Kilparyhmä yhden pisteen päähän A-poolista

11.11.2018

B-tyttöjen kilparyhmä lähti haastajana SM-sarjan B-pooliturnaukseen Maskuun. Ensimmäisenä VaLePa kohtasi kevään C-tyttöjen Suomen mestarin Katajan, jonka pelaajista pääosa on ollut mukana myös maajoukkueringissä. VaLePan tytöt puhuivat jo ennakkoon vastustajan kovuudsta. Peli eteni tasaisesti tilanteeseen 14 – 14, kunnes Katajan Nea Laaksonen ratkaisi erän viidellä ässällään johdattaen kotijoukkueen erävoittoon 25 – 16. Toiseen erään VaLePalle jäi käsijarru päälle, ja Maskun eteni nopeasti 6 – 0 -johtoon. Masku hallitsi loppuun saakka vieden toisenkin erän 25 – 18. Katajassa näkyy vuosia hiottu joukkuepeli, kun VaLePan tytöt ovat pelanneet yhdessä vasta pari kuukautta. Yhteinen kokemus näkyi etenkin vastaanotossa ja omien virheiden määrässä. Pelin jälkeen VaLePan tytöt totesivat, että ottelu olisi ollut aivan voitettavissa. Oma peli ei vaan oikein käynnistynyt, kun vastustajaa kunnioitettiin liikaa.

Päivä jatkui Nurmon Jymyä vastaan, ja jälleen verkon toisella puolella oli maajoukkueryhmän tyttöjä. VaLePa oli saanut itseluottamusta huomattuaan oman hyvän ja päättäväisen pelin riittävän tälläkin tasolla. Ohjakset otettiin heti rohkealla syötöllä ja hyökkäyspelillä, ja ensimmäisen erä vietiin komeasti 25 – 19. Toisessa erässä karattiin jo 7 – 2 -johtoon lähes kaiken onnistuessa. Jymy käänsi kuitenkin muutaman pitkän pallorallin edukseen ja eteni 9 – 14 johtoon, kun VaLePan ote hieman katosi. Peli jatkui aaltoillen, ja VaLePa selvitti jo kolme eräpalloa edeten tilanteeseen 24 – 24. Kiri ei riittänyt, vaan Jymy vei seuraavat pallot ja erän 24 – 26. Kolmas erä eteni VaLePan hallinnassa, kunnes nyt Jymy nousi tasoihin 12 – 12. Ville Innan aikalisältä kentällä palasi päättäväinen VaLePa. Yleispelaaja Teija Vuorenmaa löi kolme peräkkäistä pistettä vastustajan kenttään, ja pukkipaidat pääsivät juhlimaan ottelun voittoa.

Outokummun Partio antoi myrskyvaroituksen lyöden Katajan hienolla pelillä 2 – 1 ja asetelma VaLePan viimeiseen peliin oli selvä: 2 – 0 -voitolla nousu A-pooliin, muussa tapauksessa paikan veisi Partio. Tietoisina panoksista joukkueet taistelivat joka pallosta ja peli oli tasaista. Partio sai jo kolme eräpalloa tilanteessa 21 – 24. Tukalassa paikassa ensin virhe vastustajalleja seuraavassa pallossa Teija Vuorenmaa hyökkäsi pisteen nelospaikalta. Kapteeni Kaski syötti perään vielä ässän, ja tilanne oli tasan. Tilanteessa 25 – 25 Viia Rainio päätti pitkän taistelupallon VaLePalle. Erä katkesi Vuorenmaan ässällä, ja unelma A-poolista oli yhden erävoiton päässä. Toiseen erään Partio tuli sisuuntuneena edeten 12 – 18 -johtoon. Kaski nousi esiin torjuen ensin vastustajan nelospaikan hyökkäyksen ja antoi seuranneella syöttövuorollaan kovaa painetta Partion vastaanotolle. Tilanne oli pian tasan 18 – 18. Taistelu eteni pallo pallolta VaLePan hankkiessa ottelupallon tilanteessa 24 – 23. Vastustaja oli kuitenkin vahvempi onnistuen seuraavassa hyökkyksessään ja ratkaisten erän kahdella ässällä lukemiin 24 – 26. VaLePa jatkoi hienosti loppuu saakka vieden kolmannen erän 15 – 10.

Kataja, Partio ja VaLePa päätyivät kaikki kahteen voittoon. Yksi erätappio liikaa vei VaLePan lopulta C-pooliin yhdessä Nurmon Jymyn kanssa. Tytöt pystyivät tasapäiseen taisteluun maan kärkijoukkueita vastaan, vaikka kokemusta tältä tasolta ei monella ole. Jatkossa kuvia ei enää varmasti kumarreta. Marraskuussa SM-sarjaa jatketaan C-poolissa, jossa jokaista ottelua lähdetään jälleen voittamaan.

VaLePa oli Maskussa kahdeksalla pelaajalla ilman passari Anna Turria ja keskitorjuja Siiri Jalosta. Lyyti Ryyppä onnistui hyvin passarina kuten muukin joukkue yleispelaajina Viia Rainio ja Teija Vuorenmaa, hakkurina Pauliina Kaski, keskitorjujina Emmi Laikko ja Nea Malmström sekä liberoina Heidi Hirvonen ja Milla Pääkkönen. Hyppysyötöillään kunnostautuivat Kaski, Rainio ja peräti 15 ässää tehnyt Vuorenmaa. Tehokkain hyökkääjä oli Ryypän kanssa hyvän yhteyden löytänyt Rainio tappaen 41 % saamistaan passeista. Tällä tasolla on totuttavkoviin syöttöihin, ja aloitusten vastaanotossa olikin ajoittain haasteita. Nostopelissä niukasti parhaiten onnistui Hirvonen 39 %:lla ja kahdella päästetyllä ässällä. Taisteluilme ja kenttäpuolustus oli koko joukkueella hyvää, ja etenkin molemmat liberot Pääkkönen ja Hirvonen kaivoivat useita pahoja palloja peliin. Torjuntapisteitä päivän aikana saatiin vain kolme. Päivän tehokkain valepalainen oli Teija Vuorenmaa lukemalla 48 (+8).

Takaisin