Mikko Korpelan kattava ennakko PAOK Thessaloniki ottelusta

Ennen tiistain peliä kannattaa lukea Mikko Korppi Korpelan asiantunteva ennakko.

P.A.O.K Thessaloniki vieraaksi lohkovaiheen avaukseen

Ford Store Levoranta Sastamala teki sen mitä kunnianhimoisesti lähti hakemaan ja selviytyi Mestarien liigan 4.kierrokselle, eli lohkovaiheeseen ensimmäisenä miesten suomalaisseurana sinä aikana, kun Mestarien liigaa nykymuotoisena on pelattu. 3.kierroksella kukistettiin kotipelissä Jihostroj Ceske Budejovice 3-0 ja vieraissa Tšekin ylpeys osoitti vahvuuttaan ja voitti ottelun 3-1, mutta kultaisessa erässä punnittiin kokemusta ja kupolin kovuutta se oli sastamalalaisilla kovempi luvuin 12-15.

Lohkovaiheen arvontaa jännitettiin perjantaina 17.11 ja lopulta aavistuksen viiden jälkeen ehtoopäivällä oli tiedossa, että Ford Store Levoranta Sastamala on B-lohkossa ja lohkon muut joukkueet ovat 1.korista tullut Halbank Ankara Turkista, 2.korista tullut P.A.O.K Thessaloniki ja 3.korista tullut Vfb Friedrichshafen. Lohkovaiheen ensimmäisessä Hämeenlinnassa tiistaina 5.12. pelattavassa ottelussa vastaan asettuu P.A.O.K Thessaloniki.

Thessaloniki on Kreikan toiseksi suurin kaupunki, jossa varsinaisen kaupungin alueella on n. 350 000 asukasta ja metropolialueella kaikkiaan rapiat 1 100 000 asukasta, se on myös koko kreikkalaisen Makedonian keskus. Thessaloniki sijaitsee Thermaikoslahden pohjukassa Chalkidikin niemimaan juuressa ja sieltä on matkaa Kreikan pääkaupunkiin Ateenaan aika lailla tarkkaan 500 km. Kaupungin historiassa on sen verran syvällisiä ja hieman arkojakin aiheita, että jokainen perehtyköön niihin itse, jos tahtoo mutta sen verran voidaan poiketa piipahtaan historian lehdillä, että Thessaloniki on perustettu 315 eaa. Eli vanhasta pitäjästä on kyse. Thessaloniki oli vuoden 1997 Euroopan kulttuuripääkaupunki eikä turhaan, sillä siellä on paljon nähtävyyksiä mm. museoita, kirkkoja ja muistomerkkejä. Urheilun saralla kaupungista tulee P.A.O.K:n lisäksi sellaiset yleisseurat kuin Aris ja Iraklis, tämä kolmikko on ymmärtääkseni enempi vähempi arkkivihollisia keskenään.

P.A.O.K on kaupungin muiden urheiluseurojen tavoin yleisseura, jolla lentopallon lisäksi vahvoja lajeja ovat koripallo ja jalkapallo. Seura on perustettu 1926 ja menestystä se on ehtinyt niittää pitkän historiansa aikana runsaasti. Kolmen edellisen kevään aikana joukkue on napannut Kreikan liigan mestaruuden, Kreikan cup mestaruus löytyy kaudelta 2014-2015 ja Mestarien liigaa seura pelaa kolmatta kautta putkeen, toistaiseksi paras sijoitus on 15. kaudelta 2015-2016. Cev cup: ja Challenge cup kausia seuralla on takana useampia ja paras sijoitus on rapiat 30 vuoden takaa Challenge cupin 5.sija. Kaudella 2009-2010 P.A.O.K Thessalonikin paidassa pelasi myös suomalaisväriä, kun Lelu Ojansivu ja Matti Hietanen takoivat siellä kauden verran, tuolta kaudelta nykyisessä joukkueessa pelaa enää nykyinen kapteeni keskitorjuja Giannis Pantakidis.

