Onnittelut Mikko 40 v 3.9.2018

Tyrvään Sanomat, Hanna Pihlajamäki:

40 vuotta täyttävä Mikko Esko kertoo, mistä kaikki alkoi – ”Pallon tuoksu on Sylvään salissa vieläkin” – Katso nostalgiset kuvat peliuran varrelta

40 vuotta täyttävälle Suomen lentopallomaajoukkueen tähdelle Mikko Eskolle pelaaminen ei ole ikäkysymys. Voitonnälkä ja pelaamisen palo ajavat häntä eteenpäin edelleen. Näin parikymmentä vuotta jatkunut ammattilaislentopalloilijan ura sai alkunsa.

 

HANNA PIHLAJAMÄKI

40 vuotta täyttävä Mikko Esko kertoo, mistä kaikki alkoi – "Pallon tuoksu on Sylvään salissa vieläkin" – Katso nostalgiset kuvat peliuran varrelta

Mikko Esko viettää vapaa-aikaansa perheen mökillä ja pelaa tennistä. Rolle-koira kulkee arjessa mukana.

Hanna Pihlajamäki

On joulu 1980-luvun alussa.

Pirjo ja Mauri Eskon poika Mikko käärii joululahjapaperista esiin lentopallon. Pienelle pojalle sillä on iso merkitys – isompi kuin moni osaa arvatakaan.

Lähes neljä vuosikymmentä myöhemmin 198-senttinen ammattilentopalloilija Mikko Esko istuu pöydän ääressä omakotitalossaan Sastamalan Lousajassa. Ollaan paikassa, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä miehen lapsuudenkodista. 1980-luvulla samoilla kulmilla asuivat monet tulevat lentopallonimet, kuten liigapassarit Toni Tuominen ja Jussi Ahonen sekä VaLePan pronssivalmentaja Teemu Ryyppä. Ympäristö ei voinut olla vaikuttamatta pieneen Mikko Eskoon.

–Me pelasimme tosi paljon, omalla ajallakin, Muistolan koululla ja kotona käytävällä. Siivottiin vain maljakot pois. Pelasimme paljon – ja aina tosissaan, Esko muistelee.

Vaikka aikaa on kulunut, voitonnälkä ajaa lentopalloilijaa eteenpäin edelleen.

MIKKO ESKON KUVA-ARKISTO

Tästä kaikki alkoi. Mikko Esko sai 1980-luvun alussa joululahjaksi lentopallon. Kuvassa on myös äiti Pirjo Esko.

Tästä kaikki alkoi. Mikko Esko sai 1980-luvun alussa joululahjaksi lentopallon. Kuvassa on myös äiti Pirjo Esko.

Pelaamisen palo

Mikko oli tavattoman innostunut. Hän pallotteli kanssani paljon. Mikko tykkäsi siitä, ja minäkin tykkäsin. (Mauri Esko)

Pelaamisen palo ja kilpaileminen ovat olleet Mikko Eskolle ominaisia aina. Pikkupoikana hän mitteli lentopallon lisäksi naapurin poikien kanssa paremmuudesta pingiksessä ja sählyssä. Autotallin seinällä oli rankinglista, jonka kärkipaikasta pojat kisasivat totisesti.

Kotipaikkakunnan oma edustusjoukkue synnytti esikuvia. Mikko Eskolle yksi sellainen oli Jorma Inna – mies, josta tuli yksi hänen ensimmäisistä valmentajistaan.

Esko muistaa seuranneensa tarkasti kaikki VaLePan pelit.

–Muistan, kun pääsin katsomaan ensimmäisiä pelejä Sylväälle. Pallon tuoksu, se on siellä vieläkin.

MARKKU MÄKINEN

Mikko Esko pelasi juniorina joukkueessa, jota valmensi Jorma Inna (vas.). Sylvään pelissä joukkuekavereina olivat muun muassa Perttu Formisto, Henry Liukko-Sipi ja Mikko Inna. Mikko Esko on kuvassa oikealla.

Mikko Esko pelasi juniorina joukkueessa, jota valmensi Jorma Inna (vas.). Sylvään pelissä joukkuekavereina olivat muun muassa Perttu Formisto, Henry Liukko-Sipi ja Mikko Inna. Mikko Esko on kuvassa oikealla.

