C-tytöt 03 SM-välieriin turnausvoitolla Sylväällä

29.1.2018

VaLePan C-tytöt 03 lähti kevään ensimmäiseen pooliturnaukseen kovin odotuksin. Joukkue asetti sarjakauden alkaessa tavoitteekseen pelata keväällä SM-välierissä. Nyt tämä oli mahdollista varmistaa, ja vielä kotiturnauksessa Sylväällä. Panokset olivat kovat, koska turnausvoitolla SM-välieräpaikka olisi varmistettu, kun taas kolmas tai neljäs sija tarkoittaisi mahdollisuuksien menettämistä jo ennen viimeistä viidettä poolikierrosta. Tytöt olivat hyvin tietoisia tilanteesta, ja olivat keskenään sopineet menevänsä yhdessä syömään, KUN tavoite SM-välieräpaikasta olisi saavutettu. Samoin tavoittein olivat turnauksessa tosin liikkeellä myös Salon Viesti, Vampulan Urheilijat sekä Vantaan Lentopallo.

Ensimmäisessä ottelussa kohdattiin Vampula. Kovat odotukset ja kotiyleisön kannustus eivät kipsanneet joukkuetta, vaan VaLePa lähti otteluun vahvalla asenteella. Vampula oli läpi erän lähes vastaantulija, kun VaLePa esitti kauden siihen asti parasta peliään. Oma syöttö oli paha, ja kun vastaanotto toimi, pääsivät tytöt esittämään todella tehokasta hyökkäyspeliä. Eränumerot VaLePalle yksipuolisen esityksen jälkeen 25-15. Toinen erä alkoi samoissa merkeissä, kun VaLePa rallatteli nopeaan tahtiin 6-0 johtoon. Hyvänolontunne pääsi ehkä hiipimään tässä kohta puseroon, kun Vampula pääsi muutaman peräkkäisen onnistumisen myötä peliin kiinni. Myös VaLePan vastaanotto rakoili ja vasta valmentaja Ville Innan toinen aikalisä tilanteessa 9-13 toi taas ryhtiä peliin. Vastustajan paha syöttö alkoi nousta paremmin, ja piste pisteeltä eroa kurottiin kiinni. VaLePa siirtyi ensimmäistä kertaa johtoon tilanteessa 18-17, ja vaikka Vampula laittoi vielä hyvin hanttiin, vei VaLePa toisenkin erän lopulta ansaitusti 25-22. Ottelussa etenkin yleispelaaja Viia Rainion hyökkäystyöskentely oli näyttävää katsottavaa. Pallo lähti nelospaikalta lukuisia kertoja hämmästyttävän korkealta vastustajan torjunnan yli parkettiin, tuloksena kahteen erään joukkueen parhaat tehot 14 (+9).

Seuraavana vastaan asettui Vantaan Lentopallo, jolle syksyn toisella poolikierroksella hävittiin niukasti 23-25, 24-26. Vantaan peli pohjautuu virheettömyyteen ja hyvin liikkuvaan joukkuepuolustukseen, jolloin jokainen oma piste on aina kovan työn takana. Ensimmäisen pelin voiton myötä tavoite oli jälleen askelen lähempänä, ja tässä vaiheessa jännitys iski tosissaan tyttöjen otteisiin. Hyökkäykset eivät meinanneet millään kuolla, ja kun vielä Vantaan passari Aino Ostrovskij sai pahoilla aloitussyötöillään VaLePan vastaanoton rikki, oli tilanne pian jo 5-13. Villen erän toinen aikalisä herätti lopulta tytöt, jotka tajusivat, että tällaista sitkeää vastustajaa vastaan ei pärjää kuin uskaltamalla hyökätä kovaa ja pelaamalla jokaisen pallon loppuun asti. Tilanne saatiinkin käännettyä, kun tällä kertaa VaLePan passari Siiri Lehto pääsi syöttämään peräti 10 kertaa peräkkäin. VaLePa puolusti vuorostaan pallot järjestäen peliin, ja laitahyökkäys alkoi tehota. Tytöt pelasivat kuin hurmoksessa, ja vieden erän 25-16. Toisen erän alku oli kuin ensimmäisen toisinto, kun Ostrovskij repi joukkueelleen jälleen pahoilla aloitussyötöillä johdon 3-11. VaLePa ei saanut tämän jälkeenkään peliään uomiinsa. Vaikka vastaanottoon löytyi tarkkutta, tuhrittiin hyökkäykset järjestäen pitkiksi tai verkkoon. Peräti 17 oman virheen myötä erä Vantaalle 14-25, ja edessä hermoja raastava kolmas erä, joka oli käytännössä pakko voittaa. Erätauolla valmennus kysyi tytöiltä, kuka haluaa voittaa pelin. Joukkueen kapteeni Pauliina Kaski selvästi halusi, ja astui upeasti esiin. Hän tsemppasi joukkueelleen jälleen uskon omaan tekemiseen ja näytti kentällä loistavaa esimerkkiä. Hakkurina pelaava Pauliina otti kaksi huikeaa puolustusta tiikereillä ennen kuin astui syöttöruutuun, josta paukutti peräti neljä ässää. Kun muu joukkue vastasi vielä huutoon, kääntyi peli VaLePalle 15-7 -erävoiton myötä. Ottelun tehokkain oikeutetusti Pauliina Kaski 15 (+11).