Ford Store Levoranta SASTAMALA – P.A.O.K THESSALONIKI
Ti 5.12.2017
Hämeenlinna, Elenia areena

Päätuomari:       Simone SANTI     (ITA)
Verkkotuomari:                  Andrii KOVALCHUK           (UKR)

 

Ford Store Levoranta SASTAMALA

 1 Jacob Guymer                  -93           203 cm Keskitorjuja                           AUS

2 Urpo Sivula                        -88           195 cm Hakkuri                                    FIN

3 Tommy Carmody           -92           208 cm Keskitorjuja                           USA

5 Markus Kaurto                -93           195 cm Keskitorjuja                           FIN

6 Erik Sundberg                   -92           202 cm Yleispelaaja                           SWE

7 Mikko Esko       (C)            -78           198 cm Passari                    FIN

9 Arttu Lehtimäki              -96           185 cm                   Passari                    FIN

10 Florian Ringseis           -92           188 cm Libero                      AUT

11 Peetu Mäkinen             -95           200 cm Yleispelaaja                           FIN

13 Olli Kunnari  -82           196 cm Yleispelaaja                           FIN

14 Ville Sorvoja                   -90           194 cm Hakkuri                                    FIN

16 Niko Suihkonen            -99           190 cm Yleispelaaja                           FIN

 

PÄÄVALMENTAJA: Sami ”Tietotekniikka” Kurttila                APUVALMENTAJA: Janne Kangaskokko

HUOLTAJA: Manu ”Tappara” Soro                                TILASTOT: Arto Weckman

 

P.A.O.K THESSALONIKI

Kreikkalaisseuran matka Mestarien liigan lohkovaiheeseen, ei vaatinut 3.kierroksen otteluita vaan he saivat suoran paikan. Suorat paikat määräytyvät maiden Euro cup ranking pisteiden perusteella ja Kreikalla on niitä kertynyt sen verran, että tällä hetkellä heiltä yksi joukkue saa suoran lohkopaikan. Viime kevään liigamestarina P.A.O.K ansaitsi tämän kauden paikan.

P.A.O.K:n 14 pelaajan rosterista löytyy viiden eri maan kansalaisuuksia. Ulkomaalaisvahvistukset tulevat Venezuelasta, Belgiasta, Israelista ja Hollannista. Maajoukkuekokemusta tietenkin Kreikan maajoukkueesta, venezuelalaishakkuri on entinen majumies, belgialaispassari on maansa ykköspelintekijä, israelilaisyp kuuluu majuryhmään ja hollantilaisyp on ollut ainakin rinkiin nimettynä. Kokeneessa ryhmässä on vain kaksi alle 25-vuotiasta, eikä heidän lisäkseen muita 90-luvulla syntyneitä on kolme.

Päävalmentajana häärii kokenut italialainen Daniele Ricci, jolta löytyy myös mittava pelaajaura passarina mm. 55 maaottelua vuosien 1967-1973 välillä. Valmennushistoria alkaa kaudesta 1983-1984 tuosta eteenpäin hän on toiminut valmentaja 11 eri italialaisseurassa ja kolmessa eri kreikkalaisseurassa. Pisin taival on kulunut Porto Ravennan peräsimessä, kun peräti 13 kauden mittainen pätkä päättyi keväällä 1997. Apuvalmentaja tai apuvalmentajiakin miehellä varmasti on, mutta niistä ei löydy tietoa, kun kreikkalaisilta nettisivustoilta ja jostain syystä ei ihan taitu noi kyrilliset aakkoset.

Viiden pelatun kierroksen jälkeen P.A.O.K on sarjataulukossa kakkospaikalla, kärsittyään ainoan tappionsa Mikko Oivasen Olympiakosille. Kuudennessa runkosarja ottelussaan he kohtaavat 2.12 sarjan keskikastiin kuuluvan Iraklis Chalkidaksen. Kauden alussa Kreikan liiga cupissa P.A.O.K pelasi kaksi ottelua, joista hävisi toisen ja ei selvittänyt tietään playoff:hin.

2 Giannis Pantakidis (C)                  -85           197 cm Keskitorjuja                           GRE

Kokenut seuraikoni ja kapteeni, joka pelannut käytännössä koko aikuisuransa P.A.O.K:n paidassa. Ainoa harharetki tapahtui kaudella 2011-2012, kun pelasi kauden GS Lamian riveissä. Palasi kuitenkin tuttuun ympäristöön ja pelaa nyt 11 kauttaan P.A.O.K:ssa. Pelillinen rooli joukkueessa on tällä hetkellä ns. kolmoskeskari eikä ole kauden aikana päässyt aloittamaan kuin neljä erää kuusikossa.

