Loimun ja Vammalan tiet kohdanneet usein – tänään taas

Loimu on pelannut pääsarjatasolla 37 kautta ja VaLePa 25 kautta. Ennen VaLePaa Vammalan Kisa pelasi mestaruussarjassa 9 kautta. Siksi on varsin selvää, että paikkakuntien joukkueet ovat kohdanneet usein vuosien varrella. Raision Loimun historian menestyshetkillä on usein ollut mukana vammalalaista voimaa.

Kaudelle 1977-78 Loimu nousi mestaruussarjaan ja sai valmentajakseen Vammalan Kisan kahteen hopeaan ja yhteen pronssiin valmentaneen Muistolan koulun opettajan Jukka Kutilan. Loimun riveissä pelasi Pohjois-Vammalan Lousajassa lentopallo-oppinsa saanut Jouni Päiväläinen. Kauden päätteeksi Loimu sai pronssimitalit kuten seuraavallakin kaudella. 1980-81 mitalit kirkastuivat hopeaisiksi. Tässä vaiheessa Jouni lopetti pelaajauransa Loimussa, mutta Jukka jatkoi valmentajana. Vuosina -82, -83, ja -84 Loimu voitti kolme kertaa peräkkäin Suomen mestaruuden Kutilan Jukan tinkimättömässä ohjauksessa. Bonuksena tuli vielä kaksi pronssia, joten Jukan valmennuskausina tuli yhteensä 3 kultaa, yksi hopea ja 4 pronssia!

Keväällä 1992 ratkaistiin pronssimitali yhdessä pelissä. Raision Loimun historiikissa todetaan pelistä näin: ”Pronssiotteluun Loimu sai vastaansa virolaisen Laimons Raudsepin valmentaman VaLePan. Ottelu pelattiin mitalisarjassa paremmin sijoittuneen Vammalan Lentopallon kotikentällä. Loimu venyi mahtavaan taisteluun, vaikka hävisi pelin niukimmalla mahdollisella tavalla 2-3. Raisiolaisilla oli ottelussa kaksi ottelupalloa, mutta VaLePa käänsi kamppailun edukseen virolaispelaaja Ain Porkin johdolla.” Loimussa pelasivat mm. Hurrikaanien päävalmentaja Ville Kakko ja Mestaruusliigan toiminnanjohtaja Jussi Jokinen. Loimua valmensi olympiavoittaja Vodek Sadalski

Tässä Mäsin ottamassa kuvassa poseeraavat VaLePan ensimmäiset mitalistit. Joukkueessa mm. loppuottelujen tv-kommentaattori Petteri Laurila.

valepa-pronssi-92op

Mäsin kuvateksti: ”Koko pikkuhistorian ainoa värikuva kertoo suuresta riemusta ja voiton arvostuksesta. Pronssipelissä kaatui Raision Loimu viidessä erässä 3-2.

Kauden herrasmiesvalmentajaksi valittu Laimons Raudsepp hymyili takana oikealla Ain Porkin vieressä.

Miehet edessä vasemmalta Petteri Laurila, Mika Pyrhönen, Markku Raatikainen, Janne Pulkkinen ja Timo Mäkelä. Takana vasemmalta Jukka-Pekka Vuorenmaa, Kari Mäkinen, Esa Kotiranta, Ain Pork ja Laimons Raudsepp.”

Vielä kerran Pohjois-Vammalan lentopallokoulutus tuottaa menestystä Loimulle. Toni Tuominen Pirantieltä, melkein Päiväläisen Jounin kotitalon naapurista, pelasi passarina Loimun joukkueessa 1993-1998. Kausi -97 päättyi riemukkaasti Loimun kultajuhliin.

Tänään pelissä on kaiken jännityksen lisäksi historian havinaa, kun VaLePa ja Loimu ratkaisevat pronssin kohtalon kevään -92 tavoin. Se kannattaa kokea paikanpäällä.

Tunnusta väriä

Kauden viimeisessä ottelussa ei oo mua, on vaan me. Nyt on mahdollista pukeutua yhtenäiseen väriin ostamalla pelissä t-paita 5 eurolla (normaalihinta 10 euroa) tai vetoketjuhuppari 25 euroa (normaalisti 40 euroa).

tpaita vhuppari