Turnaus pelattiin Sylvään salissa yhdellä kentällä, ja päivä sai arvoisensa huipennuksen, kun viimeisenä vuorossa oli VaLePan ja kaksi selvää voittoa ottaneen Salon Viestin ottelu. Tämän ottelun voittajaa odotti himoittu paikka SM-välieriin. Salon pitkä ja fyysinen porukka oli pelannut pitkin päivää vakuuttavaa hyökkäyspeliä. Kun Salosta oli vielä lähtenyt mukaan hieno ja äänekäs kannattajajoukko haastamaan Sylvään kotiyleisöä, oli tunnelma salissa taattu. Tällä kertaa VaLePa oli kääntänyt ottelun panoksen ja kotiyleisön kannustuksen voimavarakseen, eikä edellispelin hermoilusta näkynyt merkkiäkään. Kun myös Salo pelasi parhaalla tasollaan, oli peli alusta alkaen todella laadukastta ja viihdyttävää. VaLePa hallitsi ensimmäisen erän alkua hienokseltaa edeten parhaimmillaan 14-9 -johtoon. Salo ei antanut periksi, vaan vaani koko ajan kintereillä. VaLePa piti kuitenkin pintansa ja voitti erän 25-21. Toisessa erässä meteli katsomossa vain yltyi, kun VaLePa – Viesti -huudot kilpailivat keskenään. Molemmat joukkueet pystyivät ottamaan tilanteesta kaiken irti, ja esittivät upeaa ja taistelevaa lentopalloa. Kumpikaan joukkue ei tehnyt juuri virheitä, vaan jokainen piste täytyi ansaita. VaLePa puolusti libero Heidi Hirvosen johdolla toistuvasti vastustajan pahatkin hyökkäykset takaisin peliin. Kun myös Viestin kenttäpuolustus taisteli hienosti, eteni erä tasatahtia johdon vaihdellessa 1-2 pisteellä vuoroin kummallekin. Salon johtaessa 19-20 syöttövuoroon asteli keskitorjuja Jenna Vieras, joka vei kolmella peräkkäisellä ässällä VaLePan etumatkalle 22-20. Salo taisteli vimmatusti loppuun saakka, mutta VaLePa piti johtonsa, ja vei erän 25-21, ja samalla ottelun, turnausvoiton sekä arvokkaan paikan SM-välieriin. Viimeisen ottelun tehokkain oli kapteeni Kaski lukemalla 14 (+12).

Kokonaisuutena turnaus oli hyvätasoinen ja Sylvään tunnelma erinomainen. Vaikka Vantaa- pelissä jännitys heijastui VaLePan virheinä, pelasivat tytöt muutoin kauden parasta peliään, ja ansaitsivat voittonsa kestäen hienosti kovien panosten tuomat paineet. Kyseessä oli nimenomaan koko joukkueen voitto. Yhteispeli ja joukkuepuolustus olivat avaimet menestykseen, mikä luo pohjan myös tehokkaalle hyökkäyspelille. Kun kauden ensimmäinen tavoite on saavutettu, pääsevät tytöt jälleen pykälän lisääntyneellä itseluottamuksella jatkamaan harjoittelua ja haastamaan tosissaan muita ikäluokan parhaita joukkueita tavoitellessaan paikkaa Kuortaneella keväällä pelattavaan SM- finaaliturnaukseen.

Takaisin