaa ja tehokasta peliä. Vastustaja oli järjestäen kolmella torjujalla vastassa laitahyökkäyksiämme. Wisan passari taas käytti hyökkääjiään monipuolisesti ja etenkin keskihyökkäys oli VaLePalle tuhoisaa. Ottelu lopulta selkeästi Wisalle 16-25, 17-25.

Ensimmäisen pelin jälkeen tytöillä oli selkeä tasonnoston paikka. Avaimet olivat edelleen omissa käsissä, mutta finaalipaikka edellyttäisi kauden parasta peliä. Seuraavaan otteluun Seinäjokea vastaan kentälle tulikin sisuuntunut VaLePa. Seinäjoen peli perustuu erinomaiseen kenttäpuolustukseen ja virheettömyyteen, joten VaLePalta kysyttiin päättäväisyyden lisäksi myös malttia. Tällä kertaa keskihyökkäyskin saatiin hyvin mukaan, mikä toi lisää vaihtoehtoja peliin. VaLePa hallitsi ensimmäistä erää niukasti johtaen koko ajan muutamalla pisteellä, ja johto kesti loppuun asti erän päättyessä 25-22. Toisesta erästä muodostuikin todellinen jännitysnäytelmä. Tällä kertaa Seinäjoki sai alkuun pienen kaulan, josta se piti kiinni sitkeästi. Vastustajan eräpallotilanteessa 20-24 Seinäjoki oli jo valmis kolmanteen erään, mutta VaLePa päätti toisin. Yleispelajaa Viia Rainion näyttävä viistohyökkäys 2-paikalta, minkä jälkeen tyttö itse asteli syöttöruutuun. Viian kantti piti tiukassa paikassa erinomaisesti, ja piste pisteeltä VaLePa kiri eroa kiinni. Vastustajan aikalisä tilanteessa 24-24 ei enää muuttanut ottelun suuntaa, vaan VaLePa vei loputkin pisteet, erävoiton 26-24, ja näin koko ottelun.

Upean taistelun jälkeen edessä oli SM-finaaliturnauspaikan ratkaiseva ottelu paikallista PuMaa vastaan. PuMan vahvuus on etenkin erinomainen aloitussyöttö. Kotijoukkue aloittikin pelin vahvasti juuri kovan syöttönsä turvin. VaLePakin pääsi pian peliin mukaan, mutta vähillä virheillä pelannut PuMa piti etumatkansa, ja vei erän 20-25. VaLePa ei kuitenkaan luopunut taistelusta, vaan tuli toiseen erään täynnä päättäväisyyttä. Syöttöön saatiin lisää tehoa samalla kun oma vastasnotto toimi yli 80 % tarkkuudella. Virheetön ja tehokas hyökkäyspeli toi VaLePalle vakuuttavan erävoiton 25-18, ja ratkaisu siirtyi kolmanteen erään. Erä eteni tasaisena tilanteeseen 6-6, kunnes PuMan tehohetki ratkaisi pelin. Parilla pahalla ässällä, erinomaisella puolustuspelillä sekä taitavilla peipeillä ja osin onnenkin avustamana tilanne oli pian 7-14. VaLePa kaunisteli vielä hieman numeroita loppulukemiksi 10-15.

PuMa eteni Kauhavan seuraksi SM-finaaleihin, ja VaLePa jatkaa turnauskolmosena ottelemaan sarjan sijoista 17-22. Kyseisessä ikäluokassa kilpailu on ollut erittäin kovaa, ja tänä vuonna sarjassa on mukana ennätykselliset 139 joukkuetta. Vaikka niukka tappio jäi luonnollisesti harmittamaan, on suoritus erinomainen. Rutinoituneet vastustajat ovat pelanneet kauden pääosin SM-sarjaa, johon VaLePan tytöt eivät ole yltäneet vielä kertaakaan.

Tyttöjen peli on kehittynyt edelleen vahvasti, ja etenkin vastaanottopelissä oltiin jopa vastustajia edellä. VaLePalla on myös kova hyökkäys, kun keskeltäkin päästään päättämään palloja koko ajan paremmin. Helppoja virheitä tulee vielä vastustajia enemmän. Yhteisiä kuusikkoharjoituksia ja rutiinia kovista peleistä tarvitaan vielä lisää, mutta tämäkin päivä osoitti, ettei ikäluokan kärki todellakaan ole enää kaukana.

Takaisin