4 Dimitris Konstantinidis               -93           188 cm Libero                      GRE

Joukkueen kakkoslibero, jolle peliaikaa tullut vaihtelevasti. Alkukaudesta sai hieman enemmän vastuuta, mutta täyden pelin on viimeksi pelannut kauden avausottelussa 29.10. Tämän jälkeen vieraillut kentällä vain kolmen erän aikana. Pelaa nyt toista kauttaan P.A.O.K:n riveissä, kokemusta Kreikan pääsarjasta myös AC Orestiadan ja Ethinikos Alexandropoulis:n paidasta. Maajoukkuekokemusta junnuvuosina EM-kisoista.

5 Thanos Terzis  -79           193 cm Passari                    GRE

Kokenut kakkospassari, jolla nyt kolmas kausi putkeen menossa P.A.O.K:ssa, kaikkiaan kausia seurassa on neljä, kun ensi kertaa edusti seuraa jo viime vuosituhannen puolella nuorena kölvinä kaudella 1999-2000. Pitkän uransa aikana edustanut kaikkiaan seitsemää eri Kreikan pääsarjaseuraa, joukossa myös molemmat arkkiviholliset Thessalonikista. Kreikkalaiset eivät monesti ulkomaille juuri lähde, mutta konkarilta löytyy kaudet myös Espanjan ja Romanian pääsarjasta. Nuorempana edusti myös maajoukkuetta Euroopan liigassa ja EM-kisoissa. Rooli Valkiers:n takana on selkeä kakkospassari, pelannut kaksi erää ja nekin lokakuussa liiga cupissa ennen varsinaisen liigan alkua.

6 Thanos Papadimitriou                 -83           184 cm Libero                      GRE

Ettei mene ihan ittensä toistamiseks, niin sanotaan vaikka, että paljon pelannut joukkueen ykköslibero, joka palasi täksi kaudeksi P.A.O.K:n paitaan ja aloittaa nyt neljännen kautensa seurassa. Pelannut pääsarjaa myös seitsemässä muussa joukkueessa, joten melkoinen kiertolainen kyseessä. Ottanut paikkansa ykkösliberona ja kolmen viimeisen ottelun vastaanotto 67 % kertoo taatusti miksi on juuri nyt se pelaava libero.

8 Charis Sakoglou             -90           193 cm Hakkuri                                    GRE

Joukkueen toinen hakkuri, joka sai alkukaudesta vastuuta enemmänkin ja pelasikin ihan kelpo tehoilla, mutta jostain syystä vastuu on vähentynyt vaikka ns. ykköshakkuri ei ole loistanut. Pelaa toista kauttaan seurassa ja kokemusta löytyy myös kahdesta muusta Kreikan pääsarja seurasta. Kesällä 2015 kuului myös Euroopan liigan nimettyyn, maajoukkueryhmään vaikkei pelaavassa ydinryhmässä ollutkaan.

9 Sotirios Sotiriou             -86           198 cm Yleispelaaja                           GRE

Vara Yp, jonka peliaika on vähäistä ja onkin päässyt pelaamaan vain hajavaihtoja ja ennen runkosarjan alkua liiga cupissa muutaman erän. Toista kauttaan P.A.O.K:n paidassa pelaava yleismies on pukenut kaikkien thessalonikilaisseurojen pelipaidat päälleen ja lisäksi vielä kahden muunkin pääsarjaseuran.

10 Nikos Papangelopoulos           -88           202 cm Keskitorjuja                           GRE

Raamikas varakeskarin varakeskari, joka ei ainakaan tilastojen mukaan ole päässyt käymään kauden aikana kentällä vielä lainkaan. Ensimmäistä kauttaan joukkueessa pelaava karvan vajaa kolmekymppinen, jolta löytyy kokemusta peräti seitsemästä eri kreikkalaisseurasta seurasta, eli melkoisesta kiertolaisesta voidaan puhua.

11 Ernando Gomez           -82           195 cm Hakkuri                                    VEN

Kokenut venezuelalainen, joka ei alkukaudesta pelannut lainkaan, liekö jotain pientä vaivaa ollut. Mutta nyt kolmessa viimeisessä ottelussa ottanut ykköshakkurin paikan itselleen. Kolmatta kauttaan P.A.O.K:ssa pelaava konkari, jonka cv:stä löytyy kausia niin Turkin, Japanin, Kreikan, Brasilian ja kotimaansakin pääsarjoista ja monessa sarjassa, jopa useammasta seurasta. Nuorempana oli kovinkin lupaava, sillä alle 19- ja 21-vuotiaden arvokisoissa vuosituhannen vaihteessa valittu turnauksien arvokkaimmaksi pelaajaksikin.

