Sastamala – Suomen lentopallopääkaupunki

Otsikon arvonimi on omin päin annettu, ei kenenkään virallisesti myöntämä. Sille on kuitenkin hyvin vahvat perusteet.

VaLePa teki lentopallohistoriaa. Joukkue saavutti nimellä Ford Store Levoranta SASTAMALA Mestarien liigassa paikan lohkovaiheeseen. Mestaruusliigassa VaLePa voitti kauden 2017-2018 Suomen mestaruuden ja se on seuran neljäs mestaruus. 2010-luvulla on neljän mestaruuden lisäksi tullut kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Lisäksi matkaan on tarttunut kolme Suomen Cupin voittoa.

VaLePalla on ainoana miesten liigajoukkueena joukkue 1-sarjassa. Menestys on ollut nousujohteista, tällä kaudella hienosti viides. Naisten 2-sarjajoukkue on asettanut kunnianhimoisen, mutta mahdollisen tavoitteen noususta 1-sarjaan.

Junioreissa VaLePa kamppailee harrastajamäärissä Nurmon Jymyn kanssa kärkipaikoista yli 300 juniorilla. Harjoitusryhmiä on 23 ja joukkueita yli 30.  Näillä kaikilla 1-3 valmentajaa, joukkueenjohtaja ja rahastonhoitaja, yhteensä lähes 90 aikuistoimijaa. Lisäksi on autokuskeina, kanttiininpitäjinä, huoltajina jne. lukematon määrä vanhempia. Sastamalalla on alueellinen lentopallokeskus, edellytyksiä on isommallekin alueelle. Toisen asteen lentopallolinja yhdessä VaLePan kanssa tarjoaa toisen asteen opiskelijoille erinomaiset harjoittelumahdollisuudet. Poikkeuksellista on, että lukion lisäksi myös ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat osallistua lentopallolinjalle. Yläkoulujen akatemiahanke ”Kasva urheilijaksi” käynnistyy ensi lukuvuonna Sastamalan Äetsän yläkoulussa, jatkossa varmaan kaikissa yläkouluissa. Sastamala, Sasky ja VaLePa tarjoavat laadukkaan urheilijapolun, jonka kautta lahjakkaimmilla on mahdollisuus kehittyä huipulle asti. VaLePa tarjoaa kaikille mahdollisuuden harrastaa ja kantaa siten merkittävää yhteiskuntavastuuta (juttu jatkuu kuvan jälkeen).

Pohja rakentuu seudun vahvalle lentopallohistorialle ja -kulttuurille. Kisan A-pojat voittivat SM-kisoissa hopeaa jo 1957. Keikyä hallitsi 60-luvulla nuorten sarjoja. Keikyän ja Vammalan lisäksi Mouhijärven ja Kiikoisten B-pojat ovat olleet voittamassa mitaleita. Lentopallo on pitkään ollut olennainen osa tätä kuttuseutua. Siltä kestävältä pohjalta nousee tämän päivän menestys. Seura on saanut kehittyä moderniksi urheiluseuraksi, jolla on toimiva organisaatio. Yritykset ovat nähneet VaLePan merkityksen. VaLePa on vahva vetovoima- ja tunnettuustekijä koko Sastamalassa. Pukkilogo tarjoaa näkyvyyden lisäksi yhteenkuuluvuutta työntekijöille ja asiakkaille. Yritykset kokevat osaltaan yhteiskuntavastuuta. Talkoolaiset ovat yksi tärkeä osa niin junioritoiminnassa kuin aikuisissa. Monet ovat saaneet itse pelata tai lapset ovat pelanneet, he laittavat hyvän kiertämään.

”Ei oo mua, on vaan me”, ei ole vain kaunis slogan. Se on alkanut toteuttaa itse itseään. VaLePa on seutukunnan yhteinen juttu, Mestarien liigassa jopa koko Suomen asia.

VaLePa tiedotus: Mauri