Lentopallokaupungin kasvatti

Mikko oli jo pikkupoikana harjoituksissa oppivainen ja tunnollinen. Asenne oli kunnossa ja se heijastui kaikkiin muihinkin joukkueessa. Täytyy olla hänestä ylpeä. Itsellekin se oli tosi hienoa aikaa. (Jorma Inna, Mikko Eskon ensimmäinen valmentaja)

Lentopallokaupunki jätti juniori-ikäiseen Mikko Eskoon jälkensä ja tasoitti hänen tietään maailmalle. Sittemmin hän pelasi kaikkiaan 14 kautta ammattilaisena ulkomailla.

MIKKO ESKON KUVA-ARKISTO

15-vuotiaana Mikko Esko kutsuttiin lentopallon maajoukkuerippileirille Kuortaneelle. Hän oli tuolloin 184 senttimetriä pitkä.

15-vuotiaana Mikko Esko kutsuttiin lentopallon maajoukkuerippileirille Kuortaneelle. Hän oli tuolloin 184 senttimetriä pitkä.

Ensimmäisen yhteyden ulkomaalaisseuroihin rakensi edesmennyt vammalalainen lentopallovaikuttaja Jukka Kutila. Vuonna 2001 Esko muutti Saksaan yhdessä tulevan vaimonsa Saaran (o.s. Loikkanen) kanssa ja aloitti Bundesliigassa TSV Unterhachingissa.

Sitten sattuma astui peliin. Huippuammattilaisseura Noliko Maaseik oli kiinnostunut Unterhachingin hakkurista. Seuratessaan häntä seuran edustajat näkivät myös Eskon pelaavan.

–Siirryimme sitten Noliko Maaseikiin molemmat. Se oli steppi paljon isompaan ja kovempaan seuraan.

Hyvät otteet Suomen maajoukkueessa ja Mauro Berruton valmennuksessa puolestaan avasivat Eskolle ovet Italian huippukovaan liigaan.

–Se oli jo kuin Amerikka. Ei sellaisesta osannut haaveilla ikinä. Ilman Mauroa en olisi siinä vaiheessa sinne päässyt, Mikko Esko myöntää.

Takaisin Suomeen

Toistaiseksi viimeisen ulkomaan kautensa Esko pelasi Turkissa Halkbank Ankarassa.

–Tiesin, ettei se ollut paras paikka, mutta perhe viihtyi siellä. Pelillisesti anti jäi kuitenkin vähäiseksi.

Eskot palasivat Suomeen. Sopimus VaLePan kanssa syntyi kaudeksi 2015.

Tähän ratkaisuun Esko on tyytyväinen. Enää hän tuskin lähtisi ulkomaille pelaamaan.

–Tänne on nyt asetuttu. Lapsilla on harrastukset ja koulu. Jos olisin halunnut pelata vielä ulkomailla, olisi pitänyt silloin jatkaa, Esko sanoo.

–Enää en lähtisi yksinäni koko kaudeksi. Maajoukkueen matkoillakin tulee jo koti-ikävä.

Perhe

Mikko leikkii paljon lasten kanssa ja laittaa ruokaa. Nuorempana hänellä kesti aika kauan, että hän pääsi tappion jälkeisestä pahasta mielestä yli, mutta nyt lapset ovat tasapainottaneet häntä. (Saara Esko)

Urheilijana Mikko Esko tunnetaan erittäin määrätietoisena, päättäväisenä ja kilpailuhenkisenä. Kentän ulkopuolella mies on toisenlainen. Hän luonnehtii itseään rauhalliseksi ja omissa oloissaan viihtyväksi.

Esko on kohta 8-vuotiaan Leon ja 6-vuotiaan Ainon isä. Hän seuraa lastensa harrastuksia, kuten kuka vanhempi tahansa. Esko on mukana muun muassa Leon jääkiekkopeleissä aina ehtiessään.

Millainen isä Mikko Esko on kaukalon laidalla?

–En ole sellainen isä, joka huutaa. En suhtaudu niihin peleihin niin vakavasti, Esko sanoo.

Ikäkysymys

Mikko Esko on pelannut kuluvan alkusyksyn Suomen lentopallomaajoukkueessa EM-karsintapelejä ja jatkaa seuraavaksi joukkueen mukana MM-kisoihin.