13 Giannis Takouridis     -88           200 cm Keskitorjuja                           GRE

Toinen joukkueen kuusikkokeskareista, joka pelannut jokaisen erän mitä tällä kaudella pelejä on ollut. Hänellekin monen muun tapaan menossa kolmas kausi seurassa, mutta toki kokemusta löytyy myös viidestä muusta Kreikan pääsarjaseurasta ja mukana myös Thessalonikin muut joukkueet. Päässyt Euroopan liigassa pukemaan maajoukkuepaitaakin yllensä.

14 Panagiotis Pelekoudas             -89           200 cm Keskitorjuja                           GRE

Kuusikkokeskareista se toinen ja ehkä aavistuksen parempi ainakin hyökkäyspelissä. Hänkin pelannut likimain kaikki erät, mutta välillä otettu huilaan ja päästetty kapteeni irti. Ensimmäistä kauttaan P.A.O.K:n paitaa kantava Pelekoudas on kerryttänyt kokemusta myös kuudesta muusta kreikkalaisesta seurasta ja kaudella 2012-2013 pelasi Italian A1 liigaa Porto Ravennan riveissä. Mikä on melko harvinaista kreikkalaiselle, sillä usein he pelaavat vain kotimaansa liigaa, toki kovimmat pelaavat tai ainakin käyvät kokeilemassa toisaalla. Maajoukkuekin on tuttu vähemmän yllättäen Euroopan liiga peleistä.

15 Panagiotis Papadopoulos      -96          200 cm Yleispelaaja                           GRE

Joukkueen nuorin pelaaja ja toinen vara yleispelaajista. Vastuusta ei ole nuorukainen liiemmin päässyt, nauttimaan sillä päässyt kehiin vain neljän erän aikana. Toista kauttaan seurassa pelaavalle laiturille on nuoresta iästään huolimatta kertynyt kokemusta jo kolmesta muustakin Kreikan pääsarjaseurasta. Semmoinenkin yksityiskohta tuli vastaan kaverin taustoja tonkiessa, että on käynyt VaLePaa vastaan pelaamassa aiemminkin Foinikas Syrouksen paidassa ja sen tuloksen muistamme taatusti kaikki.

16 Matthias Valkiers       -90           194 cm Passari                    BEL

Belgian maajoukkueen ykköspassari ja samaa roolia kantaa nyt myös ensimmäistä kauttaan P.A.O.K:ssa. Pelimies parhaassa iässä, jolla menossa kolmas kausi Belgian ulkopuolella. Viime kauden pelasi Romaniassa ja kauden 2014-2015 Turkissa. Kotimaassaan edustanut kolmea eri seuraa. Itse pidän joukkueen parhaimpana pelaajana.

17 Alexander Shafranovich           -83           194 cm Yleispelaaja                           ISR

Ukrainalaissyntyinen israelilais yleispelaaja, joka on toinen kuusikon yp:stä. Hyvänä vastaanottajana elin tärkeä osa kuusikkoa (VO tilastoissa Kreikan liigan kärjessä enemmän vastaanottaneista), eikä ole huono hyökkäyspelissäkään, sillä useassa pelissä saanut eniten passeja. Kokenut kaveri pelannut mittavan uran pitkin Euroopan huippuliigoja. Nyt kolmatta kauttaan P.A.O.K:n riveissä käväisi välissä pelaamassa kauden Puolan Plusliigaa, CV:stä löytyy kausia myös Saksan, Italia, Ranskan, Montenegron ja Ukrainan pääsarjoista.

18 Ramon Martinez Gion               -90           197 cm Yleispelaaja                           NED

Hyvät kintut omaava ja hyökkäysvoimainen kuusikko yp. Liigan hyökkäys% tilastoissa kolmantena luvuin 59,6 %, joka on laiturille kova lukema. Kuusikon vastaanottajista heikoin lukeman jäädessä 46 %. Pelaa ensimmäistä kauttaan P.A.O.K:ssa, mutta kokemusta löytyy Hollannin pääsarjan lisäksi myös Belgian, Saksan ja Turkin liigoista. Kuuluu Hollannin maajoukkueen isoon ryhmään.

PÄÄVALMENTAJA: Daniele Ricci

Oletettu aloituskokoonpano:

PA: Valkiers, KT: Takouridis, Pelekoudas, YP: Martinez Gion, Shafranovich, HA: Gomez, L: Papadimitriou

CEV:n joukkuesivu:

http://www.cev.lu/Competition-Area/CompetitionTeamDetails.aspx?TeamID=10486&ID=1033