Syksy on kiireinen ja haasteellinen. Ennen MM-kisojen alkua lentopalloilija ehtii käydä kotona ainoastaan 3. syyskuuta, 40-vuotissyntymäpäivänään.

Esko myöntää, että lähestyvä uusi vuosikymmen on lisännyt ihmisten uteluja urheilu-uran loppumisesta. Hän ei anna tämän häiritä. Lopettaminen ei ole käynyt mielessä.

MARKKU MÄKINEN

Mikko Eskon paras saavutus maajoukkueessa on vuoden 2007 EM-kisojen 4. tila.

Mikko Eskon paras saavutus maajoukkueessa on vuoden 2007 EM-kisojen 4. tila.

Ainakin yhdellä mittarilla mitattuna Esko on nyt uransa parhaassa kunnossa. Voimatasot ovat huipussaan, ja mies nostaa kyykystä ja rinnalta vedosta enemmän kuin koskaan.

–Kaksi viime kautta on tuntunut koko ajan tosi hyvältä. Jos tässä iässä pystyy olemaan siinä kunnossa kuin 25- tai 30-vuotiaana, niin se on jo hyvin, hän toteaa.

Menestyksen nälkä

Urheilijana hän on äärimmäisen tarkka ja kunnianhimoinen. (Saara Esko)

Menestys on ruokkinut Mikko Eskon motivaatiota pelata lisää, paremmin ja saavuttaa enemmän.

–Vaikka olenkin kokenut pelaaja, tappiot ottavat edelleen pattiin. Jotkut pelaajat pystyvät selittämään itsensä pois vastuusta hävityn pelin jälkeen. Itse en ole ikinä kokenut, että olen pelannut hyvin, jos olemme hävinneet. Ehkä se on passarin roolissa vaikeaa, Esko miettii.

Hän toivoo, että saa lopettaa urheilu-uran omasta tahdostaan, eikä esimerkiksi loukkaantumisen takia.

–Kun lopetan, teen sen varmaan nopeasti, kun tuntuu, ettei enää kulje.

Pelkän iän vuoksi – vain siksi, että täyttää 40 – ei ole järkeä lopettaa.

Suunnitelmaa urheilu-uran päättymisen varalle Eskolla ei ole, eikä hän halua sellaista tehdäkään.

–Jos alkaisin miettiä, mitä teen seuraavaksi, voisi se olla henkistä valmistautumista lopettamiseen.

Kiinnostaako sinua valmentaminen uran jälkeen?

–Kyllä se jotenkin kiinnostaa. Olen niin paljon pelannut lentopalloa, että kyllä siinä varmasti olisi jotain annettavaa.

Edelleen hän on innostunut kuin pikkupoika. Edelleen hän haluaa olla hyvä. (Mauri Esko)

Mikko Esko juhlii syntymäpäiväänsä lähipiirissä 3. syyskuuta. Jutun kursivoidut tekstit ovat lainauksia Mikko Eskon läheisten ja tuttujen haastatteluista.

Mikko Esko

Lentopalloilija, pelirooliltaan passari.

Syntynyt 3. syyskuuta 1978.

Kotoisin Vammalasta.

Pelannut lentopallourallaan muun muassa VaLePassa, Keski-Savon Paterissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Venäjällä ja Turkissa.

Suomen maajoukkueessa paras saavutus on vuoden 2007 EM-kisojen 4. sija.

Perheeseen kuuluvat lentopalloammattilaisena ulkomailla pelannut vaimo Saara (o.s. Loikkanen) sekä lapset Leo (s. 2010) ja Aino (s. 2012). Vuosi sitten perheeseen tuli myös koira Rolle.

Suoritti peruskoulun jälkeen ammattikoulussa 3-vuotisen ruokapalvelujen erikoistutkinnon. Keski-Savon Pateriin siirryttyään ja Pieksämäelle muutettuaan opiskeli lisäksi merkonomiksi urheilumarkkinoinnin linjalla.

On opetellut omatoimisesti soittamaan kitaraa. Pienenä on käynyt myös Elisabeth Rantasen pianotunneilla.

Haluaa, että asiat menevät niin kuin on suunniteltu. ”Saatan hermostua, jos jotain on päätetty ja sitten suunnitelmat muuttuvat. Se on minussa vähän rasittavakin piirre.”